Translate,Home

zondag 17 april 2016

weekbabbel 17 - 24 april 2016

               Ad de JONG  -  HEUKELUM

                                     Buikschuiver 1e NPO Breteuil
 Waar blijven ze

Deze week heeft de vrouw in de tuin een dode jonge duif gevonden die door een roofvogel was gepakt. Je denkt waar blijven ze toch. Van deze weten we het , zij lag nog geen 10 meter van het hok. Eén jong van een weduwnaar zat in Mill , van 4 andere is nog niet bekend waar ze zijn gebleven. Van de 84 die in het hok zaten zijn er dus 6 niet meer aanwezig ( 7,1% ). Er zijn liefhebbers waar de helft als voer voor de rovers zijn. Dus valt het hier nog mee. Onlangs was op Hart van Nederland dat het eenden bestand steeds minder wordt en dat dit onderzocht dient te worden. Waarom een onderzoek ? Niet zo moeilijk denk ik dan. Als de kleine eendjes in de wei lopen worden ze ook gepakt door de rover net als dat ze onze duiven pakken. Roofvogels zijn er zoals wij duivenmelkers wel weten er inmiddels veel TE veel. Ze pakken niet alleen onze duiven maar ook andere vogeltjes. Heeft een rover het op jouw stekkie gemunt dan zie je maar heel weinig vogeltjes meer in de tuin. Nu weer over de jongen gesproken ik had er zelf meestal ongeveer 50 maar dit jaar is het uit de hand gelopen. Dit omdat de weduwnaars ook één jong hebben groot gebracht. De jongen hebben nu wel het nonnen hokje erbij dus ze hebben plaats genoeg. Nu wel makkelijk 1 hok doffers en 1 hok jongen om los te laten. Dus minder werk voor Adje. Ik hoop dat er dit jaar een stel leuke duivinnen bij zitten die volgend jaar weer als non met de vluchten mee kunnen. Je moet net als met schaken , dammen , biljarten enz. ook in de duivensport vooruit denken.
Voorbije week een voetbal wedstrijd gezien tussen Liverpool en Dortmund. Er waren meer wedstrijden deze week maar deze sprong er wel uit. Dat was nu weer eens een wedstrijd waar je met veel plezier naar kijkt.

Op eigen hok

Vrijdagavond zijn de doffers weer de mand in gegaan. Ze zouden naar Feluy 157 km gaan maar daar mag men niet meer lossen. Op teletekst en in duivenkrant stond dat ze naar Isnes 152 km wat oostelijker ligt gingen. Maar nee , het is weer veranderd in Quievrain 186 km. Na de miskleun van vorige week hebben de doffers deze week bij huis goed gevlogen. Ze bleven een uur buiten met gesloten hok. Af en toe vielen er wat op klep en dak om dan even later weer weg te spatten. Wat dat aan gaat zag het er goed uit. Ook de mest was perfect met een donsje erop , dit is goed te zien met de lopende band. Het was weer afwachten hoe het zaterdag zou gaan. Het was zeker niet verwacht dat ze zaterdag los konden. Toch zijn ze al om 9.00 uur gelost met een harde zuidwesten wind kracht 5. De langste afstanden hadden weer het voordeel. Hier geen duiven over zien komen , misschien zaten ze zo hoog dat ik ze niet kon zien. Ze kwamen allen uit noordelijke richting tegen de harde wind naar hun hok. De eerste liep om 10.43 naar binnen , dit was een zomerjong van 2014 uit de Buikschuiver 1e NPO x Eyerkampduivin. Om 10.56 zaten er 19 in de klok van de 34 die mee waren (inclusief 4 overnacht jaarlingen). Er werd begonnen met de 9e en in de club 10 prijzen , in B2 stonden er 13 op papier. Alle uitslagen kunt u op de blog bekijken bij uitslagen 2016. De meeste duiven kwamen droog aan maar er waren er ook die best wat nattigheid over zich heen hadden gekregen. Om 12.15 uur heb ik de duivinnen eraf gehaald en zo konden de doffers op hun gemak eten en drinken. Toen was er nog één onderweg , deze was na het klok afslaan ook terug. Omdat het best een koud windje was vandaag en sommigen nat waren heb ik de Polarheat lekker aangezet. Zo knappen ze snel op en gaat de opwaartse lijn hopelijk verder. We zullen het volgende week zien op de derde vitesse vlucht uit Niergnies 228 km.  Goede gezondheid en hou je haaks.

Ons email adres is :  addejongheukelum@hotmail.com
U kan van alles bekijken op  http://www.addejongheukelum.blogspot.nl/


Geen opmerkingen:

Een reactie posten