Translate,Home

zondag 5 januari 2014

weekbabbel 5 - 12 januari 2014

               Ad de JONG  -  HEUKELUM

Kweek van de jongen voor 2014.
Nieuwe koers NPO

Zoals u misschien weet is er  een rapport gekomen van de verschillende commissies die onderzoek hebben gedaan voor de NPO. Het meest kijk je als duivenliefhebber naar het vliegprogramma. Wat valt op in dit verslag.

* Er is voorgesteld 2 vliegprogramma’s een Standaard en een Marathon programma.
Het standaard programma 15 vitesse en midfond vluchten en daarna 10 weken oud en jong. De meeste liefhebbers spelen vitesse en midfond en dat deze 15 weken achter elkaar aan een vlucht mee kunnen doen is wel mooi. Daarna oud en jong op de zelfde vlucht. Zelf vind ik dat de jongen veel te laat beginnen en te weinig kilometers maken. Dit zou men doen vanwege de verliezen met de jongen. Als ik zo hoor hoeveel verliezen er met de taartvluchten zijn geweest dan is het zinloos om later te beginnen. Vroeger vlogen we met de jongen voor mij 492 – 563 en 610 km en wat op die vluchten de besten waren dat werden als oude duif ook de besten. Toevallig schreef een columnist in het laatste nummer van vorig jaar over de selectie van de 007. Als jong een super duifje op de korte vluchten met wind mee maar van 400 km te laat. Hij vond het geen goeie om door te houden. Natuurlijk hou je een goeie door en als jaarling één staartprijsje. De laatste jaren zijn de jonge duiven vluchten alleen maar korte afstanden met vaak wind mee en wij maar duiven kweken uit die “ goeie “ mee waaiers. Ja , goeie op korte vluchten met wind mee. Waarom hoor je als het iets zwaarder is dat er veel jaarlingen achter blijven of veel te laat komen. Een hardloper die het ene jaar 10 km loopt kan het volgend jaar niet naar 40 km. Het kan wel maar half weg valt die uit. Een jaarling die halverwege afhaakt loopt op het land en is de zelfde dag niet thuis en komt enkele dagen later. Kan dat beestje ook niets aan doen , ze heeft als jong te weinig uren gemaakt. We kweken daardoor denk ik uit de verkeerde duiven. In België vliegt men met de jongen wel afstanden die wij vroeger ook hadden. Daarom denk ik dat België in de toekomst betere duiven zal hebben dan Nederland. Hier zijn al veel liefhebbers die nu al graag duiven halen bij onze zuiderburen misschien heeft het daar nu al mee te maken. Het voorstel jonge duiven programma is gemaakt voor de overnacht liefhebbers , later aanvangen en dan na 3 weken weer op een kortere afstand beginnen. Heb nog een boekje van de N.A.B.v.P van 1993 met de vlieg programma’s. Vloog toen zelf bij de afdeling R. Als ik dan dat programma van de jongen bekijk dan werd er 8 juni begonnen met de eerste africhting. Op 19 juni de eerste vlucht Aerschot daarna kon je ze meegeven op Strombeek – Ottignies – Houdeng – st Ghislain – Cambrai – Roye – Compiegne – Roye – st Ghislain – Orleans –Etampes -  Chateauroux – Limoges en Bourges was de laatste vlucht op 25 september. Kijk dat is een programma met afstanden en werden er toen meer duiven verspeeld , nee zeker niet. Nu de duiven “ beter “ zijn dan 20 jaar geleden kunnen ze dan nu alleen nog maar een rondje om de toren vliegen. Of had men in 1993 nog gezonde boeren duiven die tegen een stootje konden. Er zijn de laatste jaren te veel medicijnen aan de duiven gegeven , iets waar veel liefhebbers gelukkig van terug komen. Nu wil men weer naar gezonde boeren duiven die tegen een stootje kunnen. 
Voor de Marathon 11 vluchten boven 500 km. Zes morgenlossingen (dagfond) tussen 500 en 800 km en 5 overnacht vluchten 2 van 850 en 3 van 1000 km. Zes mooie dagfond vluchten voor onze oude duiven , ook mooi om de overnacht jaarlingduiven op af te richten.

* De losplaatsen.
Dit lijkt steeds moeilijker te worden. Tientallen jaren geleden zei ik al:  NPO koop om de bv 50 km een stuk grond en maak er een verharde losplaats van. Dan een vluchtprogramma dat alle afdelingen de zelfde dag een vlucht van ongeveer de zelfde afstand hebben. Zo kan je de lossingstijd makkelijker plannen zodat de koppels niet door elkaar komen. Toen ik in 2000 naar Heukelum ben verhuisd kwamen hier de koppels duiven over en de eigen duiven kwamen daar uit. Hier komen meestal wel de duiven over van Friesland en Afd 8. Tegen de tijd dat die van ons komen zie je geen veer meer , alleen die van je zelf maar deze komen meestal uit het noord westen terug ,  maar zelden komen ze uit de goede hoek. Zoals ik bekijk met lossen komen ze nog al eens tussen de duiven van afd 5 of 6 terecht. Een duif is een kudde dier en die vliegen met elkaar mee. Maar ja , u zal zeggen een goeie moet er uit komen , maar als ze over Dordrecht komen dan maken ze heel wat kilometertjes te veel. Als ze eenmaal een bepaalde vlieglijn hebben wijken ze daar niet zoveel van af.   

*Vlieglijsten.
Voorstel iedereen mag voor ieder tour maximaal 30 duiven opgeven voor het vliegseizoen. Deze 30 tellen voor het kampioenschap. Die niet op de vlieglijst staan vliegen alleen voor het duifkampioenschap. Dit is om de grote liefhebbers de uitslag niet te laten domineren. Voor een kampioenschap zal het niet zoveel uit maken. De grotere liefhebbers zullen hun beste duiven wel opgeven denk ik zo. Er komen ook twee uitslagen dat is de liefhebbers op kosten jagen of komt er één uitslag met twee prijs kolommen te staan. Dan vraag ik me ook af , welke uitslag telt voor teletekst. En stel ik heb 30 duiven opgegeven voor een tour en wil er op een bepaalde vlucht 15 zetten en de andere niet , ze gaan wel mee , kan dit.
.
* Prijsverhouding 1 : 3.
 Is dit omdat men minder duiven verwacht en dat er nog een fatsoenlijke uitslag komt

* Conclusie.
Het oude programma is goed te noemen. Maar het jonge duiven programma vind ik niks , veel te laat beginnen en veel te weinig kilometers. Wat de losplaatsen betreft zo proberen te krijgen dat er geen lossingen door elkaar komen. Ben geen voorstander van vlieglijsten , ben niet bang voor de grotere liefhebbers. En zou het nationaal rekenbureau dit wel kunnen verwerken. Met 1 : 10 moet een ieder 10% van de duiven in de klok hebben of je er 10 of 100  mee geef. Een columnist schreef tegen grote liefhebbers te zijn , zag een uitslag waar hij zelf 92 oude mee had , is dat niet groot. Maar ja , de beste man gaat verhuizen en kan er dan misschien niet meer zoveel houden en regeren (kampioen worden) is ook vooruitzien , toch. Dat 1 : 3 is om zoveel mogelijk liefhebbers op de uitslag te laten komen maar is dat niet je eigen voor de gek houden. Voor mij hoeft dit niet zo nodig , zo ja ook prima hoor. Dat is net als dat een keurmeester met een tentoonstelling een vod van een duif toch 91 punten geeft. De liefhebber blij want zijn duif heeft toch maar eventjes 91 punten en gaat er veel uit kweken. Terwijl die duif eigenlijk niks waard is , dat is ook de liefhebber voor de gek houden.
Misschien bent u het er helemaal niet mee eens maar gelukkig mogen we allemaal onze eigen mening hebben. In ieder geval wat er ook uit het voorstel komt , alle liefhebbers veel succes het komende seizoen met de vluchten. Voor je het weet is het weer zover dat je iedere week weer je duiven in mag manden.

Op eigen hok

Eigenlijk is het zo begin van het jaar best rustig nu het kweektijd is , de eerste jongen zijn geringd. Nu benieuwd hoe ze groeien en altijd weer benieuwd wat voor kleur ze worden. Ze worden nu niet los gelaten en dat scheelt ook wel tijd en werk. Zie de laatste tijd geen eksters meer. Des te meer komt de rover even kijken of er niks te halen valt , maar helaas voor hem ze zitten binnen. Bovenstaande is een heel verhaal geworden dus volgend keer weer wat meer over op eigen hok.

Heeft u vragen mijn email adres is :  jon72780@planet.nl

U kan van alles bekijken op  http://www.addejongheukelum.blogspot.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten