Translate,Home

zondag 23 juni 2013

weekbabbel 23 - 30 juni 2013

               Ad de JONG  -  HEUKELUM
                               2010-1685364  Donker Shaki   
                               4e club, 23e regio , 95e Afdeling tegen 7337 duiven

Wisselvalligheid troef

Voorbije week nog geen weer geweest om de jongen een keer weg te brengen. Eigenlijk moeten ze een paar keer de rivier ( de Waal ) over zijn geweest. Ze zijn 2x naar 3 km geweest dus we zitten nog in de begin fase van de opleiding van de jongen. Op 1 juli is de eerste africhting van de regio en daar zit je zo. Volgende week met goed weer proberen om ze eens weg te brengen. In begin van de week zal er niet veel van komen , moet 3 dagen op rij voor onderzoek naar ziekenhuis. Toch maar proberen om ze een paar keer weg te brengen. De vrouw rijd niet graag auto , maar lief aan kijken dan breng ze de jongen wel een keer naar Almkerk ongeveer 15 km. Als het enigzins kan hoop ik ze wel met de jonge duiven vluchten mee te geven. Als ze maar goed afgericht worden voor volgend jaar. Wat het weer betreft is het dat het vanaf eind juni vaak beter wordt. Toen we nog op de boerderij zaten was het zo dat als de tour de France werd gereden we vaak met de regeninstallatie aan het slepen waren. De tour begint 29 juni dus er is nog hoop op een beetje vaster weer voor een langere tijd. Dit zal bij veel mensen heel welkom zijn , je zal maar in een tentje zitten met koud en nat weer … brr lijkt me helemaal niks.

Op eigen hok

Deze week enkele hete dagen geweest , had nu de duiven maar in de morgen los gelaten. Vind het in de namiddag een beetje te heet , ze vliegen dan meestal even en zitten dan met open bek op het dak. Na het loslaten gaan de schuiven dicht , de ramen open waar gaas in zit zodat ze voldoende zuurstof krijgen. Denk dat het beter is om ze in de namiddag lekker binnen te laten. Het hok staat op het zuidoosten , om een uur of één is de zon van de voorkant af. Op het zoldertje wordt het in de middag bloedheet maar doordat de schuiven dicht zijn is het in het hok best te doen. Meestal is het in het hok dan niet warmer dan de buiten temperatuur. Dus is het best te doen voor de duiven. Nu in het weekend de temperaturen zijn gehalveerd is het een hele overgang voor mens en dier.  
Naar Periqueux zijn 2 duiven gegaan , de doffer die Brive heeft gehad en een non die vorig jaar deze vlucht op haar naam schreef. Ze zijn zaterdag om 11.30 uur !!!! gelost terwijl men in België in de avond veel regen aan gaf. Wie deze lossingstijd met harde zuidwesten wind en regen heeft besloten te doen moeten wat mij betreft gauw hun biezen pakken , onverantwoord om de duiven de zware buien in te jagen. Men had ze beter in de vroege morgen kunnen lossen of vast kunnen houden tot maandagmiddag. In de club waren er zaterdagavond 13 duiven thuis van de 58 , hier was de eerste zondagmorgen om 5.52 uur en de laatste om 8.01 uur. Het leken wel verzopen katten met rode neusdoppen van de regen , ze zullen voorlopig thuis blijven om op te knappen. En dan die snelheidsberekening , bij de eersten staan snelheden van boven de 4000. Deze zijn in één ruk naar huis gekomen , hebben toch geen nacht gehad of wordt hier een koffie / thee pauze ingelast. Vind het maar raar zo. Als de hevige regen niet was geweest was het gemakkelijk afgelopen geweest met deze harde wind , hoe was het dan berekend , kan er zo met m’n pet niet bij. Zoals altijd zijn er winnaars , Joop Verwey had de vroegste om 19.14 uur , bij de snelheid staat 3908 !!! Zondagmorgen kwamen ze vlot af , om 10.00 uur met klok afslaan was praktisch alles terug.
Vrijdagavond was er ook in manden voor Pt St Maxence 333 km , hier zijn 12 doffers en 8 nonnen mee naar toe gegaan. Door de harde wind zijn ze door gevlogen “een beetje dom “ ,  ze konden de val niet krijgen dus werd er nogal wat tijd verspeeld. Na om 9.00 uur te zijn gelost liep Donker Shaki als eerste om 11.42.21 uur over de klep met een snelheid van 2054 meter per minuut. Om 11.50 was het in de club gebeurd , de laatste prijsduif vloog nog 1954 meter. Isak de Jong had na de verhuizing begin dit jaar op het nieuwe hok de snelste met 2113 meter per minuut.
Donderdagavond zijn er 14 mee gegaan naar Blois 545 km. Het zijn 9 doffers en 5 nonnen. Deze zijn zaterdag uitgesteld terwijl ze best wel gelost hadden kunnen worden. Zondag slecht weer op de vlieglijn en uitgesteld. Voor maandag mogelijk iets beter , kijken of ze dan los gaan. Heb wel een probleem met melden daar we in de middag in het ziekenhuis zijn. Velen zullen moeten werken en kunnen zomaar geen vrij krijgen. Nu is melden toch maar een wasse neus dus gelijk maar afschaffen. Later meer over deze vlucht.

Heeft u vragen mijn email adres is :  jon72780@planet.nl
U kan van alles bekijken op  http://www.addejongheukelum.blogspot.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten