Translate,Home

zondag 16 december 2018

weekbabbel 16 - 23 december 2018

               Ad de JONG  -  HEUKELUM
                               Nu 14 december meer eten met koud weer
Voer

Als je bij de voerleveranciers kijk zijn er ontelbaar veel verschillende mengelingen en dan denk je wat zal de beste zijn voor een mooie prijs. Had met de kweek vorig jaar Brian kweek van Ronny van Tilburg gegeven en de jongen kwamen heel mooi op. Daarom voorbije week de aanhanger achter de auto gedaan en richting Zondereigen gereden. Wel een rit van bijna 70 km maar ach dan kom je ook nog eens een keer in het buitenland … haha. Voor de komende kweek krijgen de duiven weer Brian kweek. Is een mooie zak voer en nu reclame maand  bij Ronny en daar houden wij Hollanders wel van. Nu 5 zakken van 20 kilo voor € 60,00. Op de terug weg de auto getankt en de busjes vol gedaan voor de prijs van  € 1,27 liter. Je betaald ruim € 0,20 per liter minder dan in Nederland. Maar ja , hier pakken ze meer dan 1 euro belasting op één liter. Dus wat benzine betreft kost de reis niks en dan heb je een goede zak voer voor een betaalbare prijs. Heb ook nog wat zakken Allerlei mee genomen waar ze ook gek op zijn. Zo komen we de kweektijd wel weer door. Nu maar hopen dat er weer wat bruikbare jongen gekweekt worden.
Op eigen hok

Nu zondagmorgen was het een beetje wit vanwege een laagje sneeuw. Nu het aardig koud weer is eten de duiven iets meer dan met hogere temperaturen. Op de foto zitten ze 14 december nog doffers en duivinnen aan de eetbak. Deze week worden ze gescheiden en kan ik het voer aanpassen. In hok 1 zitten dan 16 doffers en in hok 2 komen de 16 duivinnen. De inrichting van de 2 hokken is hetzelfde dus kunnen ze in hun eigen bak gaan zitten. De duivinnen kunnen opgesloten worden zodat ze niet met elkaar aanpappen. Dat zal nu met de kou nog wel mee vallen. Dit zal misschien gebeuren als de temperaturen hoger zijn. Over een maandje worden ze weer gekoppeld. De gekoppelde kwekers hebben binnen 10 dagen gelegen en nu kijken of de eieren overgelegd kunnen worden. Dan gaan deze week alle kwekers bij elkaar zodat ze ongeveer gelijk op eieren komen. De voorbije week zijn alle vliegers 1x los geweest om de vleugels te strekken. Alle zijn ze er nog ondanks dat regelmatig een grote roofvogel achteraan in de tuin op een paal zit. Jaren lang zijn de duiven gelijk gescheiden na de laatste vlucht en heel de winter niet los geweest en dit jaar dus geheel anders. Na het seizoen gelijk naar het weduwnaarshok en gekoppeld. Op eieren laten komen en laten broeden op stenen eieren. Daarna halve bak gezet , deze week gaan ze van elkaar. Praktisch geen eieren gehad en ze zitten gezellig naast elkaar in de halve bak. Ook zijn ze dan tot nu toe geregeld los geweest. Als ik kijk met de rui dan zie ik geen verschil met scheiden of zo als nu bij elkaar laten zitten. Of het voor de vluchten wat uit maakt dat weten we over een half jaar. Goede gezondheid en hou je haaks.
mail  addejongheukelum@hotmail.com                                                                                                      http://www.addejongheukelum.blogspot.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten