Translate,Home

zaterdag 26 november 2016

weekbabbel 27 november - 4 december 2016

               Ad de JONG  -  HEUKELUM

                                  Duiven hebben ophokplicht , dus niet loslaten !!
 Winterkweek

De echte winterkwekers gaan dit weekend de duiven koppelen. Deze week verwacht men enkele dagen vorst , hopelijk later geen vorst als ze op het eerste ei komen. Zitten ze op 2 eieren te broeden dan blijven ze er wel op zitten en kan wat vorst geen kwaad. Hier worden ze voorlopig nog niet gekoppeld. Hangt af van het weer en de fut die er tegen die tijd is. In de broedschalen heb ik de matjes al gemaakt , dus klaar voor de start. Wel worden de komende week de duiven geënt tegen paramixo tenminste als Ko de dierenarts griep vrij is. Dit jaar nu al enten omdat men zegt dat als ze voor de kweek geënt worden de oude duiven stoffen mee geven aan de jongen om ze te beschermen , zou best kunnen. Maak toch niet uit of het nu of in maart gedaan wordt. Nu gedaan dan is het maar alvast gebeurd.

Vogelgriep

Zag gisterenavond op teletekst dat op een eendenbedrijf in Biddinghuizen vogelgriep is geconstateerd. Het bedrijf en vestigingen in Hierden en Ermelo worden geruimd. Het gaat om 180.000 vleeseenden. Ook een bedrijf in de buurt met 10.000 stuks wordt geruimd. Het zal je maar gebeuren , drama voor het hele gezin. Wij duivenmelkers moeten onze duiven vast houden en toch zijn er die ze loslaten. Las op internet dat het een economisch misdrijf zou zijn als u ze nu los laat. Mogelijk kan de boete duizenden euro’s zijn. Dus die ze toch los laten wees niet zo eigenwijs , u bent gewaarschuwd. Dit in uw eigen belang en dat van alle liefhebbers.

Op eigen hok

Door het koudere weer is het rustig op het hok. In de morgen krijgen ze om ongeveer negen uur eten. In de middag om een uur of vier zodat ze nog kunnen drinken. Het is alweer vroeg donker nu we bijna in december zitten. Komende week wordt enkele dagen lichte tot matige vorst verwacht. Ik heb bij de doffers de Polarheat platen op 10 graden gezet. Bij de weduwduivinnen op 8 graden zodat in die hokken de waterbakken in ieder geval niet bevroren zijn. Duiven kunnen prima tegen de kou maar zo wel lekker voor de baas als het niet zo koud is in het hok. In het hokje waar nu de nonnen zitten en bij de kwekers is geen verwarming. Daar zit bij iets vorst al ijs in de bakken. Ze krijgen iedere morgen vers water waar ze dan de hele dag mee kunnen doen. Met overdag zon op het hok is de temperatuur gelijk flink boven nul. Heb wel eens gehad dat ze op jongen zaten en het flink vroor. Toen ging ik ze 4x op een dag wat voeren en vers water geven. Ben natuurlijk thuis maar liever zo geen extra werk. Ik hoop tenminste niet dat we zo’n winter krijgen.  Goede gezondheid en hou je haaks.

Ons email adres is :  addejongheukelum@hotmail.com
U kan van alles bekijken op  http://www.addejongheukelum.blogspot.nl/


Geen opmerkingen:

Een reactie posten