Translate,Home

zondag 9 juni 2013

weekbabbel 9 - 16 juni 2013

                              Ad de JONG  -  HEUKELUM


Kopwind vluchten

De laatste weken vluchten met kop wind , gelukkig was het deze week niet zo koud. Je hoor dat de laatset weken veel goede duiven te laat of nog onderweg zijn. Heb al wel eens meer gezegd de laatste jaren meest zuidwesten wind en goed weer , hier kunnen we gelukkig niks aan doen. Maar we hebben wel geselecteerd op prijsduiven met wind in de rug en nu het enkele weken kop wind is vallen de goeie mee wind duiven door de mand. Net als de jaarlingen die het moeilijk hebben van een dagfond vlucht. Als jong veel te weinig kilometers gemaakt en nu kunnen ze het niet volhouden. Hier zondagmorgen vroeg wel enkele jaarlingen terug dus ver weg hebben ze niet gezeten , ze konden zaterdag net niet thuis komen. Gelukkig zijn ze weer terug en deze krijgen een weekje rust. In België zijn wel 600 km vluchten voor de jongen , ik hoop dat deze hier ook weer terug komen. Van deze verdere vluchten raakte je praktisch nooit een duif kwijt. Met het kweken van de jongen begon de Orleans koorts al , welke werden met een derby ring geringd en welke met een gewone ring. Heel het jaar werd naar de Nationale vlucht Orleans toegewerkt. In de club werden gratis prijzen geschonken die op een gezellige avond werden deze uitgereikt , prachtig toch. Ze noemen het nog nationaal , het is een doodgewone afdelingsvlucht. Nu dit voorbij is kunnen we zeggen , vroeger in die goeie ouwe tijd voor de jongen Nationaal Orleans , Bourges en Chateauroux dat waren mooie vluchten.

Op eigen hok

De jongen gaan nu 2x per dag naar buiten om wat te leren vliegen. Ze gaan nog niet echt weg en vliegen pas in een koppeltje. Daarom gaan ze nu 2x per dag los om even in het ritme te komen. De ouden gaan nog steeds 1x per dag los en dat bevalt wel goed , scheelt veel geloop naar het hok. De dag begint met het eten geven van de oude duiven daarna gaan de jongen een uurtje los. Na de koffie mogen ze weer naar binnen en dan is het tot 15.00 – 16.00  in de middag klaar. Tussen 15.00 en 16.00 gaan als eerste de weduwnaars voor een uur los , als deze binnen zijn mogen de nonnen een uur trainen. Zijn deze binnen dan gaan de jongen nog even los ,  is dit gebeurd dan is het klaar voor deze dag. Dus wel heel wat minder werk om ze 1x in plaats van 2x los te laten , iets wat me nu veel beter uitkomt. Je moet roeien met de riemen die je hebt en dat doen we dan ook maar.
Vanwege het mooie weer zijn de ouden maandag , dinsdag en woensdag los geweest. Donderdag was er in manden voor Salbris en zijn ze niet los geweest. Kreeg een vraag hoe ik het doe als er donderdag en vrijdag uit het zelfde hok duiven meegaan.  Hier gaat het zo op donderdagavond worden de duivinnen getoond , ook de doffers die vrijdag mee gaan krijgen de duivin. Op vrijdagavond krijgen deze alleen even de broedschaal te zien , dus dan geen duivin. Zaterdag voor dat de eerste duiven van st Quentin 256 km thuiskomen zitten de duivinnen in de halve bak te wachten. Die thuis zijn sluit ik op in de bak en daar staat een potje drinken. Als ze van deze vlucht thuis zijn krijgen ze wat eten in een potje. Deze blijven gezellig bij elkaar tot dat de duiven van Salbris 538 km thuis zijn. Zitten deze weer in het hok dan gaan de duivinnen van de st Quentin gangers er af , de doffers blijven nog opgesloten. De doffers van Salbris blijven tot eind van de avond bij elkaar. Gaan deze eraf dan komen ze allemaal weer los op het hok. Ook krijgen ze nog een volle bak voer waar ze van kunnen eten wat ze zelf willen.
Eerst kwamen de st Quentin duiven , hier waren er 17  mee naar toe , deze kregen om 9.15 uur de vrijheid. De 11-120 kwam er als eerste aan en zat om 12.58 weer in het hok. Om 13.01 zat de volgende binnen en toen 6 in één minuut in de klok. In de club staan er 10 in de uitslag en in de regio tegen 1361 duiven werd begonnen met de 17e en op plaats 85 staat de 9e duif. Hier staan er 13 in de uitslag.
De duiven van Salbris kregen al om 6.45 uur de vrijheid , dit werd een zware vlucht. De nonnen die het de laatste jaren zo goed deden lieten het afweten. De eerste 2 waren doffers , 15.44 uur de eerste , na deze twee doffers wel 4 nonnen maar niet te vroeg. In de club werd begonnen met de 5e en in de regio met de 85e , dus niet te best , een volgend keer maar weer beter.   


Heeft u vragen mijn email adres is :  jon72780@planet.nl

U kan van alles bekijken op  http://www.addejongheukelum.blogspot.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten