Translate,Home

zaterdag 27 september 2014

weekbabbel 28 september - 5 oktober 2014

               Ad de JONG  -  HEUKELUM


                              Toekomstige jaarlingen in de spoetnik

Terug kijken seizoen 2014.

Als we terug kijken dan kan je zeggen dat het een heel raar seizoen is geweest.  In het begin met de oude nog redelijk goed. Tot zwarte zaterdag , u weet nog wel week 26 ( 28 juni ) toen ze nooit gelost hadden gemogen. s’Avonds maar enkele duiven terug en zondagmorgen kwamen ze ook erg traag. In de club zijn de prijzen om 11.16 uur verdiend. Maandagavond nog 50% niet terug waaronder vele bewezen vliegers. Hoe kan dat eigenlijk als er een rare vlucht is dat juist de toppers het niet aankunnen. Deze vlucht blijft bij veel liefhebbers nog wel jaren na dreunen. Dan kregen we in week 27 (5 juli) code rood , gevolg Chateauroux en Maxence afgelast. Week 28 (12 juli) midfond vlucht vanuit Morlincourt afgelast. Dat is al 2 midfond vluchten minder. Op 19 juli stond Tours op het programma vanwege het warme weer werd het Sens , goed besluit om niet zo ver te gaan.  Het werd denk ik de warmste dag van het jaar op het KNMI meetstation in Herwijnen werd het 33,7 graden met ozo wind. Ook werd Albi en Orange een auto reisje heen en weer terug naar Nederland. Met de oude niet zo’n plezierig seizoen met al die afgelastingen. Met de jongen zijn we hier 26 juli pas begonnen , bij de één gaat het beter dan bij de ander. We hadden hier met de jongen 1 africhting , 8 vluchten , ook zijn ze op de laatste natour vlucht mee geweest. Op deze 10 vluchten zijn totaal 305 jonge duiven de mand in gegaan en 8 hiervan zijn nog onderweg ( 2,62 % ). Kan dus zeggen dat het hier goed is verlopen. Die er niet zijn kunnen ergens tegen aan zijn gevlogen of door een roofvogel zijn gepakt. Dit kan ook gebeuren als je ze om het huis laat vliegen. Heb gelukkig een mooi stel doffers over gehouden , tenminste dat vind ik en ben blij met deze nieuwe aanwas. Nu goed verzorgen , maar dat doen we altijd natuurlijk , zodat ze mooi door de rui heen komen en ze er volgend jaar weer tiptop op staan. Als in 2015 dan het weer ons eens goed gezind is dan zullen er veel blije gezichten zijn en niet alleen van ons duivenmelkers.

Op eigen hok

De duiven zijn uit gezocht ,  je weet zo ongeveer al wel voor de laatste vlucht welke een plaatsje verdient om als jaarling zijn vliegkunsten te laten zien. Toch is het selecteren niet zo’n leuke bezigheid. Die de selectie niet hebben overleeft gaan naar de poelier. De jonge doffers die wel mogen blijven zitten al in het weduwnaars gedeelte en mogen een bak zoeken. De jongen die 2x op de navluchten zijn mee geweest Lessines en Niergnies mogen allemaal blijven. Op deze 2 vluchten zijn er 49 mee gegaan en hiervan zijn er nog 6 onderweg ( 12,24 % ). Van deze zes is er één opgegeven en zit in Meppel , deze liefhebber wilde hem graag houden dus heb het kaartje opgestuurd en hoop dat de duif daar zijn best gaat doen. De oude doffers zitten nu tijdelijk in het nonnen hok , van hun zijn de bakken natuurlijk gesloten zodat er geen jonge doffer in gaat. Deze week kan er iedere keer een oude terug naar zijn bak , kijken of ze niet te hard vechten. Op de klep staat nu een oude spoetnik zodat de jonge doffers een beetje de klep kunnen bekijken en de val naar binnen kunnen oefenen. Het is de bedoeling dat als ze allemaal weer in het hok zitten ze naar buiten mogen om ze vast te wennen waar ze hopelijk volgend jaar van een vlucht vroeg naar binnen gaan. Zolang het goed weer is kunnen ze regelmatig de vleugels strekken. Je weet maar nooit wat het volgend jaar in maart voor weer is.
Zaterdag is een goede duivenmelker met zijn zoon naar Heukelum gekomen om de duiven te bekijken en om te kijken hoe het er hier aan toe gaat. We hebben enkele uurtjes gezellig gemolken zoals we dat zeggen. Verschillende duiven bekeken en naar oordeel van beide heren zijn ze goed gekeurd. Leuk als deze goede melkers dit zo zien. Kan ik verschillende nachtjes weer lekker slapen.

Heeft u vragen mijn email adres is :  jon72780@planet.nl

U kan van alles bekijken op  http://www.addejongheukelum.blogspot.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten