Translate,Home

zondag 12 oktober 2014

weekbabbel 12 - 19 oktober 2014

               Ad de JONG  -  HEUKELUM

                                                Tegen ongedierte een kat , klem of gif

Ongedierte rond het hok

De meeste van ons houden niet van ongedierte. Het is denk ik een best jaar voor ratten en muizen. De laatste 14 dagen heb ik al 12 ratten in de klem gevangen bij het duivenhok. In de schuur nog veel meer muizen gevangen , we hebben al jaren geen poes meer dus daar kan ik geen beroep meer op doen. In het hok kunnen ze niet bij het voer komen want het voer zit in een ijzeren silo of in aluminium melkbussen. Ja , had nog enkele van die melkbussen dat heb je als je veehouder bent geweest. Je moet altijd zorgen dat er geen voer in het hok blijft liggen. Vroeger had ik de maïskuil achter de schuur liggen waar het duivenhok in was en het barstte daar van de ratten. Geregeld had ik een dode duif die aangevreten was. Heb er toen massa’s ratten gevangen. Ook had ik eens enkele dagen achter elkaar een dode duif die in de nek was gebeten. Dit bleek een wezeltje te zijn , enkele weken lang gingen tegen de avond alle duiven de mand in en naar binnen. Gelukkig had ik er toen niet zo heel veel dus was het te doen. Wel een heel gedoe allemaal. We hebben maatregelen genomen , het hok goed dicht gemaakt want ze hebben maar een klein gaatje nodig om binnen te komen. Na enkele weken enkele duiven in het hok gelaten en geen last meer gehad. Als je een marter in je hok heb gehad is het helemaal een drama. Deze vermoorden alles wat in het hok zit. Als je jaren bezig bent om een stammetje te kweken en dit is in één keer weg dan zakt de moed je in de schoenen. Je moet er niet aan denken dat je dit overkomt.
Iedere donderdagavond op NPO 1 <televisie>  bij Max een prachtige serie over verschillende dieren. Enkele weken geleden over een buizerd die duiven wilde vangen. Mocht hij de duif niet krijgen dan gaat hij heel hoog en duikt met 150 km per uur naar beneden en het is altijd hebbes. Meestal wordt een duif gepakt die alleen vliegt , dus vaak is het een topduif die apart van het koppel gaat vliegen. Hoorde wel eens dat een buizerd nooit geen duif pakt maar dit is dus zeker wel het geval , heb het zelf ook wel eens gezien maar dat kon niet zei men.  Dus toch wel. Niet dat wij duivenmelkers dit graag zien maar dit is wel een prachtige serie die is aan te bevelen.
Dit jaar hebben veel liefhebbers in de club de druppel van Schroeder tegen de luis gebruikt. Het hele jaar geen luis meer te zien , fijn voor de duiven. Maar ook voor de liefhebbers , 1x per jaar een druppeltje op de huid is voldoende , prima spul. Doe deze druppel in de nek zodat ze er eventueel niet bij kunnen. Volgens mij kan je met een flesje 100 duiven doen. Heb je niet zoveel duiven doe het dan met meerdere liefhebbers dan kan je elkaar helpen met druppelen. Het is met z’n tweeën ook makkelijker te doen. Lijkt me ook beter om een flesje niet te lang open te laten staan. Dan kan je bij de jongen met een nieuw flesje beginnen.

Op eigen hok

De veren vliegen in het rond in het hok. Onder de mestband ligt een hele laag waar je verschillende kussens  mee kan vullen. Als de hele rui zo’n beetje voorbij is gaan de duiven in de ren en dan wordt het er onderuit gehaald. Dit wordt wel meer gedaan daar in die veertjes graag motjes gaan zitten. Heb dit jaar trouwens weinig last gehad van motjes , mogelijk omdat er lavendel in het hok hangt of ligt. Sommigen leggen takjes van een kastanjeboom op het plafond wat ook zou helpen. Heb hier in de tuin lavendel staan dus hoef ik niet op pad om een kastanjeboom te zoeken , gemak dient de mens.
Voorbije vrijdag was het heerlijk weer en heb daarom de doffers eens een keer los gelaten. Als eerste ging hok 1 los , hierop zitten 6 oude en 10 jonge doffers. Als je ze ziet vliegen dan is het wel een mooi gezicht met die halve staarten. Nadat ze een goed uurtje buiten waren geweest heb ik ze naar binnen geroepen. Enkele jonge doffers bleven eerst bij de jonge duiven klep lopen. Vijf minuten later kwamen ze naar binnen dus dat viel voor de eerste keer niet tegen. Toen deze binnen waren hok 2 open gezet , hierop zit 1 oude doffer en de rest jongen. Deze zijn ook een goed uurtje buiten geweest , hiervan wilden er 7 bij het fondhokje naar binnen. Maar helaas de klep bleef dicht , ben maar naar binnen gegaan. Na een klein uurtje zaten ze op de goede klep en gingen ze van lieverlee naar binnen. Nu scheelt het dat ze vanaf dat ze daar zitten in de spoetnik hebben kunnen kijken en daar heb je nu weer wat voordeel van. Moet wel zeggen dat ze s’morgens geen voer hadden gehad. Ze komen niks tekort hoor , daar moet je wel voor zorgen nu ze in de rui zitten. Zoals het er nu uit ziet is het dinsdag weer goed weer , dan kunnen ze weer een poosje naar buiten. Blijkt het toch niet goed dan blijven ze lekker binnen.

Heeft u vragen mijn email adres is :  jon72780@planet.nl

U kan van alles bekijken op  http://www.addejongheukelum.blogspot.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten