Translate,Home

zondag 27 juli 2014

weekbabbel 27 juli - 3 aug 2014

                Ad de JONG -  HEUKELUM

                    14 jarige Magic Man 1e Duifkamp Overnacht Afd.7 op 2 jongen

MH17

Wat een emotionele week is het voor heel Nederland geweest en nog. Het is niet te bevatten als je dit in je familie of naaste omgeving mee maakt. Veel van deze mensen zijn blij in het vliegtuig gestapt voor een heerlijke vakantie. En dat enkel uren later zo iets vreselijks zou kunnen gebeuren daar denk je toch niet aan. En nu na een kleine week komt men op deze manier weer terug naar Nederland , heel droevig. De lijkkisten met de stoffelijke overschotten die in Eindhoven aankwamen werden op een bewonderings waardige manier in de lijkwagens gezet. Als je zoiets ziet al die lijkwagens achter elkaar dan wordt je er stil van en krijg je een brok in je keel. De tocht over de A2 en A27 met al die mensen op viaducten en langs de weg die de laatste eer willen bewijzen was heel emotioneel. Ik denk dat men veel waardering heeft dat er zo wordt mee geleefd. Toch zullen de nabestaanden zelf verder moeten wat heel moeilijk zal zijn. Er zijn geen woorden voor , heel veel sterkte toegewenst.

Op eigen hok

Maandag zijn de jongen mee gegaan voor de eerste africhting van 2014. Ze zijn naar Meer gegaan 45 km. In Meer werd als eerste afdeling 5 gelost in maar liefst 8 groepen.!!!  Ik dacht dat 4 lossingen per afdeling was toegestaan van de zelfde losplaats. Sommigen trekken zich nergens wat van aan. Niet zo lekker voor onze duiven als er 8x een eerdere lossing is. De duiven die in de wagen zitten willen er ook uit en dan vragen we ons af hoe worden onze jongen gestrest. Rayon C van afdeling 7 stond als enige in Minderhout en dat lijkt me dan veel beter voor de jongen. Onze duiven gingen in Meer om 11.00 uur de lucht in toen de temperatuur al weer zo’n 23 graden was met NNO wind kracht 3. De duiven kwamen niet zo vlot maar dat heb je meestal met de eerste africhting met de container. De eerste liep om 11.49 over de antenne en om 12.15 uur waren er 27 is 61,3%. Hier is meestal een africhting goed als in een uur de helft weer in het hok zit , dus goed gegaan. Daarna kwamen ze met mondjes maat om 13.00 uur waren er 6 bij. Doordat het warmer werd kwamen er het volgende uur 5 bij. Dus waren er om 14.00 uur 38 van de 44 is 86,3%. De volgende morgen kwamen er 4 dus nog twee onderweg. 
Praktisch alle duiven kwamen één voor één uit het noordwesten. Ze hebben er denk ik… hoop ik , veel van geleerd. Had een volle drinkbak in het hok gezet en toen er 25 waren gearriveerd was die tot op de bodem toe leeg. Dus snel weer een volle bak er in gezet.
Op 26 juli is de eerste vlucht van 2014 gespeeld door de jongen. Doordat het in de morgen regende en nevelig was gingen de kleppen om 12.30 uur open. Het is een rare vlucht geworden. In 20 minuten zaten er 23 van de 40 in het hok daarna kwamen ze druppels gewijs. Tussen vier en zes uur was hier een stevige regen zeg maar hoosbui < 18mm > met onweer. Toen deze voorbij was kwamen er al snel drie jongen. s’Avonds nog vijf , twee hier van zondag voor 9.00 uur weer terug.
Toen er onder de vlucht drie rondvlogen dook een sperwer achter deze drie duiven aan en even later kwamen er twee terug die hoog gingen vliegen en niet durfden te vallen. Het duurde een hele tijd voor deze twee naar beneden durfden te komen. De derde niet meer gezien , zal wel gegrepen zijn door de sperwer. Doordat ze al enkele weken door de sperwer slecht willen vallen valt het binnen komen niet tegen , enkele minuten tel ik nu als goed. In de club tegen 412 duiven werd begonnen met 9 – 11 – 12 – 14 – 18 – 20 – enz. en 19 van de 40 in de uitslag. In rayon B2 werd tegen 3736 duiven begonnen met 61 - 66 - 67 - 69 - 78 - 89 - enz.  Hier staan 22 duiven op papier.
Dinsdagavond zijn er vijf meegegaan naar Cahors overnacht. De twee die Brive en Periqueux hebben gehad zijn mee , aangevuld met drie doffers. Ze zijn zaterdag om 13.00 uur gelost. Er was zondag om 9.00 nog niks gemeld dus wordt het wachten geblazen , iedereen veel succes.

Heeft u vragen mijn email adres is :  jon72780@planet.nl
U kan van alles bekijken op  http://www.addejongheukelum.blogspot.nl/


zondag 20 juli 2014

weekbabbel 20 - 27 juli 2014

                Ad de JONG  -  HEUKELUM


                                          Oude Schalie van 1997 op een jong.

Oudjes op jongen

Enkele weken geleden heb ik de Oude Schalie (1997) en Magic Man (2000) gekoppeld.
De Oude Schalie is de Stamdoffer komt uit het Superkoppel van Jos de Ridder (Klinkhamer soort). Hij is vader en grootvader van vele goede duiven zoals 1e Nationaal Duifkampioen Jong , 1-2-3-4 NPO , 1e Duifkamp Natour Afd.7 enz – enz. Vorig jaar heb ik uit hem nog 2 prachtige doffertjes gehaald. Dit jaar voor de eerste keer gekoppeld en er ligt één jong in de schaal. Hij zit nu aan een duivin uit de Buikschuiver 1e NPO dus een kleindochter. Ben heel blij met een jong van zo’n ouwe rakker van 17 jaar. De Magic Man is een overnacht doffer die nu 14 jaar is , hij is 1e Duifkampioen Overnacht Afdeling 7 geweest voor de bekende Leo van Koos Steenbeek die derde was. Nu staat hij gekoppeld aan een duivin van Gert Jan de Hoogh uit Oosterhout.  Bij dit koppel liggen nu twee jongen. Dus later mooi materiaal om mee verder te gaan. Als u regelmatig de weekbabbel lees dan weet u dat ieder koppel in een kweekbox zit. Dus geen enkele twijfel of ze wel uit deze oudjes komen.

Op eigen hok

Dinsdag de jongen mee naar de eerste africhting uit Meer. Ze zijn niet gelost en zouden terug komen naar de laadplaatsen. Maar ze zijn alsnog vanaf 16.00 uur in groepen gelost in Dussen. Ben om 9 uur in Vuren wezen kijken waar 3 kringen van afd.7 stonden , deze gingen ook terug naar huis. Mijns inziens hadden ze vroeg best gelost kunnen worden. Afdeling 8 loste in Breda om 7.40 uur en dat is heel goed verlopen. We zagen deze hier vanuit de kamer om 8.05 uur in grote koppels langs de A15 trekken. In Vuren was ook een liefhebber uit Driebergen , deze zei als je zo geen duiven lost dan kan je nooit geen duiven meer lossen. Om 9.15 uur liet hij zijn eigen duiven los. De animo bij veel liefhebbers wordt steeds minder zo zei hij en dat merk je hier ook in de club. Aan het weer kunnen we gelukkig niets doen het is moeilijk om een goede beslissing te nemen. Zo als het de laatste tijd is heb ik het nog nooit mee gemaakt. Afdeling 7 heeft donderdagmorgen een goede beslissing genomen om de oude zaterdag 160 km dichterbij huis te lossen. Ook een goede zaak dat de jonge duiven africhting is verschoven naar dinsdag. Laten we hopen dat dit de laatste aanpassingen zijn dit jaar en dat het van nu af aan op rolletjes gaat lopen. Zodat we in 2015 een mooi stel jaarlingen in het hok hebben zitten. Zaterdag dus de laatste dagfond vlucht uit Sens hier zijn 10 duiven op mee gegaan. Ze gingen al om 6.40 uur de lucht in. Het werd mede door de warmte een zware vlucht voor de oude duiven. s’Avonds zaten er 8 in het hok. De eerste was niet erg vroeg 12.35 uur , in de club werd begonnen met 8 en 10 en 4 in de uitslag. Had 3 jaarlingen boven aan de lijst staan deze waren alle drie te laat maar gelukkig wel op zaterdag in het hok.
Op donderdag 17 juli kwam de jaarling terug van de beroerde Meaux , hij zag er prima uit en is verzorgd daar men het knijpringetje eraf had gehaald. De chipring zat er nog om , een echte sportvriend , bedankt voor het verzorgen van de 2013-1237233. Zaterdagavond om 20.59 uur kwam ook de duivin terug van Brive (eind mei) die nog onderweg was dus na 7 weken weer terug. Dus niet te gauw mekkeren ik ben ze kwijt , altijd zeggen ze zijn nog onderweg. Deze zag er ook goed uit , ze heeft denk ik wel in de buitenlucht haar kostje opgezocht. Beide zijn apart gezet en hebben een geel pil gekregen voordat ze na enkele dagen weer het hok in gaan. Hier net zondagmorgen een flink buitje met onweer , in 5 minuten 6 mm regen , lekker voor de tuin.

Heeft u vragen mijn email adres is :  jon72780@planet.nl

U kan van alles bekijken op  http://www.addejongheukelum.blogspot.nl/

zondag 13 juli 2014

weekbabbel 13 - 20 juli 2014

               Ad de JONG  -  HEUKELUM

Duiven in de ren waar ze ook in bad gaan.

Supporteren

Nu Holland heeft verloren van Argentinië met voetbal en geen eerste meer konden worden zijn er velen die de oranje spullen gelijk hebben opgeborgen. Nou dan bent u geen echte supporter vind ik , je blijft toch achter de jongens staan als echte supporter. Gisterenavond is er om de derde plaats gespeeld en onze jongens versloegen Brazilië met 3 - 0 en dat telt toch ook. Als je elftal derde van de wereld wordt is dat toch ook een pracht prestatie. Van te voren heeft van Gaal veel kritiek gehad en we dachten allemaal dat ze niet ver zouden komen. Dacht het zelf ook , maar toch mooi dat ze geen enkele wedstrijd in de speeltijd hebben verloren , hulde aan ons elftal. Ja dat is altijd zo als het goed gaat in wat voor sport ook dan is het onze club , onze Sven , onze ….. noem ze verder allemaal maar op.  Gaat het iets minder dan is het niet meer onze , we zijn tegenwoordig niet snel meer tevreden. Het is tegenwoordig allemaal snel , vlug en geen tijd.
Toen ik vroeger nog boerde deed ik het hooien en kuilen samen met de buurman. Er lag eens hooi dat zaterdag goed was om binnen te halen. Ik zat zaterdagmorgen op de duiven van een kort vluchtje te wachten toen de buurman met de auto langs kwam. Hij de auto in z’n achteruit en hij kwam vragen Ad vanmiddag zeker hooien. Nee , ik heb vanmiddag een duivenvlucht. Hij zei het hooi is toch goed , ja het is goed maar vandaag heb ik duiven. Het hooi ligt er een maandag ook nog wel en dat was ook zo. Ik zei velen gaan 3 weken op vakantie en ik heb op zaterdag duiven. Zeven dagen in de week ben je bezig en ook vaak s’avonds en dat was mijn ontspanning. Dat van dat komt dan maandag wel komt misschien wel omdat ik zuidelijke roets heb … haha.

Op eigen hok

Voorbije dinsdag en woensdag heel de dag regen , goed voor de tuin maar ben blij als het weer wat vaster weer wordt met zon en 23 tot 25 graden. Doordat Meaux 14 dagen geleden slecht is verlopen. Is deze week nadat vorige week alles was afgelast ook de vlucht uit Morlincourt afgelast. Nu mag je op vrijdag in manden voor een trainingsvlucht uit Quivrain. Doordat ik de weersverwachtingen niet goed vond zijn er geen duiven mee gegaan. En het bleek zaterdag ook velen kwamen dichter bij huis , naar huis of werden uitgesteld. De vluchten die wel gelost werden in Frankrijk hadden een traag verloop. Zondag niks warm en weer een regen. Het is me het jaartje wel , zeker de laatste weken. Laten we hopen dat het snel mooi weer wordt met de jonge duiven vluchten zodat we er allemaal weer meer zin in krijgen. En dat we voor volgend jaar een mooi stel jaarlingen overhouden. Hier staat deze week nog de dagfond vlucht uit Tours op het programma en de week erop is er nog Cahors. Er gaan er waarschijnlijk 8 tot 10 mee naar Tours en de 2 die naar Brive en Periqueux geweest zijn mogen mits ze goed zijn naar Cahors. Dinsdag 8 juli is de eerste africhting voor de jongen afgelast. Nu is er 15 juli een africhting gepland en zo te zien zijn de verwachtingen voor dinsdag goed. Dus laten we hopen op een mooie training met geen verliezen. Zaterdag 15 juli is weer een africhting voor de jongen en de week erop de eerste vlucht uit Asse Zellik 121 km. We zullen het zien de komende weken hoe het gaat met de jongen. U allen veel succes met de jonge en geniet van uw duiven. Doe extra uw best met de jongen want een mooi gezegde is : wie de jeugd heeft heeft de toekomst. Zo is het in het duivenhok krek zo , de jongen van nu zijn de jaarlingen voor de toekomst.
Van een clubgenoot werd z’n beste duif die mee was naar Meaux 28 juni opgegeven hij zat in Reims niet ver van de losplaats en was met zwaar onweer en rukwinden tegen de grond geslagen. En dan zeggen dat er niet onverantwoord is gelost …. 

Heeft u vragen mijn email adres is :  jon72780@planet.nl
U kan van alles bekijken op  http://www.addejongheukelum.blogspot.nl/


zondag 6 juli 2014

weekbabbel 6 - 13 juli 2014

               
               Ad de JONG  -  HEUKELUM

                                    Donkere wolken voor de duivensport

Wat een week

Had vorige week al aangegeven komende week durven ze nog niet te lossen met een wolkje aan de lucht. Nog erger , door de NPO is beslist dat alle vluchten voor dit weekend niet door mogen gaan er zou code rood zijn dit weekend. Er is niks veranderlijker dan het weer en men zit er vaak naast met code rood. Had de overnacht dan ook niet in laten korven. Maar ja , dat gaat zo maar niet overnacht is iets heiligs. Vorig jaar ook een overnacht afgelast en deze werd een week later als nog gevlogen. Heb ik met een andere tour nog nooit mee gemaakt. Nu moet ik er bij zeggen dat ze vorig jaar nog niet in de mand zaten. Voor de korte vlucht liefhebbers helaas weer twee vluchten minder.  Bij de afdeling 7 is het nog gekker , zaterdag 5 juli staat op de site een bericht dat Meaux van 29 juni de laatste midfond vlucht was voor dit jaar. Dus 12 juli geen Morlincourt 292 km meer maar wel een africhting vanuit Quivrain 186 km !! mooi voor de overnacht duiven , toch. Op Meaux waren ook dagfond duiven mee zou men vergeten zijn om 21 juni Bourges ook als laatste vlucht te nemen. Maar dit zal wel niet gebeuren. Wil je toch nog een dagfond vlucht mee doen dan kunnen deze toch ook naar Morlincourt , deze vlucht niet door laten gaan is niet erg doordacht. De duiven die later van Meaux thuis zijn gekomen worden toch thuis gehouden en kunnen rusten tot de natour. Laten we hopen dat men nog tot andere gedachten komt al ben ik bang dat dit niet gebeurd. Hier zijn ook nog vier goede duiven onderweg van Meaux maar de anderen staan na een goede verzorging er weer prima op dus zou Morlincourt een mooie midfond vlucht kunnen zijn. Ik zou er zelfs 19 juli nog een midfond vlucht bv Maxence achter aan plakken. Maar dan zit men met het vervoer hoor je dan. Geen probleem de africhting van de jongen verzetten naar zondag of naar dinsdag net als de eerste twee africhtingen. Maar ach , ik ben maar een gewone boerenzoon en zeg gewoon mijn mening en dat mag gelukkig nog in dit land.

Op eigen hok

Had er 7 á 8 klaar gemaakt voor de dagfond vlucht Chateauroux ze zagen er prima uit. Nu dit niet door mag gaan hebben ze een weekje rust en heb ze nu op start staan , licht voer dus. Nu afd.7 de midfond niet meer door laat gaan maar eens bekijken of er dit jaar nog oude duiven mee gaan.
Dinsdag 8 juli is hier de eerste africhting voor de jonge duiven. De verwachting is dat er enkele buien zijn dus teletekst maar goed in de gaten houden of het soms weer code rood is. Of ze meegaan daar zal ik nog eens goed over nadenken.
Kreeg vragen over de vlucht Meaux. Enkele jaren geleden toen we uit Duitsland moesten gaan vliegen werd de eerste Offenburg een prima vlucht. De tweede Offenburg werd een drama. Op de buienradar regen regen en toch gelost. Veel liefhebbers zeiden zie je wel je moet niet uit Duitsland gaan vliegen. Ik zei als je vandaag met zulk weer uit Frankrijk had gevlogen dan was het precies het zelfde gegaan. Nu met Meaux kon ieder kind zien dat er weer storingen met regen waren. En dan toch los onbegrijpelijk. En dan zeggen dat er niet onverantwoord is gelost en het eigen straatje schoon praten en niet durven zeggen sorry jongens we hebben het niet goed gedaan. De duiven komen er niet eerder mee terug maar het klinkt zo wel anders. Als het met de jongen nog eens zo gebeurd dan zullen veel liefhebbers de jas aan de kapstok hangen. Zondag 29 juni tegen half vier kreeg ik de achtste van Meaux en daarna niks meer gezien. Ook hier zijn dus  vier goede duiven weg. Zal ze u noemen Amira 4x 1e , Donker Shaki 1e duifkamp natour Afd.7 , Bakkie 8e duifkamp Jong Afd. 7 en de Witneus een belofte volle jaarling doffer. Iedere keer naar het hok kijken of er één is terug gekomen , ook als de post is geweest kijken of er een opvangkaart bij zit. Helaas nog steeds niks. Hoor nu dat er na een week weer diverse duiven zijn terug gekomen hier in de omgeving. Dus er is nog hoop dat ze weer hun plaatsje in het hok innemen.

Heeft u vragen mijn email adres is :  jon72780@planet.nl
U kan van alles bekijken op  http://www.addejongheukelum.blogspot.nl/