Translate,Home

zondag 6 januari 2013

weekbabbel 6 - 13 januari 2013

 
Natuur is vroeg

Door dat het de laatste tijd niet zo koud is hebben de winterkwekers geluk. Ik weet eigenlijk niet wat beter is zoals nu zacht en vochtig of een graadje vorst met overdag lekker de zon. Geef mij dan maar het laatste dan is het overdag met de zon zo lekker opgewarmd in het hok. De schuiven in de namiddag half dicht en de warmte blijft wat in het hok zodat het niet te vochtig wordt. Al deed ik dat vorig jaar niet toen heb ik min 20 graden gezien op de thermometer die in het hok hangt. Er lagen toen jongen in de schaal en het ging prima , alleen lastig met het bevroren water. Nu voorlopig nog even geen vorst. Meestal als er hier eieren komen is het vorst. Heb 4 januari de kwekers gekoppeld en misschien volgen 9 januari de vliegers. Door de hoge temperaturen staan er al verschillende planten in bloei zoals hazelaar en speenkruid en dat in de eerste week van januari , dit zal nog niet veel gebeurd zijn. Daar er geregeld een reiger komt kan ik aan de vissen in de vijver niet zien of we vorst krijgen , ze zijn nu ondergedoken.

Op eigen hok

De kwekers zijn dus bij elkaar gezet , bij de doffers is het licht een weekje aangeweest. De duivinnen zaten in de ren , die hebben alleen het daglicht gezien dus niet bijgelicht. Ze zullen daarom wel iets langer werk hebben met leggen , denk ik. Maar ach , als ze enkele dagen later zijn is ook niet zo erg. Als ze maar leggen en de eieren bevrucht zijn , het is immers nog vroeg voor hier in Nederland. In onze Afdeling is pas 13 juli de eerste vlucht voor de jongen. In België zitten de jongen eerste helft januari al op de klep , daar is men al druk doende met hun jonge toppertjes. Daar beginnen de vluchten de tweede helft van mei. Dus heel wat eerder dan bij ons in Nederland. Bij onze zuiderburen hebben ze prachtige concoursen tot boven de 600 km met de jongen. In Nederland mogen ze zoals velen zeggen alleen maar rondjes om de kerk vliegen en dat is wel jammer. Vroeger met de kweek was het al welke jongen krijgen de derby ringen aan voor de Nationale vlucht Orleans , het grootste concours ter wereld. Alle leden in de club leefden het hel jaar naar deze vlucht toe. Veel gratis prijzen kwamen er boven te staan en een ieder deed zijn best om een koppel op een eitje of op een jong te krijgen. Vele uren was men met de duiven bezig om ze in topconditie op reis te sturen. Op de dag van de vlucht kwamen familie , buren en kennissen op de duiven letten. Bij mij toen soms 15 tot 20 man , mocht wel als ze even rustig bleven als er één aan kwam. Iedere seconde telde en zeker in een concours van meer dan 100.000 duiven. Als de eerste binnen was en de gummie ring was geklokt klonk het van yes we hebben er één. Op dat moment was de duif van iedereen. Net als toen Epke en Ranomie goud wonnen op de Olympische spelen toen waren het ook onze Epke en onze Ranomie. Wat waren we op dat moment trots dat we Nederlanders waren. Epke deed drie salto’s achter elkaar en heeft u het enige tijd geleden gezien … hij kan er nu al vier achter elkaar. Het lijkt onmogelijk maar toch heeft hij het al gedaan. Epke mag steeds zijn grens verleggen en het steeds moeilijker maken. En dan denk ik naar de duiven die mogen hun grenzen niet verleggen maar steeds kortere vluchten afwerken. Jammer dat onze mooiste concoursen voor de jongen de nek zijn omgedraaid , hopelijk komt nog eens het besef wat men toen heeft gedaan.

Woensdag nog een keer voer wezen halen bij Ronny v Tilburg in Zondereigen en daar heb ik met een topmelker uit België gepraat. Wie zal u zich afvragen , het was Miel v d Branden van de combinatie met Jan Hermans. Nooit van gehoord , schande dan , deze mannen hadden vorig jaar zeven gekweekte duiven bij de eerste 21 bij de Belgian Master duivenrace. Ook de zoon van Jan Hermans genaamd Rik vliegt super met deze duiven in Pulle.
 
Heeft u vragen mijn email adres is :  jon72780@planet.nl
U kan de weekbabbel en andere zaken bekijken op  http://www.addejongheukelum.blogspot.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten