Translate,Home

zondag 21 augustus 2016

weekbabbel 21 - 28 augustus 2016

               Ad de JONG  -  HEUKELUM

                                     Ouders met 16-639 in de schaal.
 ” nationaal  “

Zaterdag 27 augustus zal als de weergoden het een keer goed met ons voor hebben de verste jonge duivenvlucht zijn. Vroeger speelde heel Nederland Orléans , het grootste concours ter wereld. Alle leden waren in de winter al bezig om bij de beste koppels de derby ringen om te doen. In onze club waren heel wat gesponserde prijzen te verdienen. De prijzencommissie zorgde ervoor dat alle deelnemers een prijs hadden. Dat was nog eens een vlucht. Men wist jaren later nog wie zelfs in de club de eerste had behaald. Nu is het een dood gewone afdelingsvlucht. Daarom ook nationaal met een kleine letter. Alleen gaan er verschillende afdelingen gelijk los vanaf de zelfde plaats iets wat voor mij dan ook niet hoef. Afdeling 7 – 8 – 9  gaan naar Melun , voor mij 394 km. In afdeling 7  betalen we € 0,80 bij de oude duiven Melun. Nu bij de jonge is het € 1,17 per duif een verschil van € 0,37 per duif  naar dezelfde losplaats en beide donderdag in manden , niet te bevatten. Laten we hopen dat het een type foutje is. Waarom korf men minder duiven in en stoppen er zelfs liefhebbers … omdat het te duur is. In de club komt er nog  € 0,12 voor het aanvoeren. Reken het eens om naar onze vroegere gulden !!  Iedere week aanleveren zoals we in afdeling 7 moeten doen zou goedkoper zijn. Niks daar van , wel veel werk voor steeds oudere liefhebbers en kleinere verenigingen. Laat eens inschrijven door vervoerders en blijf niet vast geroest zitten bij vervoerders die te eigen worden en daarvan mogelijk profiteren. Hebben we hier inkorven op donderdag dan gaat de ene vervoerder op donderdag op weg terwijl de andere vrijdag gaat rijden. Vind ik concoursvervalsing , alle duiven horen onder gelijke omstandigheden aan de vlucht te beginnen. Als de ene vervoerder verrekt (sorry) om op donderdagavond weg te rijden dan is hij bij mij klaar. De afdeling is opdrachtgever en die bepaald wat er moet gebeuren. Goedkoper vervoeren is ook het behoud van leden en duiven.

Belgie Masters

Het is een zeer zware vlucht geworden. Dit was al bij voorbaat te verwachten daar ze te korte afstanden hadden gehad in de voorvluchten en dan nu in de finale race (456 km) een noordoosten wind en 25 graden. Het duurde lang voordat de eerste duif er was en druppels gewijs kwamen ze richting Nevele. De wel 3000 bezoekers zagen weinig duiven thuis komen op maandag , hiervan 3 van  Henk Simonsz – Wierstra. Dinsdag met het middag uur waren er 144. Met het mooie weer van de voorbije dagen zullen er nog veel zijn bij gekomen. Zo zie je wat ik al jaren zeg jongen moeten km maken. Hier dit jaar alle vluchten met de jongen ook weinig km en iedere week wind mee met hoge snelheden. Ben benieuwd hoe het hier gaat mocht het met Melun kopwind zijn en 25 graden.

Op eigen hok

Van vorige week is er één zomerjong achter gebleven. Bij de jongen waren er 3 nog niet terug. Eén zat er in Baarn bij Teus Oudendorp. Hij heeft hem enkele dagen verzorgd. Woensdag ging hij naar Hank en dan zou hij hem daar loslaten. Toen ik om tien uur de oude doffers naar binnen haalde zat hij er tussen. Teus bedankt voor het verzorgen. Nu nog twee mooie doffertjes onderweg. Als ik zo hoor ben ik er heel goed vanaf gekomen. Het lijkt tegenwoordig normaal te zijn dat ze zaterdag niet allemaal thuis zijn. Gelukkig komen er zelfs na twee weken nog terug. Dus maar hoop houden als een jong toppertje nog niet in het hok zit.
Vrijdagavond was het een hele drukte , twee vluchten in manden. De jongen naar Niergnies 228 km en de natour naar Oudenaarde 152 km. Alle 30 jongen zijn mee naar Niergnies 228 km. Alleen de doffer die in Baarn zat is thuis gebleven. Er zijn 10 oude doffers mee op de natour. De zomer jongen zijn mee gegaan als vrachtduif.
Toen ik s’morgens naar het hok ging was er een best koude wind. Ik hoopte dat ze geduld op konden brengen met lossen. Beide vluchten zijn al om 9.00 uur gelost. Toen ze hier aankwamen was het nog best donker , beter had geweest om één of anderhalf uur te wachten. Negen uur is acht uur weet u nog , de zon komt echt geen uur eerder op en je zit al in de tweede helft van augustus. Het kan eind augustus en september vaak ook mooi weer zijn maar in de avond koelt het snel af. Men verwacht komende week  mogelijk een hitte golf dus kan het puffen worden voor mens en dier. Maar goed , beide vluchten weer een hoge snelheid en als je duif dan doorslaat en tegen de wind in terug moet komen is die te laat. Van Oudenaarde kwamen de doffers uit het noordwesten terug. Na wat rondjes liepen ze alle vier om 10.38 uur naar binnen. De vijfde zat op 10.40 en de volgende 10.44 uur. Deze zes stonden alle in de uitslag. Bij de jonge duivenvlucht was de 16-639 het snelst en zat om 11.11.51 in de klok met een snelheid van 1732 meter per minuut. Hou niet van zulke vluchten ondanks dat zij de eerste had in de club. In B2 was het de 14e  tegen 1482 duiven. In het afdelingsconcours staat ze op plaats 39 tegen 5381 mede strijders.
Zaterdagavond zaten 20 van de 22 zomer jongen weer in het hok. Zondagmorgen in de regen kwam er nog één. Komende week Melun “ nationaal “ 394 km en natour Niergnies 228 km. Goede gezondheid en hou je haaks.

Ons email adres is :  addejongheukelum@hotmail.com

U kan van alles bekijken op  http://www.addejongheukelum.blogspot.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten