Translate,Home

zondag 6 september 2015

weekbabbel 6 - 13 september 2015

Ad de JONG  -  HEUKELUM 
                                       
                               Lekker in het water na een regenbuitje.
Rui tijd nadert

Er zijn veel soorten voer zelfs voor iedere jaargetijde. Zo heb je deze tijd van het jaar ruivoer of het allemaal nodig is weet ik niet. Hier krijgen de duiven al vele jaren gewoon het voer dat er nog is aangevuld met lichtvoer bv Matador start of zoontjes. Meng hiervan ongeveer ¼ bij het zwaardere voer. Denk dat het zo licht genoeg is en mooi om de rui door te komen. De nieuwe veren moeten toch ergens vandaan komen en dan mogen ze er best wat goed voer bij hebben. Er ligt nog voldoende VTB 9 en VTB 23 om te mengen , dit eerst maar opmaken.
Om de rui te bevorderen kan je verschillende producten geven zoals karnemelk , lijnzaad of thee.
Gaf ze jaren geleden weleens 14 dagen lang karnemelk in de drinkpot dit om de rui te bevorderen. Niet puur karnemelk maar 1/3 karnemelk en 2/3 water en dit goed roeren.
Sommigen koken lijnzaad dit af laten koelen en door een theedoek laten zakken. Hiervan ging wat in de drinkpot. Heb dit heel vroeger zelf wel eens gedaan maar vond dit te veel gedoe. Toen der tijd gaf ik de voorkeur aan eigen thee. Zoals ik al eens eerder schreef in de babbel maakte ik vroeger zelf een eigen brouwsel voor de duiven. Ik heb het schriftje gevonden wat er in ging. Laten we het maar Adjesthee noemen. Deze thee kregen ze in het vliegseizoen iedere week één dag in het water , meestal op maandag. In de ruitijd zat het een week lang in de drinkpot. Of het goed was ik weet het niet maar de prestaties van de duiven waren heel goed en de rui verliep ook buiten gewoon goed. Dus slecht zal het niet zijn geweest. Als ik de verschillende dingen in de zomer verzamelde kwam dit onder een afdak in de wind uit de zon te hangen zodat het kurk droog werd. Was het droog dan ging het door elkaar in lege voerzakken. Zo kon ik het als ik het nodig had zo een handje er uit nemen. Ik maakte het als volgt klaar. Eén handje werd in een grote pan gedaan met deksel erop en aan de kook gebracht. Het bleef dan enkele uren staan trekken. Daarna werd het door een fijne zeef gedaan en het af laten koelen en zo ging het de drinkpan in. Er kunnen nog wel meer planten in de thee gedaan worden maar onder genoemde planten konden bij ons toen der tijd makkelijk worden gevonden. Als de duiven deze thee kregen werd daarna de mest pik zwart. Het waren mooie ronde bolletjes met donsjes erop. Later wel eens thee gekocht vanwege het gemak , de mest werd niet zwart. Waarom de mest zo zwart was met dit eigen brouwsel , mogelijk door de brandnetels. De verhouding weet ik niet zo maar in ieder geval veel brandnetel. Met het plukken van de brandnetels wel handschoenen aan doen.

De geplukte ingrediënten die in Adjesthee gingen waren :

* Witte dovenetel       bladeren + steel + bloem        
Spijsvertering en slijm afdrijvend      
* Brandnetel               bladeren + steel + wortels      
Bloedzuiverend en stofwisseling
* Paardenbloem          wortels                                   
Gunstig lever en nieren
* Weegbree                bladeren + steel + zaden        
Bloedzuiverend
* Duizendblad            bladeren + steel + wortels      
Bloedzuiverend en goede mest
* Boeren wormkruid  bladeren + steel + bloem        
Bloedzuiverend  
* Klaver                      bladeren + steel + bloemen    
Ontsmettend , weerstandsverhogend
* Meidoorn                 bladeren                                 
Ontspant Hartspieren
* Papaver                    enkele bloemblaadjes            
Ontstoken keel

Zo maakte ik meer dan 20 jaar geleden de eigen thee. Denk dat nu de papaver bloemblaadjes achterwege moeten blijven (doping). Al jaren geen thee meer gemaakt. Eigenlijk moest ik het toch weer eens een jaar proberen kijken hoe het gaat met de gezondheid van de duiven. Of het er van komt we zullen het zien volgend jaar.

Op eigen hok

Er zijn wat jongen in de rui gevallen die thuis bleven. De rest van de jongen die in de veren zaten 39 zijn mee gegaan. Zou Niergnies zijn maar dit werd veranderd in Menen. Met westen windje naar een veel westelijke losplaats !!! Daar niet los en verder terug naar Duffel. Was om 16 uur maar vast de oude aan het voeren toen de vrouw zei het is uitgesteld. Is ongeveer 2,5 uur vliegen voor de langste afstand , het had nog wel gekund. Maar ja , tegenwoordig zijn de duiven van porselein en durft men het niet snel meer aan. De duiven kunnen nergens meer tegen en zo worden er mooi weer vliegers van gemaakt. Ook de afstanden die ze vliegen is om te lachen. Hier hebben de jongen nu de volgende km gevlogen : 93 – 157 – 186 – 228 – 292 en 93 km. In totaal is het 1049 km in 6 vluchten is gemiddeld 175 km. Als deze jongen volgend jaar een keer een moeilijke vlucht krijgen hoor je vaak dat er veel jaarlingen zijn achter gebleven. Niks verwonderlijk toch met mooi weer vliegers. Maar goed , ze zijn zondagmorgen om 9.15 uur de lucht in gegaan. Om 10.13 uur vloog de eerste rond en volgens de vrouw die bij de klok zat waren er om 10.14 al vier maar ze hadden het best naar hun zin en bleven vliegen. De eersten gingen om 10.17 uur naar binnen en als je bedenkt dat het in de club in 4,5 minuut 1 : 3 is gebeurd dan is er veel te veel tijd verspeeld. Nu werd begonnen in de club met 18-20-23-enz. In B2 tegen 1343 duiven stonden deze op plaats 57-60-66-enz. In B staan ze op plaats 67-72-79-enz. tegen 2096 duiven. Wat wel op viel was dat de eerste 10 die binnen waren alle doffers waren. Alles was snel weer thuis en hopelijk vallen ze niet in de rui deze week. Komend weekend al weer de laatste vluchten van het seizoen 2015 namelijk Melun 394 km voor de jongen en Morlincourt 292 km voor de natour.  
Goede gezondheid en hou je haaks.

Heeft u vragen mijn email adres is :  jon72780@planet.nl
U kan van alles bekijken op  http://www.addejongheukelum.blogspot.nl/


Geen opmerkingen:

Een reactie posten