Translate,Home

zondag 25 augustus 2019

weekbabbel 25 augustus - 1 september 2019

              Ad de JONG - HEUKELUM
                         
                        moeder 1e Maxence rechtstreeks Siebren Wierstra
Duiven koorts

Vroeger was er al weken vóór de laatste zaterdag van augustus in het hele land koorts. Ja , duiven koorts voor het grootste en belangrijkste jongen duivenvlucht ter wereld. In vroegere tijden werden meer dan 100.000 duiven in Orléans gelost. Heel de wereld keek naar dit grootste concours uit. De eigenaar van de top duif kreeg eeuwige roem. Weet nog dat bij ons in de club weken van te voren een grote lijst werd opgehangen. Wilde je wat schenken dan kon je het bij een willekeurige prijs plaatsen. Het liep uiteen van een zak voer , fles jenever , kip , duivenmand , duivenbak enz enz. Ook ging men langs bij de plaatselijke middenstand en daar kreeg men ook vele verschillende prijzen. Al met al stond er bij bijna iedere prijsduif iets leuks achter. Nadat men deze vlucht de nek om heeft gedraaid is het een gewoon vluchtje geworden. Weg koorts die al begon met het bestellen van de derby ringen. Want om welk jong schoof je zo’n derby ringetje en elke dag kijken of het jong goed groeide. Als de jonge duiven vluchten begonnen hopen dat ze goed kwamen en dan zo uit dokteren dat ze met inkorven op een ei of een klein jong zat. Nationaal kon je ook veel prachtige prijzen winnen die de commissie uit Tilburg ieder jaar er weer boven zette. Iedereen keek echt uit naar deze vlucht maar helaas dit hoort al bij de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland.  
Op eigen hok

Er zou deze week geen vlucht geweest zijn voor de jongen. Omdat  Maxence 17 augustus was afgelast speelden we 24 augustus Maxence om het in te halen. Heb er 18 uitgezocht die mee konden. Het zou een zwak oosten windje worden dat zuidoost werd. Een zeer ongustige wind en dat met oplopende temperaturen. Ze werden om 9.00 uur gelost en keek even later op de webcam Grimbergen. Daar een hel blauwe lucht en net of er een gele deken aan de horizon boven de grond lag. Toen wist ik het al …  het wordt een rot vlucht. En dat is het ook geworden. Hier kwam als eerste een duivin die om 13.54 naar binnen ging. Dit betekende de vroegste in de club wat dat voor waarde heeft. Ze kwamen zeer traag het concours sloot om 16.18 uur. Met klok afslaan waren er nog velen onderweg. Zelf had ik er zaterdag 7 van de 18. Vooral de duivinnen die het beste kwamen waren nog onderweg. Hoorde van meer liefhebbers dat de betere jongen er nog niet waren. Vorige week had ik geen duiven mee gehad.  Nu mochten de latere en de overnacht jongen mee naar Quievrain. Had zelf geen oude mee , deze kwamen bij de liefhebbers goed naar huis. Met de onervaren jongen was het een ander verhaal. Zelf had ik er zaterdag 14 van de 29. En dan kwam ik er nog redelijk goed vanaf. En dan sommige van die wijsneuzen zeggen dat je in augustus geen duiven meer verspeel. Zou zeggen wrijf uw ogen eens uit en kijk naar de realiteit. Nu zondagmorgen 9.30 uur zijn er 4 bij gekomen. Laten we hopen dat er snel nog een stel komen. Want met de hitte golf die we deze week weer krijgen zal het steeds moeilijker voor ze worden. Wat wel opval is dat de meeste overnacht jongen wel thuis zijn. Donderdag al weer inkorven voor sector vlucht Sens denk dat er bedroevend weinig duiven mee zullen gaan. Hier misschien een enkele om aan voldoende deelnemers te komen zodat de jongens nog in kunnen korven. Veel liefhebbers hebben het na dit slechte seizoen en nu weer na deze twee rot vluchten wel gehad en maken zich niet meer druk over de duivensport. We hopen nog op betere tijden al zie ik het niet erg rooskleurig voor de toekomst.  Goede gezondheid en hou je haaks.

mail  addejongheukelum@hotmail.com                                                                                                      http://www.addejongheukelum.blogspot.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten