Translate,Home

zondag 2 februari 2020

weekbabbel 2 - 9 februari 2020

               Ad de JONG  -  HEUKELUM
                                      Oudste jongen van 14 januari 2020
Corona / Brexit

Heel de wereld is in de ban van het corona virus. Het is een virus waar men longontsteking van kan krijgen wat ik begrijp. In de Chinese stad Wukan met meer inwoners dan in heel Nederland is het begonnen. Wat ik zo hoorde zijn het meest oudere en verzwakte mensen die er aan overlijden. Dan denk ik dat is hier toch ook met een griep epidemie. Is het corona niet een beetje opgeblazen door de vele publiciteit in de media. Het is zeer waarschijnlijk dat de coronavirus door vleermuizen wordt verspreid. We zullen zien hoe het afloopt. Op de 31e  januari 2020 is Groot Brittannië na 47 jaar uit de Europese Unie gegaan. Velen zien er tegen op maar ik denk dat het redelijk geruisloos verloopt. Net als de overgang van 1999 naar 2000 wat een ramp zou worden. Ik heb er niet veel van gemerkt. Alleen op 28 december 1999 werd ik naar het ziekenhuis gebracht en lag aan alle toeters en bellen toen ik plaats moest maken omdat er een ernstig verkeersslachtoffer die binnen werd gebracht. Was plaats genoeg in het ziekenhuis maar er was een patiëntenstop. Dus Adje moest maar naar huis. Ik dacht dat het de volgende dag gebeurd was met Adje ….. maar ik ben er nog. Tot op heden heb ik nog nooit een nacht in het ziekenhuis gelegen en dat zou ik zo graag willen houden , U denk ik ook wel.
Evacuatie

Het is al weer 25 jaar geleden dat het rivierengebied moest worden geëvacueerd door de hoge waterstanden , wij dus ook. Al het vee moest weg en het was een heel gedoe om ze weg te krijgen. Ik was om 23.00 in de avond achter de boerderij toen er een colonne trekkers met karren en met zwaailichten aan kwam van Leerdam zo de polder in. Ik kan u zeggen dat is een best aanjagend gezicht om dit in het pik donker te zien. Veel was deze week te zien op tv Gelderland over Ochten waar het zeer kritiek was. Men lokte de media daar naar toe want wat ik begreep was “ Het Rot “ in Herwijnen het gevaarlijkste punt maar men wilde daar geen pottenkijkers. Gelukkig hebben de dijken het gehouden was dit niet zo geweest dan had onze boerderij totaal onder water gestaan. Toen wij en het vee weer terug mochten hoopten we dat alles weer z’n gangetje zou gaan . Bij ons niet zelfs na een jaar als er een koe afkalfde ging ze binnen enkele dagen dood. Een jaar na evacueren hadden we nog maar enkele melkkoeien over. Dit was bij maar enkele bedrijven het geval. Waar het aan lag wist men niet te ontdekken. Een vergoeding of compensatie krijgen hiervoor … ho maar.  Toen waren ze in Den Haag niet thuis. We moesten zelfs gaan protesteren voor een vergoeding. Later hebben we wel wat gehad maar veel te weinig. Voor mijn vervolg schade heb ik nooit wat gekregen. Zeg wel eens als er in Afrika één staat te p.ssen dan weten ze niet hoe snel er een miljoen naar toe moet. De boeren liet men liever barsten dat was toen en dat is nu nog steeds het geval.
Op eigen hok

Er is nu zo een zak voer op bij de vliegers waar bij de 16 koppels 31 jongen liggen. Eén duivin had maar één ei gelegen , kan gebeuren. Zij kregen er een stenen ei bij en dit koppel heeft een makkie om alleen dit jong groot te brengen. Bij de kwekers is de tweede ronde ook zo’n beetje allemaal weer uit het ei gekropen. Er zit dus een paar weken tussen beide ronden. Bij de oudste jongen is de kleur al goed te zien. Ze liggen er zo te zien allemaal mooi bij. Het is leuker nu ze weer op een duifje gaan lijken. We hopen allemaal dat er weer enkele bruikbare duiven bij zitten. De overnacht vliegers zijn nog niet gekoppeld eerst maar eens kijken of de muizen zijn uitgeroeid. Je zou er niet goed van worden al die krengen in het hok. Van de week weer 2 nesten weg gedaan die ze aan het maken waren. Onder het hok zitten ook weer ratten maar dat vind ik nog niet zo erg. Deze kan je met gif goed aanpakken. Ik had gelezen dat men in Taiwan de ratten bestrijdt door pinda’s te malen , wat rijst erbij en een klein beetje cement en door elkaar roeren. Dit op een bord leggen zo heb je geen gif nodig. Het is niet zo duur en het is te proberen toch. Goede gezondheid en hou je haaks.
mail  addejongheukelum@hotmail.com                                                                                                      http://www.addejongheukelum.blogspot.nl/

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten