Translate,Home

zondag 7 december 2014

weekbabbel 7 - 14 december 2014

               Ad de JONG  -  HEUKELUM

                                 Op 6 december lekker in de zon in bad

Laatste maand

We zitten alweer in de laatste maand van 2014 , de Sint is weer geweest. Voor je het weet is het Kerst en gaat het vuurwerk de lucht in om met knallen het nieuwe jaar in te luiden. Het lijkt nog zo kort geleden dat we van 1999 naar 2000 gingen , is alweer 15 jaar geleden. Maar goed nu op zaterdag 6 december voor het eerst deze maand weer een lekker zonnetje. De duiven hebben weer genoten van een lekker bad. De eerste dagen van december was het koud maar niet vanwege de vorst maar door het vochtige weer met overdag temperaturen net boven nul met vaak een koud windje. Geef me dan maar 25 graden heel wat beter weer voor mij tenminste. Ook voor de duiven is dit niet van dit lekkere weer. Helder weer met wat vorst is veel beter , dan heb je meestal schone lucht , ook beter voor mens en dier.
Voor de echte winterkwekers is het best goed weer. In ieder geval nu geen bevroren drinkpannen wel zo makkelijk zo. Denk dat bij de meeste liefhebbers met het toch zachte weer de laatste tijd , met uitzondering van de laatste week de duiven wel goed zullen koppelen. Heb je te vroeg gekoppeld en komen ze te snel op eieren dan kan je er oude ringen om doen. Ze kunnen dan in april met de oude mee om te trainen. Kunnen ze in ieder geval kilometers maken. Het jonge duiven programma is nu in onze afdeling maar slappe hap. Hier zegt men ze hebben nu alleen “ rondjes rond de toren “. Vroeger met jonge gezonde boeren duiven die Orleans , Bourges en Chateauroux vlogen ,  ja toen hield je goede duiven over die tegen een stootje konden. De laatste jaren met al die medicijnduiven die nergens meer tegen kunnen hou je geen sterke duiven meer over. Nadat er verplicht tegen paramixo geënt moet worden is er geregeld weer iets anders met de duiven. Bosduiven worden toch ook niet geënt en moeten op eigen kracht alle aanvallen van ziekten weerstaan en zo hou je wel de sterkste over. Henk Simonsz schreef dit deze week nog zo mooi in de Duif over zeehonden. Ben het helemaal met Henk eens , natuurlijke selectie is de beste selectie. Gelukkig gaat men tegenwoordig weer meer op de zeg maar kruiden / natuurlijke tour. Wel moet je indien nodig medicijnen aan de duiven kunnen en mogen geven als er wat aan de hand is. Zelf neem je als je gezond bent toch ook niet iedere week medicijnen met de gedachte “ ingeval dat ”. Krijg je wel problemen met de gezondheid dan moet je veel zwaarder spul anders helpt het niet meer.
Nog wat over het ringen. Sommigen kunnen jongen die wat ouder zijn nog wel ringen , nou mij lukt dat niet zo. Ik ring ze liever als het makkelijk gaat en kijk dan een paar dagen of de ring er nog om zit. Hoe doe ik dat. Als de jongen uit zijn hang ik de ringen bij de broedbak aan een stukje elektriciteit draad. Zijn ze geringd dan laat ik de draad hangen , deze neem ik pas weg als de ring er zeker niet meer af gaat. Je hoef dan niet elke dag alle bakken na te lopen of de ring er nog om zit. Als je er later achter komt dat er een mooi jong ligt zonder ring dan is het wel balen. Een grote kans is dat dit dan ook nog bij een belofte vol koppel is , dus goed kijken in de ring tijd.

Op eigen hok

De duiven hebben hier deze week ook nog ophokplicht gehad. Denk dat ze vanwege het koude zure mistige weer toch wel binnen waren gebleven. Zag op de site van het ministerie dat we hier in Regio A zitten wat de vogelgriep betreft. Laten we hopen dat er geen gevallen meer bij komen en dat alles weer snel gaat zoals het moet gaan.
Deze maand weer voer inslaan van Ronny v Tilburg waar weer de pakkende eindejaars aanbiedingen zijn. Je heb toch voer nodig voor de kweek , dus nu maar vast inslaan.  Had vorig jaar VTB 22 en denk dit voer dit jaar weer te nemen. Gelijk ook zakken Allerlei die ze als er jongen in de schaal liggen iedere dag krijgen. Als ik het potje met voer vul wachten ze op de Allerlei , dus het zal wel nodig zijn voor de jongen. Als een duif mag kiezen weet die zelf wel wat het beste is denk ik dan maar.
Toen ik vroeger op de MLS zat had ik zelf een samenstelling van brokken bedacht voor de koeien. Dit konden we per bulk laten maken , was wel een paar gulden per 100 kg duurder. Maar wat kon je het zien aan de productie gelijk meer melk met goede gehalten (weet de samenstelling voer niet meer). Had je dan een keer een bulk met de normale samenstelling dan daalde de productie. Dus een hele tijd hebben we toen de eigen samenstelling gevoerd. Eigenlijk net als je nu sommige duivenvoerders ziet van liefhebbers die er over nagedacht hebben. Als je nu voor sommige voer voor een zak van 20 kg meer dan € 20,00 neer moet tellen. Vroeger zou je zeggen ben je helemaal gek geworden. Net als met de benzine. Vroeger hadden we een auto (diesel) we hadden een vat voor 600 liter liggen en daar kwam witte diesel in voor toen een 0,25 cent (gulden tijd). Kijk nu eens wat de diesel kost als je dit vroeger zou zeggen dat die zo duur zou worden dan zouden de meeste zeggen dan ik geen auto meer , dan ga ik op de fiets of op de brommer. Maar ja , een mens kan hard veranderen. Iedereen zeg weleens wat en dat het dan later totaal anders loopt is een mens eigen.

Heeft u vragen mijn email adres is :  jon72780@planet.nl
U kan van alles bekijken op  http://www.addejongheukelum.blogspot.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten