Translate,Home

zondag 19 oktober 2014

weekbabbel 19 - 26 oktober 2014

                Ad de JONG  - HEUKELUM

                                 Foto van Broer Deenen , alle kwekers dood.

Steenmarter in hok

Vorige week schreef ik over de ratten die gevangen waren , ik schreef dat het gelukkig geen steenmarter was. Naar aanleiding hiervan kreeg ik een mailtje van Broer Deenen waar 3 maanden geleden een steenmarter heel het kweekhok inclusief de jongen van 20 dagen had vermoord. Ik denk dat je bijna zelf dood blijft van schrik als je zo iets ziet. Broer had een mail met foto’s naar het Spoor gestuurd , het heeft er nog niet in gestaan. Daarom een waarschuwing van Broer zorg dat je hok goed dicht is en zo’n moordenaar niet in je hok kan. Beter voorkomen dan achteraf maatregelen nemen als het leed is geschiet.
Heeft u ook naar het voetbal gekeken van het nederlands elftal , ja niet “ ons “ elftal want na zo’n wanprestatie zeg je toch niet ons. De trainer krijgt de schuld maar zou het niet aan de voetballers liggen. De “ ouwe “ garde had niet meer in de basis moeten staan als je voor de toekomst een goed elftal wil moet je blijven verjongen. Dat is ook zo in het duivenhok. Een topvlieger blijf ook geen topvlieger en dat is met voetballers ook zo. Vroeger goed dan is het beste er nu ook af en dan is de beste remedie verjongen. Als je een jaar geen of weinig jaarlingen heb dan kan je later de deksel op je neus krijgen. Kijk eens in de uitslagen hoe weinig oude duiven er nog maar in staan. Nu komt een goede na een paar vliegjaren op de kweek. Velen worden verkocht of gaan naar de poelier. As je de verkoop sites mag geloven zijn het allemaal topduiven die verkocht worden. Er zitten heus wel goede duiven tussen maar ook veel waar men vanaf wil. Door er een mooie stamboom en foto bij te zetten trappen wij liefhebbers er weer in om een bod te doen. Schreef ook weleens vandaag heb je soort Sinterklaas en over een paar jaar weer wat anders. Op dit moment wil iedereen duiven van Stefaan Lambrechts. Hij zal zeker weten goede duiven hebben dat zie je op verschillende tophokken aan de prestaties die zijn duiven daar neer zetten. Nu heeft ineens half Nederland al het soort Stefaan Lambrechts op het hok zitten. Hij kan nu net zoveel  jongen kweken als hij wil ze gaan als warme broodjes in de mand van de nieuwe eigenaar. En gelijk heeft hij , je moet het ijzer smeden als het heet is. Er zijn ook dit jaar weer veel verkopingen min de jonge duiven.  Zodat ze na incasseren door kunnen gaan met de sport. De sport is duur en als je zo je sport kan blijven bekostigen,  prima toch.

Op eigen hok 

Deze week zijn de doffers een woensdag naar buiten geweest met heel goed weer. Dinsdag zou de mooiste dag van de week worden maar toen de hele dag bewolkt en af en toe wat motregen. Zo zie je maar weer dat het met al die computers heel moeilijk is om 2 dagen van te voren een goede weersverwachting te geven. Dat hebben we in het seizoen ook geregeld mee gemaakt. Nu let je er minder op dan in het vliegseizoen. De voorbije week zijn ze 2x in de ren in bad geweest waar ze graag gebruik van maken. Op dit moment vliegen hier nogal eens kraaien en eksters en dan heb je meestal niet zoveel last van roofvogels. Maar het is altijd weer oppassen voor de duiven als ze los zijn. Ben blij dat ze in de ren een bad kunnen nemen dan zitten ze niet met een nat verenpak op het dak. Want dan zijn ze een makkelijk prooi voor de rover. Gisteren in De Bilt 23,0 graden de warmste 18e oktober ooit gemeten en vandaag zou het weer 22 graden worden , we zullen zien. Heerlijk weer voor de taart vluchten die zaterdag gehouden werden.
Heb deze week de kwekers eens in de mand laten lopen en in de kooitjes gedaan. Heb enkele tentoonstellingskooitjes waar de doffers na ze te hebben bekeken in de bovenste rij gaan. De duivinnen die ik er aan wil koppelen er onder. Als ze er allemaal in zitten ga ik in een stoel ervoor zitten om het koppel nog eens te bekijken , sommige worden gewisseld. Eer het koppelen is wordt er misschien nog wel wat gewisseld. De computer erbij om de stamboom te bekijken dit zodat broer en zus niet op elkaar komen te staan. Vroeger kon ik heel de stamboom wel voor me halen maar dat is verleden tijd. Een stamboom programma is een prachtig hulp middel waar je mooi gebruik van kan maken. Praktisch alle kweekduiven hebben al een volle vleugel of hebben de laatste gegooid. Alleen de vliegdoffer die voor de kweek is gegaan heeft nog drie pennen staan , dat komt ook wel goed.

Heeft u vragen mijn email adres is :  jon72780@planet.nl

U kan van alles bekijken op  http://www.addejongheukelum.blogspot.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten