zondag 15 juli 2012

Het hok: de weduwnaars


                                                 Doffers <kort> in hok

De leeftijd van de 30 weduwnaars 2017.

2013 -  02
2014 -  04
2015 -  11  ( hier van 1 overnacht en 2 zomer jongen 2016 .... ringen 2016 waren op !!)
2016 -  13  ( hier van 3 zomer jongen 2016 )  

In 2016 waren er 2 bakken bij geplaatst waar er in 2017 nog 1 bak van in gebruik is.

In 2017 wordt er weer gevlogen met nonnen ( zie nonnen )

In de loop van het seizoen zullen ze gesplitst worden in een groep voor de midfond en een groep voor de dagfond.


                                         De doffers worden op weduwschap gespeeld 
Het voeren

Dit jaar 2016 stap ik ook met de oude helemaal over op Ronny van Tilburg voer ( Brian serie ). H
et prachtige snoepzaad van Ronny krijgen ze natuurlijk ook. Na het loslaten krijgen ze ook enkele pinda's om ze naar binnen te lokken , iets waar ze gek op zijn. Als ze thuiskomen van de vlucht liggen er enkele pinda's in het potje dat in de broedbak staat. De duivinnen zitten bij thuiskomst opgesloten te wachten op hun wederhelft.

Natuurproducten 2017

Het ene hok ( 16 doffers )  krijgen dit jaar voor het 2e jaar de natuurproducten van Duivenvlucht.
Op de site  www.duivenshop.nl  van Harco Poelman kunt u de producten bekijken onder Duivenvlucht. 
Het andere hok ( 14 doffers ) krijgen de natuurproducten van Gert-Jan Beute en van Schroeder en dit jaar de gele druppels van Jaap Koehoorn. Deze producten kunt u op hun site's bekijken.

Wel meer werk daar ze gelijk losgaan en naar binnen komen. Na het loslaten gaan ze als de pinda's op zijn naar hun eigen gedeelte voordat ze voer en water krijgen met de natuurproducten. 

Het baden

Bij de weduwnaars staat voor ieder raam een klein rennetje zodat ik de verrijdbare ren , wat me te zwaar werd , niet iedere week meer hoef te verrijden. In dit rennetje mogen ze 1x per week in het vliegseizoen meestal op dinsdag in bad. Na het bad krijgen ze Allerlei van Ronny van Tilburg waar ze verzot op zijn. Aan het badwater , gewoon leidingwater , wordt niets toegevoegd. Tijdens de rui gaan ze wel 2 of 3 keer per week in bad.                                 De kleine rennetjes bij de weduwnaars
Loslaten

De doffers zijn na de vluchten 2016 niet meer los geweest. Als het weer het toelaat mogen ze eind februari of begin maart weer naar buiten. Ze hoeven niet lang te trainen maar mogen de eerste week , met goed weer , in en uit vliegen dit om de spieren niet te forceren in verband met scheefvliegers. Na deze week gaan ze uit zich zelf langer trainen. Ze hebben in 2016 voor het loslaten een week lang één bruistablet met Magnesium / Calcium van Kruitvat in het water gehad. Dit 1 tablet op één liter water. Dit zou helpen tegen scheefvliegers , in 2017 krijgen ze deze bruis tabletten weer. In maart en april worden ze 1x per dag losgelaten , wanneer hangt af van de kou in de ochtend. Ze gaan meestal op verschillende tijdstippen los wat denk ik niet zo veel uitmaakt. Als er vluchten zijn worden ze toch ook niet op de zelfde tijd gelost. Vanaf mei gaan ze met goed weer wel 2x per dag los om hun trainingsrondjes te maken. Bij regen blijven ze net als de baas binnen. Op zondag komen de duiven die mee geweest zijn op de vlucht niet los.

Het hok.

Bij de weduwnaars zijn 4 broedbakken in de hoogte en 8 in de breedte dus totaal 32 bakken. De bakken zijn 52 cm breed, 60 cm diep met een roostertje. Onder dit roostertje zit een lopende band voor de mest. De inhoud van het hok is na de verandering 2015 : 4,2 x 2,5 x 2 = 21 m³. Dit is zeker voldoende, daar de verluchting ook mechanisch geregeld kan worden. Door middel van een wandje en een schuifdeurtje kan het in tweeën gedeeld worden , dus 2x 16 broedbakken. 

De verluchting bij de weduwnaars na de verandering voor het seizoen 2015.                   
                               


Eind 2014 zijn er Dunapal platen tussen de spantjes aangebracht. Boven in de nok is er een spleet van 10 cm waar de lucht naar buiten kan. De automatische verluchting ligt boven op het spantje en de Polarheat infrarood verwarming ligt van onder tegen dit spantje. In het dak zijn boven de klep 7 lichtpannen gelegd. Deze kan ik dmv schuifjes dicht maken. Door deze lichtpannen is het veel lichter in het hok en lekker als de zon er op staat. Aan de westkant zijn de houten blokjes tussen de pannen uit gehaald dit ook mede doordat de grote heg achter het hok weg is. Wel nu veel meer luchtinhoud en je kan al voelen dat het aangenamer is dit mogelijk vanwege de Dunapal platen. Nu geen gedoe meer om de schuiven s'avonds dicht te doen. Nu maar weer afwachten dit jaar of het een verbetering is. 
Voor het seizoen 2016 is de nok helemaal dicht gemaakt. Met wind was er veel te veel tocht in het hok. Mocht het nodig zijn dan kan ik de automatische verluchting aanzetten in 5 standen. Nu maar weer kijken of het een verbetering is.
Door de lichtpannen was het natuurlijk heel licht in het hok. In 2017 wil ik de schuiven die er voor kunnen dicht doen en dan op donderdag iets open en vrijdag nog wat meer open. Dit kan ik doen door er een stokje tussen te zetten van verschillende lengten. Ik denk dat het in 2016 doordat het niet afgeschermd was TE licht was in het hok. En overal waar TE voor staat is niet goed zoals u weet behalve TEvreden. En zo blijf je aan het veranderen om het hok weer goed te krijgen zodat de prestaties ook hier weer omhoog gaan.

Ik zeg altijd :
eerst       een goed hok 
tweede    goede duiven 
derde      goede verzorging 
Hier is het door verandering omgeving ( heg weg ) het hok niet meer goed. De duiven zijn nog wel goed daar anderen wel eerste prijzen kunnen vliegen met deze duiven. Hopelijk gaat het in 2017 weer wat beter.
                                     

1 opmerking: