Translate,Home

zondag 24 mei 2020

weekbabbel 24 - 31 mei 2020

               Ad de JONG  -  HEUKELUM
                                         Land besproeien bij de buren
Droogte

Wat is het droog in Nederland. Weet nog goed dat 1975 een droog jaar was. Maar dat was nog niks vergeleken met 1976 wat nog veel droger was. Wij hadden een beregeningsinstallatie met van die zware ijzeren pijpen van 6 meter lang. Half april begonnen we met sproeien en bijna iedere dag enkele keren verleggen en dit tot half september. Wij hadden nog groen gras voor de koeien en we konden af en toe ook een perceel maaien om te kuilen. Bij de buren leek het gras meer een gele prairie. We hebben dat jaar heel wat liters diesel verbruikt. Wat je nu hoor is dat het op dit moment al droger is dan in 1976. Er komt volgens de verwachting voorlopig praktisch geen regen. Bij de achter buren hadden ze het land klaar liggen om maïs in te zaaien. Voorbije woensdag heeft de loonwerker er geen gier maar water over heen gereden (klik op de foto om te vergroten). Gewoon een plaatje achter onze tuin de polder in. Dan zie je eigenlijk pas hoe dichtbij en hoe mooi het in Nederland is. Zaterdag is er ingezaaid. Mooi zijn zeker ook de roofvogels als ze door de lucht zwieren maar voor ons duivenmelkers is het een kwelling want er zijn er veel te veel. Voorbije woensdag toen ik de duivinnen binnen wilde halen waren ze erg schrikkerig toen ze op het dak vielen. Had het eerst niet in de gaten maar er lag een gewonde duivin die was gepakt door een rover. Groot gat in de rug en de vleugel beschadigd. Heb aan deze duivin voorlopig niks meer om te vliegen toch hoop ik dat ze opknapt zodat ze bij haar doffer kan blijven. We wachten het af. Wat wilde dieren betreft daar weet een boer uit Ammerzoden over mee te praten in enkele dagen tijd heeft een wolf 43 schapen gedood. Het moet je maar gebeuren. O en wat vinden sommigen het leuk dat zo’n beest in Nederland is. Nee mensen , een wolf hoort niet thuis in Nederland of alleen in een dierentuin.
Op eigen hok

Zaterdag 23 mei was de eerste africhting vanwege het corona virus. Secretaris Gerrit Krijgsman heeft een prachtig schema opgesteld hoe laat de liefhebbers hun duiven mogen aanbieden. In en om het clubgebouw was alles al in gereedheid gebracht door Andre , Isak d J , Joop Gr , Nico , Thomas en Johan. Er kunnen 3 auto’s naast het gebouw staan. De andere liefhebbers zouden eerst naar de parkeerplaats bij het voetbalveld komen en worden door de liefhebber die klaar is geroepen en zo gaat men verder tot alle liefhebbers hun duifjes hebben ingezet voor de africhting.  Het ging zo goed dat volgende week de liefhebbers op de aangewezen tijd direct naar het inkorflokaal mogen komen. Wel blijft het motto klaar is weg wezen. We konden deze week nog niet naar Duffel  (België) daar de grens nog dicht is. Daarom vlogen we uit Hazeldonk 46 km. Voor een duif is dit een lachertje en blijven dan vaak ieen poosje in de wind spelen. Nadat er in de morgen uren  een dikke bewolking was moest men wachten met lossen omdat er later opklaringen zouden komen. Er werd toch al om 10.45 uur gelost met een harde vlagerige in hoofdzaak westen wind. De oostelijk gelegen hokken lagen vandaag in het voordeel. Er waren in de club 842 duiven mee gegeven voor de eerste africhtingsvlucht. De 19-709 van Comb. van Gameren uit Beesd wist 841 duiven voor te blijven en hadden de snelste duif met 1777 meter per minuut. Het ging heel snel . De duiven hebben een mooie africhting gehad en alles snel terug. Nu maar hopen dat we volgende week België in mogen en 100 km verder kunnen gaan. Zelf begon ik op de 71e plek dus het kan volgende week alleen maar beter gaan. We doen ons best en ik hoop de duiven dan ook. Goede gezondheid en hou je haaks.
mail  addejongheukelum@hotmail.com                                                                                                      http://www.addejongheukelum.blogspot.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten