Translate,Home

zondag 15 december 2013

weekbabbel 15 - 22 december 2013

               Ad de JONG  -  HEUKELUM

2013-1237283  4e teletekst Afdeling 7 zuid         

Donkere dagen voor Kerst

Het is nu echt al vroeg donker deze dagen , moet je werken dan is het de duiven met licht aan voeren. Heb je nu de duiven gekoppeld dan is meestal  het licht toch wel wat langer aan. Het is met deze kou niet zo lekker om in het hok te zijn. Nu ben ik zelf gauw klaar met voeren , pak bijna nooit duiven in de hand en om daar te gaan zitten op je hurken is ook niet zo lekker. Heb een klein voerbakje waar ze in gevoerd worden en als het voer op is pak ik dit bakje er weer uit dan komt er geen mest in en blijft het schoon. Daar ik thuis ben worden de duiven in de morgen om 9.00 uur gevoerd ze krijgen dan ook water waar ze tot de volgende dag mee kunnen doen. In de middag krijgen ze om 16.00 uur voer en hoef er geen licht aan. Als de weduwnaars weer gekoppeld zijn blijft het licht tot 20.00 uur aan. Ze krijgen dan na het avond eten ook water omdat het aantal duiven dan is verdubbeld zoals u begrijpt. Ze zien er nu geweldig uit maar dat is meestal wel als ze niet met andere duiven in aanraking komen. We hebben op dit moment allemaal goede duiven toch. Zijn we in april enkele weken aan het vliegen dan komen de hokken met goede duiven mits een goede verzorging snel boven drijven.
Bij de NPO zijn de advies commissies met een rapport gekomen. Ook bij de Afdeling 7 is men weer bezig met een andere indeling. Hier een andere keer meer over en dan hoe ik er over denk.
 
Op eigen hok

De kwekers zitten op eieren , de jongen zullen eind deze maand als het goed is tenminste uit het ei kruipen. Altijd wel weer een mooi gezicht dat kleine spul. Iedere keer sta je toch weer versteld hoe hard die jongkies groeien. Voor je het weet moeten ze weer een ringetje om hun pootje. Als de jongen 14 dagen oud zijn zetten we een tweede broedschaal in de kweekbox zodat ze daar voor de tweede ronde hun eieren kunnen deponeren. Een enkele duivin is eigenwijs en legt de eieren tussen de jongen. Wel is er dan een kans dat er een ei uit de schaal valt. Dus mooier is als ze in de tweede schaal gaan broeden. In zo’n box staat een potje voer , de jongen zien de ouden eten en gaan dat ook al snel doen. De jongen gaan meestal op 24 dagen naar het jonge duiven hok. Omdat ze dan zelf al goed kunnen eten heb je niet van die jankers die bij een ander jong gaan bedelen om voer. Hier hou ik niet van gelukkig is dit maar zelden. Als ze naar het jonge duiven gedeelte gaan zet ik een stel broedschalen op de grond waar ze dan in kunnen gaan liggen. Sommigen zitten al snel in de onderste schapjes. Vrijdag gekeken of de spaarlampen het nog deden want vanaf 15 december worden de vliegduiven bijgelicht met een tijdschakelaar er tussen , lekker makkelijk. Het licht gaat van 7.00 uur tot 20 00 uur aan. Het is de bedoeling om ze 23 december te koppelen. De duivinnen worden net na de middag gevoerd en dan nadat ze nog even hebben kunnen drinken , gaan ze naar de doffer. Ze komen half bak te zitten zodat ze een nachtje aan elkaar kunnen wennen. Dit jaar weer eens kijken of ik wat jongen uit de vliegduiven kan kweken.

Heeft u vragen mijn email adres is :  jon72780@planet.nl

U kan van alles bekijken op  http://www.addejongheukelum.blogspot.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten