Translate,Home

zondag 21 juli 2013

weekbabbel 21 - 28 juli 2013

             Ad de JONG  -  HEUKELUM
                           Weduwnaars in het hok.
Alweer op z’n eind

Net als de Tour de France loopt het oude duiven seizoen al weer op z’n eind. Nog een overnachting maar die laat ik me maar voorbij gaan. Heeft U ook genoten van de mooie berg etappes en de prestaties van oa Mollema en ten Dam. Of bent u alleen maar bezig met duiven , nu oa  de selectie welke duiven hun broedbak of schapje verdiend hebben voor 2014. Na jaren van waai vluchten hebben we nu de laatste maanden veel kop wind en zijn het vaak andere duiven dan de jaren hiervoor. Vorig jaar hoorde je hadden we maar eens kop wind en nu hopen veel liefhebbers weer op een waai vlucht , het is ook niet gauw goed. Gelukkig kunnen we aan het weer niets doen en komt het zoals het komt. Zoals de verwachting is voor de komende dagen temperaturen ver boven de 30 graden , nee dat is niks voor mij. Ook vanwege de gezondheid kan ik daar niet meer tegen , dus maar lekker uit de zon en zoveel mogelijk binnen blijven. Indien mogelijk in de morgen uren de duiven laten trainen , in de namiddag blijven ze net als de baas lekker binnen. Wil je mee doen voor de kampioenschappen dan moet je met selecteren duiven hebben voor alle weer. Een duif met kop wind is vaak een andere dan een duif met een waaivlucht. Er zijn er die hebben graag duiven die met hoge snelheden kop vliegen die zouden een goed oriëntatie vermogen hebben. Dan zeg ik die vroeg zitten met kop wind hebben een groot doorzettingsvermogen. En beide aspecten in één duif dan heb je een super toch.Vind de selectie ieder jaar één van de moeilijkste taken die gedaan horen te worden. Je kan ze immers niet allemaal houden. Hier gaan de uitgeselecteerde duiven naar de poelier.  

Op eigen hok

Van de eerste vlucht van de jongen van vorige week was de laatste hier maandag weer terug. Toch hoor je in de club dat er nog onderweg zijn , de duiven die zijn opgegeven zaten in Zuidholland. Zoals ik vorige week al schreef zijn ze mogelijk tussen de Zuidhollandse duiven terecht gekomen en dit is ook zeker gebeurd. Heb dit al vaker gezegd met de oude duiven , deze komen wel terug. Nu met de jongen op de eerste vlucht is het anders , nu bij velen lege plaatsen in het hok. Naar mijn mening was het geen goede lossing voor onze jonge duiven op deze eerste vlucht.  
Donderdagavond zijn er 10 mee gegaan voor de laatste dagfond vlucht vanuit Tours 588 km. Het is net als 14 dagen geleden Chateauroux een pittige vlucht geworden waar alleen de aller sterksten voor in de uitslag komen te staan. Om 7.00 uur werden ze gelost en de eerste was er weer om 16.48 uur. De eerste drie vandaag waren ook de eerste drie van Chateauroux 14 dagen geleden. In de club werd begonnen met 3 , 4 en 6 en vijf in de uitslag. In de regio stonden ze op plaats 21 , 26 en 36 tegen 668 duiven.
Op vrijdagavond gingen alle 34 jongen mee naar hun tweede vluchtje uit Nijvel 149 km. Door de bewolking in noord België en Nederland werden ze zaterdag als enige afdeling uitgesteld naar zondag. Veel liefhebbers waren verontwaardigd dat ze niet gelost werden , hier was het prima zicht en geregeld zon. Vind zelf dat ze best om 15.00 uur gelost hadden kunnen worden , is pas 14.00 uur aan de zon weet u nog. De vooruitzichten voor zondag inversie , blauwe lucht , oosten wind en snel hoge temperaturen , slechter kan eigenlijk niet voor de jongen. Zondagmorgen om 7.45 uur werden ze gelost. Zei zaterdag al dit wordt zondag een drama en als ik hoor met afslaan om 14.00 uur hoeveel er nog onderweg zijn. Er waren er die de helft nog niet thuis hadden , zelf hoorde ik bij de spekkopers van de 34 waren er toen 29 terug. Als ze vanmiddag ergens hebben gedronken komen er in de avond vast nog wel terug en anders morgenochtend vroeg nog wel. Hier kwam de eerste even over 10 uur bleef vliegen en op de nok van het hok zitten. Nadat die eindelijk naar binnen ging stond de klok op 10.06.40 uur. Dit was goed voor de 5e in de club. Hier staan er 12 in de uitslag maar belangrijker is dat ze terug komen. Het concours stond 42 minuten open , Kristel de Jong <jeugdlid> had de snelste.

Heeft u vragen mijn email adres is :  jon72780@planet.nl

U kan van alles bekijken op  http://www.addejongheukelum.blogspot.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten