Translate,Home

zondag 13 maart 2016

weekbabbel 13 - 20 maart 2016

               Ad de JONG  -  HEUKELUM

                                     Jongen op schouder en pet (selfie)
 De eerste rondjes

De jongen mochten voorbije donderdag voor de eerste keer de wijde wereld in. Het gebeurde eerdere jaren dat de helft s’avonds nog niet binnen was. Dus een beetje spannend toen de jongen naar buiten gingen. Alle jongen gingen naar buiten en er waren er al die flinke rondjes gingen maken. Die van de weduwnaars die wat jonger zijn maakten kleine rondjes of gingen naar de springplank die voor het hok staat. Heb zelf 1,5 uur voor het hok gestaan om in de gaten te houden of er een rover kwam. Gelukkig niet , mede daarom zaten er 53 van de 62 binnen. Vrijdagmorgen zijn er 3 bij gekomen , dus vrijdagavond 56 in het hok. Zaterdag zijn ze niet los geweest daar er regelmatig een koppel(tjes) duiven over kwamen. Zaterdagmiddag vlogen er nog 3 jongen rond die de klep nog niet wisten te vinden. Misschien zitten de anderen ook nog vlakbij en komen nog richting hok. Vandaag zondag komen ze ook niet los , misschien ook weer overtrekkende duiven en het is de 13e !!  De jongen zijn goed mak ( zie selfie) dit ook mede door het Freuleke die als ik het hok in gaat gelijk op me zit. Toen ik donderdag voor het hok stond kwam ze ook geregeld op schouder of pet zitten.
Woensdag hebben Ron en Dennis van Veggel een mooi jong voor me mee gebracht en zij hebben 23 jongen mee naar Utrecht genomen. Maar weer hopen dat er weer bruikbare duiven tussen zitten , je weet het nooit. Het is net als bij iedere liefhebber je kweekt meer slechte dan goeie. Het is ook net hoe hoog de liefhebber zelf de lat heeft liggen. Wat voor de ene liefhebber een bruikbare is dat is voor een ander een slechte. Je moet geluk hebben als er goeie bij zitten. Over een super zal ik het niet hebben die zijn er maar weinig.

Op eigen hok

Duivendokter Ko heeft maandagmiddag de oude hun jaarlijkse prikje tegen paramixo gegeven. Had de weduwduivinnen bij de doffers gelaten en ze opgesloten in de bak. Ze konden lekker met elkaar in de schaal gaan liggen. Zo zijn ze het prikje snel vergeten en hebben ze geen stress. Heb ze later toch maar weer van elkaar gedaan. Zodat de doffers rustig konden overnachten. Dinsdagmiddag zijn ze los geweest en hebben ze een licht hagel buitje gehad. Telkens gingen ze even vliegen maar toch vielen ze geregeld op de klep want ja , ze wisten natuurlijk nog wel dat gisteren de duivin in het hok was. Het is nog wel koud maar in ieder geval de laatste dagen droog en zo mogen ze iedere dag 1x naar buiten om te trainen. Ook eens  proberen om ze komende week weg te brengen in de nieuwe containerwagen van Adje ….. haha. Wil ze dan de avond voor het weg brengen in de manden zetten. Ze krijgen dan de schaal maar geen duivin te zien. Als ze dan thuis komen van de lapvlucht zitten de duivinnen in de bak. Bas Verkerk zou zeggen , de beloning komt na de vlucht. Heb ze eigenlijk meestal getoond maar nu wil ik het zo eens proberen. Zo gaan ze met inkorven rustiger de mand in , tenminste dat hoop ik. Ze hebben dan zaterdags misschien wat meer energie om snel bij de duivin in Heukelum te zijn. Heb nu met los laten ook de Mega klok aan op test zodat ik kan zien of er eventueel chipringen kapot zijn. Van de 4x dat ik dat gedaan heb zijn er 2 die geen enkele keer zijn geklokt. Nu vallen ze bijna gelijk op de klep en vallen over elkaar het hok in. Nu had ik al 2 bakjes liggen met 4 inloopgaten die ik op de klep kan zetten. Zaterdag het erop gezet toen ze rond vlogen , de jaarlingen waren het als jong al gewend dus die kwamen wel naar binnen. Maar de oude die meestal als eerste binnen zaten waren nu de laatste die binnen waren. Ze moeten eerst aan het poortje wennen. Nu maar hopen dat het steeds beter gaat en ze allemaal geklokt worden. Over 3 weken hebben we hier de eerste africhting gehad. Het spel zit op de wagen zoals we dan zeggen. Goede gezondheid en hou je haaks.

Ons email adres is :  addejongheukelum@hotmail.com
U kan van alles bekijken op  http://www.addejongheukelum.blogspot.nl/


Geen opmerkingen:

Een reactie posten