Translate,Home

zondag 30 september 2012

weekbabbel 30 sept - 6 okt 2012


                               

Ruien maar

Wat ruien de duiven ineens hard het lijkt wel of ze geplukt zijn , het is net of het sneeuwt in het hok. Misschien komt dit mede doordat ze niet meer los komen en om de andere dag een bad mogen nemen. Het is natuurlijk wel de natuur dat ze nu een nieuw verenkleed krijgen. Ze krijgen nu iedere dag snoepzaad , goed om een zacht verenkleed te krijgen. Als ze klaar zijn met de rui moeten ze door je handen glijden zo zacht en glad ze dan horen te zijn. Is dit zo dan is het een goed teken voor het volgende seizoen. Glijden ze niet door je hand en is het als het ware schuurpapier dan is de rui niet goed gegaan. Dan raad ik u aan ze na te laten kijken door een gespecialiseerde duivendokter. Wim Mulder van Matador voer schreef dat je lijnzaad kan koken en dan dit aan de duiven kan geven zou heel goed zijn , ze zouden er super glad van worden. Op internet kan u zeker zijn stukjes vinden , ik lees het in ieder geval graag en je kan er wat van opsteken. Er zijn heel veel spullen te koop om de duiven goed te laten ruien er zullen best goede dingen bij zitten en dan is het net wat vindt je zelf het beste of wat het best bij je past. Het is wel dat je portemonnee van al die bij producten leger wordt. En of het allemaal nodig is , in de natuur is ook van alles te vinden wat goed is voor de duiven. Zo maakte ik vroeger zelf thee voor de duiven , in de zomer van alles opzoeken en dan liet ik het goed drogen , dan had ik voor een heel jaar thee. Doe dit zolang ik in Heukelum woon niet meer. Zal eens opzoeken of ik nog heb liggen wat ik in dit eigen brouwsel deed. Mocht ik het nog vinden dan zal ik het een andere keer eens laten weten hoe de formule was van Adjesthee.

Met de eerste drie taartvluchten hebben de duiven goed weer gehad. Hopelijk blijft dit zo en kan men ze mooi africhten zodat ze volgend jaar de baan op kunnen. Vaak is het om deze tijd goed weer maar wel koud in de morgen , als men geduld heeft met lossen zijn het ideale opleer vluchten.

Op eigen hok

Hier is niet zoveel over te schrijven , de duiven die dit jaar hebben gevlogen komen niet meer los. Dus is het wat dat betreft rustig , niet meer loslaten en dat scheelt veel werk. Nou ja werk , als ze los gaan moet je toch iedere koppel loslaten en dan een uur later binnen halen , scheelt wel geloop naar het hok.  Na het avond eten krijgen de doffers nu in het potje wat snoepzaad zodat ze wat bakvaster kunnen worden. Er zijn elk jaar weer een paar van die oudere die denken dat ze twee bakken in kunnen nemen. Deze sluit ik dan na het avond eten op , als ze het blijven doen gaan ze een poosje uit het hok , eigen bak natuurlijk dicht , zodat de jaarlingen echt baas worden in eigen bak. Soms moet je een jaarling een beetje helpen dan kan je er later weer plezier van hebben. De 11-052 is ook zo’n rakker die meerdere bakken in bezit wil nemen , deed die vorig jaar als jaarling al. Met koppelen bij meerdere koppels de eieren kapot of later de jongen dood gevochten. Als ze komend jaar gekoppeld worden gaat hij uit voorzorg in ieder geval uit het hok. Zijn vader was ook zo’n vechter , vorig jaar is deze op de kweek gegaan en nu hij in een kweekbox zit geen enkel probleem met hem gehad. Het is altijd weer zonde als van de doffers waar je graag jongen van wil hebben er wat mee gebeurd zodat je weer een jaar geen jongen van heb van deze weduwnaars. Vroeger kon ik er wel eens van wakker liggen als van een goeie de eieren kapot waren maar die tijd heb ik wel gehad. Het is jammer maar ik lig er niet meer wakker van , dat komt ook wel dat ik niet meer zo fanatiek ben als vroeger.

Diversen

Vorige week stond in de weekbabbel een foto van Donker Shaki met het verkeerde jaartal , hij is echt van 2010 , type foutje zullen we maar zeggen. Dat kan gebeuren als je oud wordt  … haha.

Zaterdag eerst naar Ronny van Tilburg geweest om wat voer te halen. Op de terug weg aan bij Gert Jan de Hoogh om een paar overnacht jongen te halen. Heb er nu 6 zitten van hem uit de beste die hij heeft zitten. Deze blijven vast zitten ,  kunnen lekker uitgroeien en dan kan ik er in de toekomst mee gaan kweken. Ook zit er nog een mooie late duivin van 2011 van Leen Horsen die is uitgegroeid tot een prachtige duivin. Nu vind ik mooi niet zo belangrijk als er maar goeie uit komen.

De overnacht jongen hebben nu open hok en mogen naar buiten. Eens kijken hoe het afloopt , als er maar wat van overblijven die naar m’n zin zijn.

Heeft u vragen mijn email adres is : jon72780@planet.nl
U kan de weekbabbel en andere zaken bekijken op http://www.addejongheukelum.blogspot.nl/
De blog wordt regelmatig bijgewerkt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten