Translate,Home

zondag 23 augustus 2015

weekbabbel 23 - 30 augustus 2015

               Ad de JONG  -  HEUKELUM

                                     2015-1704606  weer eerst op hok

Einde seizoen in zicht

Nog drie weken met telkens twee vluchten en dan zit het seizoen er weer op. Voor de een is het goed verlopen en voor de ander viel het dit jaar wat tegen. Maar één ding is zeker er zijn elk jaar weer kampioenen of het nu in klein of in groot verband is. Staat u er dit jaar niet bij dan deze winter uw duiven extra vertroetelen. Uw duiven zullen u mogelijk volgend jaar belonen. Het minst leuke is het selecteren van de duiven , je kan ze niet allemaal houden. De buren zullen ook niet graag zien dat hier over enkele jaren 500 duiven rond vliegen. Die uitgeselecteerd worden gaan naar de poelier. Met duiven vliegen is een tijdrovende hobby , je bent er iedere dag 365 dagen per jaar mee bezig. Dat is natuurlijk als je dieren heb of het nu een paard , konijn , cavia , hamster , kanaries of misschien wel een hangbuikzwijntje is. Als je dieren heb zal je ze elke dag van het jaar goed moeten verzorgen. Nu de ruitijd voor onze duiven nadert is het verzorgen net zo belangrijk als tijdens het vliegen. Men zeg altijd nu in de ruitijd maak je de prijzen voor het volgend seizoen , nou dan wil ik er wel een stel proberen te maken. Nu met het selecteren denk je al hoe je de koppels wil samenstellen en uit welke koppels je jongen wil houden in 2016. Als je s’nachts wakker ben dan lig je er soms over te piekeren. En dan weet je de volgende dag niet meer wat je had bedacht. Zo ben je voorlopig wel enkele nachtjes onder de pannen. Zal de komende tijd eens papier en pen op het nachtkastje leggen om soms het bedachte te noteren. Meestal verander het nog wel tig keer. Maar dat geeft niet , als je volgend jaar enkele bruikbare duiven kan kweken is het toch ook weer leuk.  

Op eigen hok

Deze week zijn 40 jongen mee gegaan naar Niergnies 228 km. Volgens de weersdeskundigen zou het lekker weer worden met temperaturen tot 28 graden. Dat is niet zo erg maar wat erger is dat is de oost zuidoosten wind zodat de duiven naar de kust zouden kunnen worden gedreven. Had het vorige week nog over flexibel zijn. Dat had nu ook mooi geweest. Niergies ligt westelijk en dan was het wijs geweest om met deze wind gelijk naar een oostelijkere losplaats te gaan. Volgens protocol moeten de duiven bij aankomst s’nachts water krijgen , drink er bijna geen. Daarom zeg ik altijd s’morgens de bakken leeg laten lopen en opnieuw vullen ( moet altijd standaard zijn ) dan horen de duiven dit en gaan drinken. Die nu niet hebben gedronken voor vertrek zijn kansloos. Bij alle liefhebbers hadden de duiven nu ook weer veel dorst. Vroeger bij kring Teysterbant ging Michel van Leerdam mee. Als de duiven thuis kwamen en geen dorst hadden dan zei ik “ is Michel mee geweest “ en dat was dan ook het geval. De andere convoyeurs verklaarden hem voor gek , ze zeiden er staat toch water op. Je had toen nog aan elke mand een klein waterbakje , nu grote goten en dan is het toch geen probleem om er nieuw water op te zetten. Water horen is water drinken en dat is van veel belang zeker bij onze jongen.  
Er was nu dus in de morgen uren inversie maar wat te doen lossen met inversie of  hogere temperaturen. De webcams in België gaven net als 14 dagen terug een rare lucht , niet goed. Men koos toch om ze vroeg te lossen 8.15 uur. Om 12 uur was de temperatuur op de weerstations in België tussen de 25 en 26 graden , dus dat valt nog wel mee. Om ongeveer 10.45 uur kwamen hier grote koppels van 70 tot wel 100 duiven over , deze kwamen uit de goede hoek. Hadden deze geen last van de inversie en bleven op route. Van welke lossing ze waren weet je niet ( afd 10 of 9 ? ) maar deze kwamen prachtig over. Dit jaar nog niet zoveel over zien komen. Helaas kwam er geen uit die koppels. Toch had je rond die tijd een duif moeten hebben om vroeg te zitten. Maar helaas , om 11.03 kwam de eerste , dezelfde duivin die 14 dagen terug ook het eerst op het hok was. Nu zat ze op over broeden , de eieren zijn nu weg en ze kan / mag opnieuw op een nestje komen. Nu probeer ik wel te kijken of er zijn die een eitje gaan leggen deze blijven hier in ieder geval thuis. De 606 begon in de club net als 14 dagen terug met de derde. In B2 werd het pas de 106e en in B de 184e tegen 3721 duiven. Ze kwamen in begin zeer traag in een kwartier waren er 4 van de 40 over de antenne gelopen. Overal staan er 11 in de uitslag , dit is hier te verwachten met deze wind. Zo zie je maar weer dat de wind de duiven maakt. De 32e was er om 12.45 uur verder op zaterdag niets meer gezien. Er waren nog verscheidene lege plaatsjes in de hokken. Je zal zien wat één vlucht doet vorige week na drie vluchten op de eerste plek in B met de jongen , nu zal het wel een vrije val worden. Zondagmorgen voor 10 uur waren er 5 terug gekomen , nog 3 te gaan. Ze hebben het ook nu niet makkelijk met de harde oosten wind. Volgende week mogelijk Morlincourt 292 km , we zullen het zien deze week welke er mee kunnen.
Goede gezondheid en hou je haaks.

Heeft u vragen mijn email adres is :  jon72780@planet.nl

U kan van alles bekijken op  http://www.addejongheukelum.blogspot.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten