Translate,Home

zondag 13 december 2015

weekbabbel 13 - 20 december 2015

              Ad de JONG  -  HEUKELUM

                              Goor (8x eerste) x Summer 452 (dochter 4e NPO)

Wintersport

Dit weekend weer schaatsen in Heerenveen een echte wintersport. Als je naar buiten kijk is het nog echt geen winter. Ook in de wintersport gebieden ligt weinig of geen sneeuw. Daar zullen ze zeker wel hopen dat er snel een witte deken komt te liggen. Velen gaan in de kerstvakantie daar heen. Als er dan geen sneeuw ligt is het niet leuk. Je gaat immers om op de lange latten te staan. Voor mij hoef die kou niet maar toch liever nu dan in maart / april. Het liefst natuurlijk als de duiven zitten te broeden … haha. Gelukkig kunnen we er niks aan doen, maar goed ook. In Parijs is de klimaattop tot een einde gekomen en men is er uit gekomen. Nu nog maar hopen dat alle landen zich er aan gaan houden. Maar dat valt nog maar te bezien. Als je de laatste weken in Peking kijk naar de smog. Niet best voor mens en dier daar die vervuilde lucht. Het lijkt wel dichte mist , zo pot dicht zit het soms. Dan mag je van geluk spreken dat je hier in het boerenland woon. Al stinkt het zeker in de lente als er volop gier wordt gereden. Al ben ik dan boer geweest , ik vond het stinken , niet het leukste van het boeren. Als de achterbuurman aan het gieren is gaan de ramen en deuren direct dicht. Maar altijd nog beter dan de smog in China.  

Op eigen hok

Maandag 7 december een drukke dag geweest. Eerst hebben we de duiven gevoerd en na de koffie zijn we de kweekbakken klaar gaan maken. Eerst de schapjes er af geschroefd en daarna met de krabber het meeste stof en veren uit de boxen gehaald. Tussendoor een zomer jong dat was weg geschrokken op gehaald bij H Ottevanger in Gorinchem , Hans bedankt. Toen ik weer terug was de kweekboxen met de stofzuiger onder handen genomen. Net na de middag de doffers in de bakken gedaan , drinkbakjes en potjes er in gezet voor voer en allerlei. Het was al tegen vieren toen de duivinnen bij de doffers gingen. Wel makkelijk met boxen , ze stonden op papier dus was het een fluitje van een cent. In iedere box hangt een schapje zodat de duivin even tot rust kan komen mocht de doffer te gek doen. Na enkele dagen waren er die rustig in de broedschaal lagen. De meeste zijn omgekoppeld ten op zichte van vorig jaar. Van de 12 koppels in het groene hok heeft zaterdagavond de eerste een ei gelegen. Dit was een koppel dat kweekjaar 2015 ook bij elkaar zat nl 896 x 147. Uit dit koppel heeft Ron en Dennis van Veggel dit jaar een goeie. Kristel en Thomas de Jong heeft uit de 896 ook een topper nl de 581 die dit jaar 20 prijzen bij elkaar heeft gevlogen.  Hopelijk komen er bruikbare duiven uit alle koppels. Eind augustus weten we het weer of er goed is gekoppeld.
Dinsdag rond de middag was de sperwer een spreeuw voor het hok aan het oppeuzelen. Was aardig weer dus toch om twee uur de doffers los gelaten. Toen ik ze om drie uur naar binnen riep kwam de sperwer met weer een spreeuw tussen de bloemen vandaan. Ze zat op het gras haar prooi te verorberen. De doffers zagen dit natuurlijk ook en kwamen niet vlot naar binnen. Gelukkig zaten ze later allen ongeschonden in het hok. Verder de voorbije week maar geen duiven meer los gehad. Ben tot nu toe 1 jaarling doffer en 2 zomer jongen verspeeld. Kan zo maar zijn dat het door de rover komt maar dat is gissen.
Goede gezondheid en hou je haaks.

Ons email adres is :  addejongheukelum@hotmail.com
U kan van alles bekijken op  http://www.addejongheukelum.blogspot.nl/


Geen opmerkingen:

Een reactie posten