Translate,Home

zondag 23 november 2014

weekbabbel 23 - 30 november 2014

                Ad de JONG  -  HEUKELUM

                     Americo was ziek , Sint kwam met een kameel in Zuilichem.

Vogelgriep

Vorig weekend een geval van kippengriep en gelijk een vervoersverbod. Op woensdagmorgen was het vervoersverbod weer vrijgegeven. Een hele domper dat er donderdag weer een griep geval was in Ter Aar en direct weer een vervoersverbod. Vrijdag zijn er weer 2 bedrijven in Kamperveen bij gekomen. Ook wij duivenmelkers mogen onze duiven niet los laten , wees niet eigenwijs en doe dat dan ook niet. Dramatisch voor de kippenboeren die getroffen zijn maar ook voor veehouders die kippen hebben en die rond de getroffen boerderijen wonen. Heb je melkkoeien en kippen dan mag je geen melk afleveren. Als de tank vol is moet je de melk weg laten lopen , een grote schade post. Hopelijk is het snel weer voorbij en dat dit de laatste gevallen zijn , maar ik ben bang van niet. Als je niet in aanraking komt met de kippen kan je het niet krijgen volgens de geleerden. Las een hoopvol bericht dat in oktober in vakblad de Boerderij heeft gestaan. Het Centraal Veterinair Instituut van Wageningen Universiteit en Researchcentrum Lelystad meldde in oktober dat er een nieuw vaccin tegen vogelgriep klaas was. Dit vaccin moet je in de stal vernevelen zodat de kippen het inademen. Hopelijk kan dit vaccin in de toekomst vogelgriep voorkomen of genezen. Gisteren op TV Gelderland zei men dat er toch geen vaccin zou zijn , dus maar afwachten hoe het zit. Net zondagnamiddag staat op teletekst dat Nederland zeg maar in kringen is verdeeld en dat een vrachtwagen naar één bedrijf mag gaan en daarna moet de auto helemaal ontsmet worden. Wel blijft het ophokken , dus ook geen duiven loslaten. We hebben vorige week zelf de griepspuit wezen halen. Had dit al wel 14 jaar kunnen krijgen maar doe dit pas enkele jaren. Eerder altijd wel meerdere keren grieperig , nu na de spuit komen we er goed doorheen dus het helpt wel denk ik zo.

Beurs in Houten

Dit jaar geen duiven op de NPO beurs. Is eigenlijk toch wel een kaal gedoe zonder duiven. Volgens de informatie wel ongeveer dezelfde stands dan andere jaren en dat is de laatste jaren meestal wel zo. Ben er een poosje naar toe geweest. Bij de ingang werd iedere bezoeker verrast met een NPO balpen. Ook kwamen charmante dames regelmatig rond met lekkere hapjes … best lekker. Dit houden we er in zullen we maar zeggen. Het was redelijk druk zo net voor de middag , na de middag werd het al snel minder druk. Net als overal als er wat te doen is zullen dezelfde mensen het licht wel uit doen. Op deze beurs wordt er meestal minder verkocht dan op de voorjaarsbeurs zo net voor het vliegseizoen. Er komt nu weer een dure tijd aan met Sinterklaas en de Kerstman. De weekbabbel is dus iets later dan dat u gewend bent , dit omdat ik vandaag eerst een beursganger ben geweest…. haha.
Vanwege de beurs kregen alle NPO leden ( 18.530 ) het duivenblad Topwings toegestuurd. Zoals het nu in de bus kwam met mooie reportages en foto’s zeg maar het mooiste blad in de duivensport wat in Nederland op de markt is. Dit blad komt 12x per jaar voor in Nederland € 26,50. Heb zelf ook het papier ingevuld voor een abonnement dus valt dit prachtige blad volgend jaar ook hier in Heukelum 12x op de mat.

Op eigen hok

De duiven zijn deze week vanwege de kippengriep niet los geweest. Wel zijn ze 1x in de ren in bad geweest en daarna Allerlei van Ronny zodat ze snel weer binnen zaten want zulk lekker weer is het nu ook weer niet in de ren met  een temperatuur die meest onder de 10 graden bleef. Voorbije week kwam Erik Kool uit Tienhoven een koppeltje uitzoeken van de zomer jongen die niet uitgevlogen hadden. Hij had dit koppel tegoed en wilde het gelijk op de kweek zetten. Laten we hopen dat ze het goed doen en dat hij er bruikbare duiven uit kan kweken. Zal het volgend jaar zeker wel van hem horen hoe het is afgelopen met de kweek. Het bleek dat Erik zijn vader bij mij in de klas had gezeten op de lagere landbouwschool in Schoonrewoerd. Dat is alweer zo’n 50 jaar geleden. Je kan het haast niet geloven , wat gaat de tijd snel. Ja heel snel want over een weekje gaan de echte winterkwekers hun koppels alweer bij elkaar zetten en gaat het feest weer beginnen. Deze vroege vogels veel succes met de winterkweek.

Heeft u vragen mijn email adres is :  jon72780@planet.nl

U kan van alles bekijken op  http://www.addejongheukelum.blogspot.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten