Translate,Home

zondag 8 juni 2014

weekbabbel 8 - 15 juni 2014

               Ad de JONG  -  HEUKELUM


Niks veranderlijker dan…

Niks is veranderlijker dan het weer , midden voorbije week was het herfst en vanaf vrijdag ineens volop zomer. Het laatste wel liever maar het is wel een hele omschakeling voor mens en dier. Zaterdagavond was België aan het voetballen en daar kwamen hagelstenen naar beneden zo groot als duiven eieren. Onze duiven hebben dit jaar al heel verschillend weer gehad , waaivluchten , een regenvlucht en dan nu een zomerse vlucht. Hopelijk krijgen ze s’morgens een uur voor vertrek nog een keer vers fris water. En niet s’nachts bij aankomst dan drinken ze toch niet. Als de oude duiven water in de goten horen lopen gaan ze wel drinken. Als ze goed hebben gedronken voor vertrek is dit al een plus punt. Zo niet dan zal de duif onderweg zeker water vinden om te drinken. Maar dan verliest de duif tijd en is een top plaats meestal niet meer mogelijk. Tegenwoordig gaat het allemaal zo snel dat iedere seconde telt. Ook op vluchten van boven de 500 kilometer.

Op eigen hok

Eind vorige week trokken de jongen met een groot koppel mee en de vier duiven die nog niet terug waren zit er 1 in Zutphen en 1 in Asperen bij Jos de Ridder. Ze zat daar al enkele dagen op het dak maar wilde niet binnen komen , ze is uit eindelijk toch naar binnen gegaan. De duivin zat netjes in een kooitje en had water en eten gehad. Ze was wat lichter maar ze zal wel weer snel boven …. Jos … eeh Jan zijn , bedankt.
Voorbije week zijn alle jongen geent tegen de pokken. Herman en Ton zijn geweest en hebben het met een borsteltje gedaan. Had dit zelf nog nooit gedaan , nu dus wel laten doen. Dat komt ook daar de afdeling zo slim is om verenigingen hun eigen manden niet op te laten halen , nu is er toch meer kans op besmetting lijkt me. De ene vereniging maakt de manden schoon en de andere niet. Er zijn al manden terug gekomen waar geen karton in lag , lekker als je die schoon moet maken. Op onze laadplaats ging het altijd perfect , eigen manden aanleveren en eigen manden ophalen. De leden of club hebben de manden betaald en zijn dus eigenaar en nu heeft de afdeling alle manden geel geverfd. Vind dit schande , je blijf toch met je handen van ander mans spullen af.
Donderdagavond zijn er 15 mee gegaan naar Salbris 538 km. Het waren 8 doffers en dus 7 duivinnen. Met in manden zagen ze er heel goed uit dus er is wel hoop op een goed resultaat. Al weet je het nooit van te voren. Het was wel dringen op de losplaats , er stonden maar liefst 5 Nederlandse afdelingen namelijk 6-7-8-9en12. Alle duiven waren al vroeg gelost , die van ons om 7.00 uur. Het was hier een rare lucht en verwachte daardoor een rot vlucht vooral van de kortere afstand daar die eerder in Nederland zijn. Dat bleek helaas ook zo te zijn. Van Salbris is het in 21 minuten afgelopen 1 : 3. Je zou denken best goed maar met afslaan om 16 uur waren er nog heel wat onderweg. Hier kwam om14.48 de 10e duif en de 11e kwam om 21.30 uur. Zondagmorgen om 8.30 uur was de volgende weer terug , nog drie te gaan waarvan de eerste twee van Vierzon van 14 dagen terug. Hoor meer van liefhebbers waar ze tip top waren dat ze veel te laat waren.
Vrijdagavond weer naar het club gebouw om 10 duiven mee te geven voor de laatste vitesse vlucht van dit jaar. Ze gingen naar st Quentin 256 km waar ze al om7.00 werden gelost. In Frankrijk was het een zwakke ZO wind , halverwege België kwam die meer uit het Oosten. Als eerste kwam de 126 bleef vliegen en toen viel ze bij de doffers op de klep en er was geen beweging in te krijgen. Enkele minuten later vloog ze naar de vijver om te gaan drinken iets wat ze hier nooit doen. Toen de tweede er aan kwam vloog ze naar de klep en werden ze beide geconstateerd. Heel wat tijd verspeelt maar ze waren even wel veel te laat. Wat wel opviel was dat alle duiven ontzettend veel dorst hadden. In 27 minuten tijd waren er 9 , de eerst getekende kwam daar 11 minuten achter aan. Gelukkig waren deze wel allemaal terug. Ook van deze vlucht waren er nog heel wat duiven onderweg bij het afslaan. In de club staat het concours 37 minuten open maar wel gezegd dat tussen de eerste en tweede duif 13,5 minuut zat. De eerste van Comb. v Ochten speelt de eerste van de afdeling tegen 9237 duiven , gefeliciteerd. Deze week twee vluchten st Vincent , hierop wilde ik er twee meegeven. Gisteren de duiven na de vluchten los op het hok gehad en met afhalen van de duivinnen bleek dat bij de ene st Vincentganger de tiende pen halverwege was afgebroken, Dus dit jaar is hij geen st Vincentganger. Ook mag je vrijdag meedoen met Morlincout de derde midfond vlucht. Deze week maar weer kijken wie er mee mag.

Heeft u vragen mijn email adres is :  jon72780@planet.nl

U kan van alles bekijken op  http://www.addejongheukelum.blogspot.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten