Translate,Home

zondag 27 september 2015

weekbabbel 27 september - 4 oktober 2015

               Ad de JONG  -  HEUKELUM

                                Late jongen gekweekt uit speciaal koppel
Teugels vieren 

Veel oudere duivenmelkers gaan indien ze het kunnen betalen na het seizoen op vakantie. Zelf ben ik nog nooit lang op vakantie geweest. Enkele jaren geleden wel een nachtje doorgebracht in noord Friesland bij Henk Simonsz. Natuurlijk veel duivenpraat en al zijn duiven bekeken. De vrouw thuis gelaten , zij slaap liever in de eigen koffer. Dus dat tref ik dan zullen we maar zeggen. We hadden het vroeger altijd druk op de boerderij en er kwam niks van om een week weg te gaan. De vrouw en kinderen gingen wel een weekje weg maar na enkele dagen wilden ze eigenlijk het liefst naar huis. Lekker een hut maken in de beplanting , vissen en zwemmen in het voor het huis gelegen water of kamperen in een tentje naast het huis op het gazon. Ja , dat vonden ze heerlijk lekker thuis in hun eigen omgeving zijn. Nu ze uit huis zijn gaan ze wel met hun gezin op vakantie maar ze zijn weer blij als ze terug zijn. Waar we nu wonen hebben we de ruimte. Het is meestal heerlijk rustig dus we hebben er nu ook nog geen behoefte aan om weg te trekken. Maar goed ieder zijn ding natuurlijk.
Komende zondag 4 oktober is het weer dierendag en dan zou iedereen zijn dieren goed horen te verzorgen. Hoorde deze week dat er veel dieren niet goed worden verzorgd en in beslag zijn genomen. Als je dieren heb in deze tijd hangt er een groot prijskaartje aan en dat kunnen veel mensen niet meer opbrengen. Toch wil men niet graag hun dier kwijt met vaak nare gevolgen voor het dier zelf. Tegen echte duivenliefhebbers hoef je niet te zeggen dat ze hun duiven goed moeten verzorgen. Dat wordt het hele jaar door gedaan. Misschien op een enkeling na die er met de pet naar gooit. De duiven krijgen vandaag de dag uitgebalanceerd voer en vaak een prima medische begeleiding. Misschien kunnen we ze met dierendag een lekker bad , een extra pinda of wat snoepzaad geven. Maar echt nodig is het niet met het hele jaar door een top verzorging.

Op eigen hok

Nu in de ruitijd is er niet zoveel te vertellen over de duiven. Deze week zijn ze twee keer in de ren in bad geweest waar ze graag gebruik van hebben gemaakt. Het is dan nog best lekker in de ren in het zonnetje. Als ze naar binnen gaan krijgen ze allerlei van Ronny van Tilburg waar ze verzot op zijn. Zoals u weet maak ik het voer op wat er nog is  , hier gaat wel een greep snoepzaad bij. De doffers zijn best rustig , één jonge doffer zit nog niet in een bak dat zie ik omdat in één bak s’morgens geen mest ligt. Gemakkelijk te zien met de lopende band. Of de andere allemaal hun eigen bak hebben kan ik u niet vertellen. Mogelijk wisselen ze wel eens maar dat zal heus wel goed komen. Eén oude doffer die in een onderste bak zat heb ik er weer uitgehaald. Deze zat regelmatig in een andere onderste bak. Deze oude heeft mogelijk de jonge doffer er een paar keer uitgejaagd. Deze bak zal eerst bezet moeten zijn voordat de oude er weer bij gaat. Zit de oude er weer bij dan zal ik hem goed in de gaten houden als ze los op het hok zitten. Anders zal ik deze twee na het voeren en drinken om de beurt op sluiten.
Had de oude al een poosje gescheiden toen ik een mail kreeg of ik bepaalde duiven dit jaar aan elkaar had gekoppeld. Dit was niet gebeurd. Hij wilde graag jongen van dit koppel. Heb ze speciaal voor hem in een box gekoppeld. De jongen zijn goed opgekomen wat u op de foto kan zien.
Goede gezondheid en hou je haaks.

Heeft u vragen mijn email adres is :  jon72780@planet.nl

U kan van alles bekijken op  http://www.addejongheukelum.blogspot.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten