Translate,Home

zondag 20 september 2015

weekbabbel 20 - 27 september 2015

              AD de JONG  -  HEUKELUM

                                         Spoetnik op de klep
Even wennen

Het is weer even wennen dat er geen vlucht meer is , althans hier niet meer. Er zijn nog wel afdelingen waar nog wel een vlucht is gehouden. Ook beginnen op verschillende plaatsen de zogenaamde taartvluchten. Zaterdag in de morgen hier nog niet helemaal goed maar zo rond het middaguur werd het goed vliegweer. Laten we hopen dat we nog een mooie herfst krijgen. Hier vrijdag dus geen inkorven wel naar de club om de laatste vluchten te betalen. Toen ik weer thuis was naar K3 zoekt K3 gekeken. Best leuk om te kijken. In ieder geval heel wat leuker dan om vorige week naar het voetbal te kijken van het nederlands elftal. Mooi dat Heracles en PEC Zwolle bovenaan de lijst staan. Net als de “nationale” vluchten van vorige week dat veel onbekende liefhebbers een vroege duif hadden , ook mooi toch.
De ringen voor 2016 zijn besteld en alle klokken van de vereniging zijn naar firma Basch gegaan omdat er dit jaar in alle klokken nieuwe software moet van de NPO. Kost wel € 49,00 per klok , reken nog eens in guldens !!  Eerder was de software bij Mega altijd gratis nu dus niet meer. De software was toch goed gekeurd door de NPO en nu blijkt er dus iets niet goed te zijn dus nieuwe software. Als je een nieuwe auto koopt en er blijkt wat niet goed te zijn worden vele duizenden auto’s terug geroepen en deze worden gratis gemaakt. Het lijkt erop dat de duivenmelkers nu ook als melkkoe worden gezien. Met het motto van , ze laten het toch wel doen anders mag je volgend jaar er niet meer op klokken.

Op eigen hok

Deze week zijn de jonge doffers die mogen blijven in het weduwnaarshok gedaan. In het eerste hokje zijn 6 en in het tweede gedeelte zijn er 12 gegaan. De schuifdeur is voorlopig even dicht. De oude doffers had ik er uit gehaald , deze zitten nu in een hokje dat leeg stond. Na 2 dagen zijn er weer enkele rustige oude bij geplaatst en dat ging goed. De volgende dag weer enkele erbij zodat deze ook rustig aan elkaar kunnen wennen. Had vorig jaar twee oude die bleven vervelen en telkens in een andere bak gingen. Deze zijn er nog en blijven nog wel even apart. Omdat van de acht natour vluchten alleen met de eerste vlucht is mee gedaan staan de oude al op twee oude pennen. De rui verloopt ook zeer voorspoedig. Verschillende jongen hadden voor hun eerste vlucht van 25 juli al 6 of 7 pennen gegooid. Nu zijn er bij die gaan verder en er zijn er ook bij die ook weer vooraan beginnen en nu op twee plaatsen gooien. We zullen wel zien hoe het verder gaat. Omdat de jongen zoveel pennen hadden gegooid denk ik dat het jonge duivenhok iets te licht was. Deze winter maar eens kijken om het wat donkerder te maken om te verduisteren. Nu de jonge doffers in het weduwnaars gedeelte zitten heb ik de oude spoetnik(en) weer opgezocht en deze op de klep gezet zodat ze met goed weer er in en uit kunnen gaan. Zo weten ze dat ze daar naar binnen horen te gaan volgend jaar. Ook krijgen ze nu 2x per week in het rennetje een bad. Er zitten nu dus 2x 16 = 32 doffers voor seizoen 2016. Het zijn er 28 voor de “ korte “ vluchten en 4 broers voor de overnacht deze komen uit een doffer van Gerard Schalkwijk en een duivin van Gert Jan de Hoogh. Deze wil ik rustig gaan voorbereiden op de verdere vluchten. Alle 32 doffers kunnen volgend jaar in één keer trainen en daarna mogen de jongen hun rondjes maken. Dus volgend jaar 2 groepen om los te laten en geen duivinnen (nonnen) meer. Niet dat deze nonnen het niet deden maar ik wil het wat rustiger aan gaan doen en daarom volgend jaar geen nonnen. Met het nonnen hokje dat naast de jongen is bestaat de mogelijkheid om de jongen later apart te doen. In de zomer zouden dan s’morgens de weduwnaars en de jonge doffers los kunnen en in de namiddag de weduwnaars en de jonge duivinnen. Zo gaan de jongen 1x per dag los. Denk er ook over na om alle doffers jong en oud gelijk los te laten en daarna de jonge duivinnen. Zo zouden ze ook in 2 groepen twee keer per dag los kunnen. Nog lang genoeg om na te denken hoe we het gaan doen volgend jaar.   
Goede gezondheid en hou je haaks.

Heeft u vragen mijn email adres is :  jon72780@planet.nl
U kan van alles bekijken op  http://www.addejongheukelum.blogspot.nl/


Geen opmerkingen:

Een reactie posten