Translate,Home

zondag 30 maart 2014

weekbabbel 30 maart - 6 april 2014


             Ad de JONG  -  HEUKELUM

                          Seizoen 2014 bij sommige Afdelingen van start.

Mooi vliegweer 29 maart

Veel struiken lopen uit en staan al in volle bloei , de fruitbomen ook bijna , erg vroeg dit jaar. Dit weekend prachtig weer met temperaturen van 20 graden in Limburg mogelijk zelfs 24. Een heel verschil met vorig jaar , zo zie je maar weer ieder jaar kan weer anders zijn. Al verschillende weken zijn veel liefhebbers de oude aan het africhten. Wil ze te mee zoals we hier zeggen weg brengen voor een training , waarschijnlijk naar Geertruidenberg 19 km. De Mega klok op test zetten om die ook uit te proberen. De zon komt er nu net door maar het is nog te nevelig , nu de tijd weer om is is het een uur vroeger ,  de zon komt echt geen uur eerder op. Hier wordt vaak veel te weinig rekening mee gehouden. Net als in het eggie gaan eerst de duivinnen bij de doffers zo kunnen die ook wennen wat de bedoeling is. Ook de doffers kunnen zo een beetje in het ritme komen. Op 29 maart zijn er al verschillende Afdelingen die de eerste (oefen)vluchtjes hebben gehad. Tot de middag was het hier tenminste nog nevelig , in het zuiden van het land zou het beter zijn. Zag op Compuclub snelheden van boven de 1600 meter , wat mij betreft mag het best ietsje minder zijn. Hier over 14 dagen de eerste africhting hopelijk dan ook mooi weer met deze temperaturen.

Op eigen hok

Iedere dag gaan de doffers , duivinnen en de jongen 1x los. Meestal gaan ze er in de middag uit  , in de morgen is het nog best fris , voorbije week soms nog vorst dus daarom wat later op de dag naar buiten. Na de winter periode dat ze niet los kwamen hebben ze een paar weken met open klep los geweest zodat ze in en uit konden vliegen. Zeg maar een heerlijk speel half uurtje. De ouden gaan nu een uurtje naar buiten met gesloten klep. Ga na een uur naar het hok , doe de kleppen open en roep ze naar binnen. Ze krijgen met binnen komen eerst wat pinda’s waar ze verzot op zijn , die te laat binnen is dan is het helaas. Daarna krijgen ze start Matador en na vele jaren gaat er dit jaar weer iets Tovo en P 40 doorheen. In een gezamenlijk klein bakje krijgen ze hun voer. Op dit moment vliegen ze al goed , ze zijn niet te zwaar. Niet dat ze in vorm zijn maar gewoon gezond denk ik en dat is nu prima zo. Ga over enkele weken over om ze op te voeren naar de vluchten toe. Hier dus 12 april de eerste africhting en 19 april de eerste vlucht naar een nieuwe losplaats Asse Zellik voor mij 121 km.
Nu komt de weekbabbel meestal op zondag op de site , als de vluchten beginnen wil ik proberen om het er op zaterdagavond op te zetten. Zo kan u snel actueel zien hoe het met de vlucht(en) is gegaan hier in Heukelum. Ook kunt u alle uitslagen zien goed of slecht bij de link uitslagen. Staat er mis bij dan zitten ze alle te laat en hebben ze geen prijs. Laat ik nu hopen dat dit in 2014 niet gebeurd maar dat zult u wel begrijpen. Allemaal beginnen we bij nul en hebben we weer hoop op een goed seizoen. Zoals ieder jaar komen na enkele weken de hokken die ze goed hebben en goede duiven hebben weer boven drijven. Denk u iets te zien aan de duiven laat ze nog snel door een duivendokter nakijken zodat u niet gelijk een kater oploopt aan het begin van het seizoen. Feliciteer ook iedere liefhebber in uw vereniging die een eerste heeft gespeeld is niet zoveel moeite toch. Alle liefhebbers groot en klein heel veel succes in 2014 met heel veel mooie vluchten.

Allen gezondheid en hou je haaks.
Heeft u vragen mijn email adres is :  jon72780@planet.nl
U kan van alles bekijken op  http://www.addejongheukelum.blogspot.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten