Translate,Home

zaterdag 30 augustus 2014

weekbabbel 31 aug - 7 sept 2014

               Ad de JONG  -  HEUKELUM

                                   IJsvogeltje klapte tegen raam gelukkig niet dood.

Duif en vrede

De duif staat voor vrede en dat is op veel plaatsen in de wereld ver te zoeken. Met de vluchten gaat het dit jaar niet allemaal van zelf maar dat is eigenlijk van minder belang. Kijk naar het journaal , veel narigheid , verschillende oorlogen en dat het dodelijke ebola virus steeds verder de wereld veroverd. Vroeger was er eens de pest in Europa. In deze tijd kan het ebola door het vele reizen van mensen snel verspreid worden over onze hele aardbol. Laten we hopen dat hier snel een goed middel tegen wordt gevonden om het te bestrijden , dit gun je niemand. Dan in Oekranië  het welles nietes spelletje met Rusland. Die al voor veel ook Nederlandse producten de grenzen heeft gesloten. Veel bedrijven in Nederland hebben er nu al veel schade van doordat er niet geëxporteerd kan worden. Laten we hopen dat het gezonde verstand van de leiders zal zegen vieren. Als het zo doorgaat kan deze winter door Rusland best de gaskraan eens dicht worden gedraaid. We denken wel dat het hier ver vandaan is maar het is dichterbij dan je denkt.

In België is zaterdag La Souterraine gevlogen , good old Andre Roodhooft , wint Nationaal de eerste tegen 3.167 oude duiven en Nationaal ook de eerste bij de jongen tegen 18.591 duiven. Wat deze man aan prestaties heeft neergezet is bijna onmogelijk , maar niet voor Andre. Gouden Andre wat een vakman , gefeliciteerd ….. super.
La Souterraine is voor Andre 603 km , hier in Nederland mogen we met de jongen niet verder dan net 400 km ……..

Op eigen hok

Na de regendag dinsdag zou het woensdag veel beter worden daarom heb ik op m’n gemak dinsdagavond de jongen in de mand gestoken. De volgende dag zijn ze naar Ulvenhout gebracht. Ook de latere die in het fondhokje zitten zijn mee genomen. Ze zijn gelijk gelost , van de latere zijn er van de 30 nog 2 onderweg. Op het land kunnen ze nu wel aan hun kostje komen en  komen ze mogelijk later nog terug.
Donderdagavond zijn 20 jongen in de mand gegaan naar Morlincourt 292 km. Men durfde ze zaterdag niet te lossen , dus zal het zondag worden.

De tweede natour vlucht ging naar Feluy 157 km , daar zijn 9 oude doffers mee naar toe. Had hier ook jongen mee naar toe willen geven maar vond het wel goed zo , wat minder fut zullen we maar zeggen. Deze zijn ook een dag uitgesteld , wat mij betreft had het nog best gekund , zomertijd weet u nog. Zelfs om 16 uur had er nog best gelost kunnen worden met wind mee. Maar goed de “ wijze mannen “ durfden het niet aan en hadden we een duivenvrije zaterdag.

Update maandagmiddag.
De jongen zijn zondagmorgen om 8.00 uur in Morlincourt gelost , de eerste kwam uit het zuidoosten en draaide zijn rondje en werd op 11.29 geklokt. Hij komt uit een zomer jong van vorig jaar uit de oude schalie. Opa is van 1997 mooi toch dat een kleizoon van zo’n oude rakker mooi op tijd is. Hij verloor het nipt in de club , in regio B2 was het de 5e en in totaal B tegen 3544 duiven bezette hij plaats zes. De eerste zes kwamen vlot daarna was het druppelen. Bij de meeste liefhebbers in een uur de helft terug. Op vliegweer voor duiven kon je zaterdag al zien dat er zondag buien werden verwacht daarom had ik ze zaterdagmiddag gelost. Nu zijn de jongen in die buien gekomen , er waren er bij die zaten te schudden bij thuiskomst en ook waren er met rode neusdopjes , een teken dat die regen hebben gehad. s’Avonds waren er hier nog 3 van de 20 onderweg. Ook nu maandagmiddag zijn ze er helaas nog niet.


Zondag is alles gelost in Feluy behalve de natour van afdeling 7. Had ze zoals ik eerder schreef zaterdag nog gelost , zondag had het ook best gekund. Vaak doet men het goed maar er worden te veel fouten gemaakt door de verantwoordelijken. Co Verbree schreef in Duifke Lacht ook een stukje over de rampvlucht Meaux van 28 juni. Ben hierop zelf ook nog de beste 3 duiven van het hok verspeeld. Wat je hoort hebben veel liefhebbers het wel gehad zoals het nu gaat.  Heb wat frustraties die je zo hoort opgeschreven. Heel de week ben je met de duiven bezig en alles los behalve de onze , kan beter gaan vissen of naar het voetbal gaan kijken zou dit de druppel zijn om te stoppen ! Ook de kortere vluchten tellen dit jaar niet meer mee bij de afdeling. Veel te laat beginnen met de jongen nu ook veel verliezen dus later beginnen helpt totaal niet. Vluchtjes van 250 km al op donderdag in manden vanwege de late start van de jongen. De eigen club manden zijn geel geverfd door de afdeling. Iedere week krijg je andere manden terug. Als je ziet hoe vies sommige manden zijn … bah. Zouden hierdoor de duiven meer vatbaar zijn voor ziekten ? Ik weet het niet maar het zou best kunnen. Misschien een vraag voor de geleerden onder ons. Als dit beleid zo doorgaat dan is het hollen achter de wagen aan. Hopelijk komen er nog enkele weken met mooie vluchten dan zijn de mindere dingen van dit jaar weer gauw vergeten. Ook al zie je iedere dag de lege broedbak van je goeie die weg is van Meaux.

Heeft u vragen mijn email adres is :  jon72780@planet.nl
U kan van alles bekijken op  http://www.addejongheukelum.blogspot.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten