Translate,Home

zondag 6 oktober 2019

weekbabbel 6 - 13 oktober 2019

                Ad de JONG  -  HEUKELUM
Boeren protest
 
Dinsdag 1 oktober 2019 was er het grootste boerenprotest ooit van de Nederlandse boeren in Den Haag. Dit zal u allemaal niet zijn ontgaan. Het was de boeren er vooral om te doen dat men in De Haag eens de ogen opende wat de Nederlandse boeren doen en betekenen voor de voedselvoorziening. Ze zijn 7 dagen in de week bezig met hun bedrijf en weken van 70 – 80 uur is meer regel dan uitzondering. En nog is het moeilijk om het hoofd boven water te houden. Er zijn hier de meeste regeltjes die iedere keer weer veranderen om gek van te worden. De Nederlandse boeren staan er om bekend dat ze de beste ter wereld zijn. Men hoopt door deze demonstratie dat er eens erkenning en begrip komt van de dames en heren in Den Haag die alle wetjes en regeltjes samen stellen en de boeren altijd maar weer de schuld geven als er weer wat is. Zoals de fosfaat , CO2 en nu weer de stikstof uit stoot. Uit een enquete bleek dat van de Nederlanders er 93 % achter de boeren staan. Ja , er wordt veel geëxporteerd naar het buitenland. Maar er wordt ook veel geïmporteerd uit het buitenland. De grootgrutters horen veel meer Nederlandse producten in de schappen te hebben. Een Hollander gaat voor het goedkoopste en kijkt niet waar het vandaan komt. Veel landen waar nu de producten van in de schappen liggen nemen het niet zo nauw met de hygiëne en gebruiken bestrijdingsmiddelen die in Nederland al lang verboden zijn. Maar daar denken de grootgrutters niet aan. Zij willen natuurlijk winst maken. Zoals u weet ben ik vroeger veehouder geweest en drink zelf nu nog graag de echte boerenmelk. Heb vroeger op de boerderij de AID ook eens op controle gehad. Alles was in orde maar er waren een paar kalveren te weinig geboren in dat jaar volgens hem. De melkcontrole gegevens er bij gehaald en laten zien dat een koe niet ieder jaar een kalf kreeg. Bijvoorbeeld er had een koe gekalfd 20 december 2015 en daarna op 11 januari 2017. Dus ruim 1 jaar later weer een kalf en ik kon die man niet aan z’n verstand brengen dat er dan in 2016 geen kalfje was geboren van die koe. Net als wat ik deze week las dat een politieagent in Den Haag zei : kan een trekker dan over nat gras rijden. Wel lachen om zo’n opmerking. Nog even kort wat hebben de Nederlandse voetbalploegen het de voorbije week goed gedaan … top.

Vergadering secties

Zaterdag waren de vergaderingen van de secties die te volgen waren via livestream. Ik heb ook een beetje gekeken. Het zou om 10.00 uur beginnen voor de vitesse / midfond en dat werd 24 minuten later , al een valse start. Hierdoor mochten later mensen die bij de microfoon stonden niet hun zegje doen. Ook was er blijkbaar geen of een slechte communicatie  tussen de verschillende secties. Ben zelf nooit voor die secties geweest en al die vernieuwingen die v d Kruk en kornuiten in de toekomst willen gaan doen. Nu kunnen een handje vol leden die zich van te voren aangemeld hebben beslissen wat de voorstellen worden voor de ledenraad. Ook zo’n belachelijk nieuw woord zeker om interessant te doen. Als ik goed begreep is het vliegprogramma  1 aangenomen  met de jongen. Men wilde gelukkig wel de natour behouden. Met 1 tegen en 74 voor. Men sprak dan om daar jongen op te spelen. Hoorde niks over de weduwduivinnen want niet iedereen speelt totaal weduwschap. Wat betreft de aantallen duiven is er bij alle secties over gestemd en dit blijft bij het zelfde. Dus ieder mag meedoen met het aantal duiven dat hij wil. Heb al meer geschreven doe het net als bij afdeling 7. Twee uitslagen één met alle duiven en één met de kampioensduiven die je invult in de klok. Alle duiven gaan over de antenne en staan wel in verenigingsconcours. Maar je mag bv de overnacht duiven buiten concours houden op vitesse en midfond in regio en afdeling. Lijkt me toch niet zo moeilijk.

 
Op eigen hok

Vanwege het meestal regenachtige weer zijn de duiven deze week niet los geweest. Wel kunnen ze overdag in het rennetje voor het hok. Met de rui gaat het goed zowel bij de korte als bij de overnacht vliegers. Er is nu niet zoveel te vertellen over de duiven. Er zitten nu nog 15 koppels kort en 14 koppels overnacht duiven voor de vluchten. Of de korte vlucht allemaal gespeeld worden moet ik nog even bekijken. Kan best zijn dat van sommige koppels de partner thuis blijft. Het is de bedoeling dat de overnacht vliegers wel alle gespeeld of in ieder geval goed afgericht worden. De kwekers zijn al aardig door de rui en zijn op aantal gebracht. Er zitten nu nog 12 koppels vermeerderaars / kwekers kort. Voor de overnacht zitten er nu 6 koppels en ook nog enkele die ik deze zomer heb gekweekt voor de kweek. Nu de donkere avonden weer komen eens kijken hoe ze voor komend seizoen gekoppeld gaan worden. Goede gezondheid en hou je haaks.
mail  addejongheukelum@hotmail.com                                                                                                      http://www.addejongheukelum.blogspot.nl/

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten