Translate,Home

zaterdag 3 mei 2014

weekbabbel 4 - 11 mei 2014

               Ad de JONG  -  HEUKELUM

                                          Jonge duiven aan het trainen.

Logeer partijtjes

Nee , geen duiven die bij ons komen logeren maar de kleinkinderen. Ze hebben maar liefst 14 dagen vakantie , ze komen graag logeren. Ze vermaken zich wel , zeker met mooi weer. Dan gaan ze op de trampoline , boompje klimmen , fietsen of in hun speelhuisje lekker een soepje maken , zeg maar lekker kliederen. Dan zien ze er soms niet uit. Maar ach dan zeggen ze oma heeft toch een wasmachine en gelijk hebben ze. Schoon blijven dat hoef ook niet , dat zou niet goed zijn , laat ze maar lekker kliederen. Is het weer wat minder dan kunnen ze binnen knutselen of een mooie tekening maken , sjoelen of met een tafelvoetbalspel spelen. Kan het niet anders dan mogen ze op de computer een spelletje spelen , nee vervelen hoeven ze zich niet. En als opa naar de duiven gaat om ze te voeren dan wil het hele spul mee. Zeker als er kleine jongen liggen dan zijn ze er niet vandaan te slaan. Vooral Mirjam is een echte duivenmelkster als die alleen mee gaat dan voer zij de kwekers en onder tussen doe ik de vliegers. Ze is heel rustig bij de duiven en vind het super leuk. Geregeld loop ze dan met een jong van 14 dagen in de hand in het hok. Zo worden ze goed mak zegt ze dan , leuk toch.
Toen we vroeger op de boerderij woonden lag er een laag zand in de hokken. Onze kinderen waren gewoon bij de weduwnaars in het hok met de auto’s aan het spelen. Wegen en bergen van zand maken , dat waren de weduwnaars gewend en ze kwamen toen ook heel goed. Je hoorde wel eens dat men nog niet voor het hok langs mocht lopen omdat de weduwnaars rust nodig hebben. Als ze hoorden dat ze hier in het hok zaten te spelen dan wilden ze het niet geloven. Dan zei ik ga maar kijken de duiven geven er niks om , het is maar net waar ze aan gewend zijn. Zo zie je dat je niet te benauwd moet zijn. De duiven moeten zich aanpassen aan het gezin en niet anders om.

Op eigen hok 

De jonge duiven gaan nog 1x per dag los en vliegen goed. Ik probeer als ze in de lucht zijn te fluiten om ze naar binnen te krijgen , dit doe ik met een hondenfluitje. Die te laat is heeft geen eten en deze zorgt de volgende keer wel dat die eerder binnen is. Soms zitten er een paar tussen die telkens als laatste zijn en dan is het iedere keer bijna niks of helaas. Ga de jongen binnenkort wat pinda’s geven als de eerste binnen komen. Als ze die eenmaal hebben geproefd dan zijn ze er gek op. Die snel binnen zijn die hebben een pinda de andere misschien de volgende dag. Ze worden dus beloond als ze snel binnen zijn , de treuzelaars zijn te laat voor een pinda. Deze worden dus niet extra beloond anders denken ze we krijgen later dat lekkers toch wel , niet dus. Je moet hard zijn wat dat betreft. Woensdagmiddag toen de jongen los waren klapte er één tegen een ruit , helaas was die op slag dood. Was een prachtig blauw witpennetje uit stamdoffer Arno , wel balen.
De oude duiven hadden 3 mei hun 3e vitesse vlucht uit Quivrain 186 km. Er zijn 35 duiven mee gegaan , 23 doffers en 12 duivinnen. Het was best koud op zaterdagmorgen toch werden ze al om 9.15 uur gelost (8.15 uur weet u nog). Heel de dag mooi weer dan had ik nog een paar uurtjes gewacht. De snelheden lagen net boven de 1200 meter per minuut. Als eerste kwam de doffer die vorige week als eerste binnen was , hij werd geconstateerd om 11.49.55 uur de snelheid was 1205 meter. Deze doffer komt uit de 320 van Henk Simonsz , de moeder is een zusje van de 4 teletekst doffers. Na deze doffer kwamen 4 duivinnen , deze kwamen erg goed vandaag. In de club werd begonnen met de 6e en in Rayon B2 met de 18e tegen 3.300 duiven hier stonden er 21 in de uitslag 1 : 4. In de totale uitslag van Rayon B stond de eerste duif op plaats 34 tegen 6602 duiven. Op de afdelingsuitslag werd begonnen met de 56e tegen 18.193 duiven. Wat de duivinnen betreft tevreden maar de doffers zullen nog harder met hun vleugels moeten slaan. Dat kunnen ze volgende zaterdag laten zien uit st Quentin 256 km.

Heeft u vragen mijn email adres is :  jon72780@planet.nl

U kan van alles bekijken op  http://www.addejongheukelum.blogspot.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten