Translate,Home

zondag 15 november 2015

weekbabbel 15 - 22 november 2015

               Ad de JONG  -  HEUKELUM

                            We dromen er weer van mooie jongen te kweken.

Drama

Wat een drama op vrijdag de dertiende in Parijs. Niet te geloven wat daar weer is gebeurd. Is een hele schok niet alleen voor Frankrijk maar voor heel de wereld. Je moet daar maar net zijn op dat moment. Dan kan je zeggen , die was op het verkeerde moment op de verkeerde plaats , maar toch. Dat er zoiets barbaars gebeurd kan je bijna niet geloven. Tegenwoordig is het in Nederland ook bijna dagelijks dat er geschoten wordt of dat er familie drama’s zijn. Als je naar het journaal kijk is het bijna allemaal akeligheid wat er is te zien. Heb wel eens eerder getypt in wat voor wereld leven we tegenwoordig. Veel mensen hebben ook vaak een kort lontje. Het lijkt dat het er 20 jaar geleden rustiger aan toe ging. Je kan zeggen , vroeger die goeie ouwe tijd. Maar is dit wel zo toen gebeurde er ook wel wat. Bijvoorbeeld een treinkaping in de Punt die heel Nederland in de ban had. Nu is men door internet , twitter en al dat gedoe zo van alles op de hoogte. Dat was vroeger niet en wat je niet hoor kan je ook niet weten. Zo is het ook met duivenmelkers. Vroeger had je een vliegprogramma en daar deed je aan mee. Toen waren op de dag van lossing soms ook niet alle duiven terug maar die kwamen in de loop van de week meestal wel weer terug. Nu is het tegenwoordig zo als ze de volgende morgen na een vlucht er nog niet zijn dat er dan maar weinig bij komen. Vooral jaarlingen zijn de klos wat je zo hoor. Waar komt dit dan door. Heeft het te maken doordat de jongen te weinig kilometers maken. Of komt het door de vele straling in de lucht maar dat is voor de oude ook zo. Zou het komen doordat het klimaat aan het veranderen is. We krijgen in ieder geval extremer weer met iedere keer hoogte en laagte records. Ligt het aan de mens , misschien gedeeltelijk. Heel vroeger was hier toch ook een ijstijd. We leerden vroeger op school dat de Utrechtse heuvelrug is ontstaan door het ijs. Ook de stenen van de hunnebedden zijn mee gekomen met de massa’s ijs die over het nu Nederland schoven. Het weer is daarna langzaam veranderd in wat we de laatste honderden jaren hebben gehad. Het weer veranderd nu weer , misschien wel doordat de aarde geleidelijk een andere draai krijgt ten opzichte van de zon. Ben geen geleerde , dit is maar een idee. Kijk maar eens als er een bui valt dan staat op veel plaatsen alles blank. Tegenwoordig hebben we code rood bij hoge temperaturen. Ik herinner me nog een dagfond vlucht die op maandag werd vervlogen met 30 + temperaturen. We waren in de hitte aan het hooien. De vrouw klokte de duiven toen nog met gummie ringen en de vlucht verliep prima. Kijk dit jaar eens toen er ook code rood was voor de korte vluchten de overnachtingen werden wel gehouden. Deze verliepen zoals ik heb gelezen buiten gewoon goed. Dus geen code rood meer wat mij betreft , laat de liefhebbers zelf uit maken of ze met een vlucht meedoen.

Beurs

Komend weekend is er weer de NPO beurs in Houten. Zal dan nog wel zien of ik er even naar toe ga. Deze week zijn we heel de week af en toe in de tuin bezig geweest. We hadden geen fut meer om zaterdagavond naar de feestavond van regio B te gaan in IJsselstein. Ga meestal wel om de mensen die het organiseren niet in de kou te laten staan. Hoop dat het een gezellige avond was maar voor ons dit jaar dus even niet.

Op eigen hok

Ineens was het een voorbije vrijdagmiddag herfst , harde wind en regen. Had de duivinnen om half twaalf los gelaten toen het hier nog rustig weer was. We waren in de tuin bezig en toen ik daar liep kwamen ze naar beneden. Even later gingen ze weer de lucht in en vlogen eigenlijk super goed. Na het eten om 13 uur snel het hok open gedaan en toen ze me zagen zaten ze op een enkele na in luttele seconden binnen. Als de duiven met de vlucht volgend jaar zo snel naar binnen gaan dan heb ik zeker geen klagen. Ik heb de doffers deze week ook een paar keer los gehad. Zo kunnen ze over gewend worden waar ze volgend seizoen naar binnen horen te gaan. Een stel jongen doffers bleven buiten zitten. Later ging het knap waaien en ook wat regenen. Toen namen ze toch de moeite om naar binnen te gaan en kon de klep dicht. Ze moeten natuurlijk nog in het ritme komen. Toch wil ik ze geregeld met goed weer los laten. Eerdere jaren bleven ze van half september tot begin maart binnen. Nu dit jaar maar eens zo proberen daar vorig jaar de 283 4e NPO op de derde vlucht thuis kwam met een vleugel blessure. Vloog nog wel zijn 3e prijs maar is niet meer mee geweest. Heb hem nu voor de kweek zitten. We zullen volgend jaar zien of er bruikbare duiven uit zijn gekomen.
Goede gezondheid en hou je haaks.

Ons email adres is :  addejongheukelum@hotmail.com
U kan van alles bekijken op  http://www.addejongheukelum.blogspot.nl/


Geen opmerkingen:

Een reactie posten