Translate,Home

zondag 25 december 2016

weekbabbel 25 dec 2016 - 1 jan 2017

               Ad de JONG  - HEUKELUM
                                         Koppel in een kweekbox
 Einde jaar

De laatste week van het jaar mag je achterom kijken hoe het jaar is geweest. Als we naar het weer kijken is vooral de eerste helft van het vliegseizoen zo slecht geweest dat ik het zo nog nooit heb mee gemaakt. Zoals de trouwe lezers weten heb ik vanaf 1975 duiven. Heb al mee gemaakt dat van een overnacht vlucht zaterdagmorgen om 10.00 uur ( geen zomertijd) een duif kwam en dat is niets bijzonders natuurlijk. Maar het was pikdonker vanwege een zware onweersbui boven zuid Nederland en ons gebied. Er kwam een duif in de stromende regen. Gelukkig had ik licht in het hok. Het was toen met de gummie ring klokken. Anders had de elektronische klok vanwege het onweer uit gestaan. Dat waren nog doorzetters en gezonde boeren duiven. Nu men van die mooi weer duiven wil hebben zal dat niet zo gauw meer gebeuren. Vroeger maakten ze als jonge duif nog kilometers. Nu heb ik met de jongen 2 vluchten boven de 228 kilometer !! Dus allemaal rondjes om de kerk zoals vaak wordt gezegd. Dit is om zegt men minder duiven te verspelen. Waarom worden er tegenwoordig veel jaarlingen verspeeld ? Dit mogelijk vanwege te weinig ervaring en te weinig kilometers als jonge duif. Als je veel liefhebbers hoor dan is het , hadden we Orléans maar weer terug met de jongen. Of van de hoge heren denken het beter te weten , wanneer worden zij eens wakker.

De Duif

In het sportblad de Duif staat het eerste deel over Gerard en Bas Verkerk uit Reeuwijk. Is zeer interessant om het te lezen. Zoals we allemaal wel weten kan Bas heel goed met duiven om gaan , hij is een natuurtalent. Als je in andere sporten kijk is Epke Zonderland ook een talent op zijn gebied. Heel Nederland zit aan de buis als hij aan de rekstok zijn kunsten vertoon. Alleen maar lovende woorden uit heel de wereld over zijn prestaties. Ook Max Verstappen is zo’n natuurtalent in het autoracen. Kijk je nu naar Gerard en Bas dan zijn er toch veel die er met argus ogen naar kijken wat zij hebben bereikt in de duivensport. Is het niet gunnen of is men jaloers. Hoeveel duiven zij ook mee geven , ze draaien veel liefhebbers het snot voor de ogen. Men koert dan weer … maar zij hebben er 120 mee. Oké 120 mee maar dan wel 90 of meer in de prijzen. Met veel vroege duiven dat is een prestatie op zich. Zo hoor je vaak veel afgunst van duivenmelkers. Vlieg je hard dan kan men er niet tegen of doe je wat met de duiven !! Vlieg je slecht dan zijn je duiven ziek !!  Deze prestaties komen bij Gerard en Bas niet zomaar aan waaien. Zij zijn beide heel de dag met de duiven bezig. Probeer maar eens te presteren wat die mannen uit Reeuwijk doen. Heb wel eens meer geschreven dat ik veel respect heb voor Gerard en Bas. Misschien blijft u liever aan de bar hangen na een vlucht , dan later ook niet zeuren.

Op eigen hok

De kwekers zijn zaterdag 17 december bij elkaar gedaan. Het is makkelijk want ze zitten alle in aparte boxen. Bijna alle duiven zijn omgekoppeld en dat kan als ze apart zitten heel makkelijk. Daar ze in een ren zaten konden ze daar niet worden bijgelicht. Wel zijn donderdag de duivinnen al in de boxen gedaan en deze zijn dus enkele dagen bijgelicht maar dit mag eigenlijk geen naam hebben. Toen ze vier dagen bij elkaar zaten heb ik wat stro op de matjes in de broedschaal gedaan. Gelijk gingen er enkele koppels bij elkaar liggen. Voorbije vrijdagavond waren al bij twee koppels de eerste eieren , beide nieuwe koppels.  Beide duivinnen die als eerste een ei hadden zijn volle zusters uit de Buikschuiver 1e NPO x Eyerkampduivin. Zaterdagavond heeft er 1 gelegen. Zondagmorgen hingen er al veel boven de schaal dus zal er vandaag of morgen ook wel een ei in de schaal liggen. Bij de weduwnaars en de duivinnen ben ik ook begonnen om bij te lichten. Het licht gaat om 6.30 tot  9.30 en van 15.30 tot 21.00 uur aan. Komende week gaan ze als het goed is bij elkaar en zullen ze geënt worden tegen paramixo. Het enten zou niet schadelijk zijn voor de bevruchting , we zullen het zien.

U allen Prettige Kerstdagen en een Gezond en Voorspoedig 2017 toegewenst.

Goede gezondheid en hou je haaks.
Ons email adres is :  addejongheukelum@hotmail.com
U kan van alles bekijken op  http://www.addejongheukelum.blogspot.nl/


Geen opmerkingen:

Een reactie posten