Translate,Home

zondag 20 januari 2019

weekbabbel 20 - 27 januari 2019

               Ad de JONG  -  HEUKELUM
                             Vroegere duivenhok van voor 2000 in Herwijnen
Uit de oude doos

Kwam deze week een oude foto tegen van ons duivenhok in Herwijnen. Heb van de foto een kiekje gemaakt en is redelijk duidelijk. Eerst was er een hokje van 4 meter achter in de wagenschuur. Zoals het bij de meeste duivenmelkers gaat was er meer ruimte nodig. Dus 15 meter van de schuur werd aan de zuidkant voor de duiven bestemd. Achteraan ( het lage stukje ) was voor de vastzitters. Alle hokken waren 2,25 diep en over de hele lengte een ren waar ze overdag in mochten. De weduwnaars kort hadden 4 meter met 15 bakken , dus ze zaten heel ruim. Ook werd overnacht gespeeld op een hok en een hok voor zomer jongen. Er werd alleen weduwschap met doffers gespeeld. Het voorste gedeelte was voor de jonge duiven. Er is behoorlijk hard gespeeld op deze hokken. Het was eigenlijk een hok in een hok. In het weduwnaars gedeelte lag meestal een laag zand van wel 4 - 5 cm waar af en toe de rijf door ging. Gewoon een stuk panlat met spijkers aan een steel. Het hok was kurkdroog , het stond 60 cm van de grond. De kinderen zaten vaak in het zand te spelen gewoon tussen de weduwnaars. Die gaven er niks om , het is maar net wat ze gewend zijn. Wilde ik er overdag naar toe dan was dat ook geen probleem ze moesten zich maar aan mij aanpassen. Bij de jongen ging een pak tarwestro op de vloer wat er heel de zomer in bleef liggen.  De jongen bleven bij elkaar zo hadden ze genoeg materiaal om later een nestje te maken. Na de verhuizing in 2000 zijn enkel de beste duiven behouden om mee te gaan kweken.  
Op eigen hok

Voorbije week zijn er een stel jongen van de kwekers uit gekomen. Laat ik nu hopen dat ze alle mooi opgroeien. Nu zondagmorgen 6 graden vorst en ook al ijs in de meeste bakken. Er zitten naar mijn idee heel mooie koppels bij. Enkele koppels zitten weer bij elkaar oa waar de Veggeltes  hun asduiven 16-674 en 16-693 over 2018 uit hebben. Hopelijk komen er dit jaar weer bruikbare en hopelijk één topper uit. De tijd zal het leren. Men zegt vaak dat er niet veel goede uit één koppel komt. Gelukkig is het wel zo dat bewees de Oude Schalie x Kweekmoederke waar de 1e , 2e , 3e en 4e Teletekst uit zijn gekomen en dat toen de vader al 10 jaar was. Ook uit de Oude Schalie natuurlijk Shakira. Dus ook uit oude duiven kunnen goede komen. Toch heb ik dit jaar het kweekhok flink verjongd. Ik had vorig jaar latere jongen die wegens omstandigheden niet los waren geweest. Ze zijn prachtig uitgegroeid en zagen eruit als plaatjes. Natuurlijk zijn ze uit de betere duiven. Het zijn volgens mij sterke perfect gebouwde zijde zachte duiven met een mooie vleugel en een korte achterarm. Ook hebben ze voor zover ik het kan bekijken al prachtige ogen. De meeste van deze zijn tegen elkaar gezet en dan is het nu maar afwachten of de goede op elkaar heb staan. Over een half jaartje weet je al wat en over 8 maanden is het seizoen alweer voorbij voor de jongen die net of nog geboren moeten worden. Dan kan de balans al weer worden opgemaakt. Ja , we zitten net in het nieuwe jaar en nu alweer denken aan de selectie eind van het seizoen. Regeren is vooruit zien en dat hoort een duivenliefhebber ook te doen toch.  Voorbije maandag zijn de fondduiven en dinsdag alle vliegduiven los geweest. Ze hebben lekker de vleugels kunnen laten klapperen. Verder zijn ze deze week binnen gebleven. Ze hoeven nu nog niet  in vorm te komen. Dat is later aan de orde. Ze mogen binnenkort bij elkaar om een jong groot te brengen. Goede gezondheid en hou je haaks.
mail  addejongheukelum@hotmail.com                                                                                          http://www.addejongheukelum.blogspot.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten