Translate,Home

zondag 9 september 2012

Weekbabbel 9 - 16 septemberEcht september weer

Het is heel vaak zo dat het in september best lekker weer is en dat hebben we voorbije week ook weer gehad. Heb nog een foto van toen ik een jaar of 10 was dat ik in m’n hemd zat toen vader aan het aardappels rooien was. Vijftig jaar geleden gebeurde dat nog met de hand , wat zijn de tijden veranderd als je daar naar kijkt. Met het mooie weer in september werd hier meestal na de laatste vlucht het hok weer in de lak gezet. Ook kunnen dan de ramen lekker open staan zodat ze veel lucht hebben en mooi kunnen ruien. Misschien geeft het niet voor de duiven maar zelf vind ik de lak een beetje stinken. In de namiddag gaan altijd wel de ramen dicht zodat de warmte in het hok blijft , altijd goed voor de rui denk ik zo. Ook staat dan de verrijdbare ren voor het hok zodat ze daar in kunnen zitten en hier in ook regelmatig een bad. Wat is regelmatig zult u zeggen , nou dat is meestal 3x per week. Hoef alleen de kraan aan te zetten die voor het hok staat om het bad vol te laten lopen , dus dat is zo gepiept. Je ziet dat ze er graag in gaan als ze ruien , ze genieten er van. Zeker als ze daarna lekker in het zonnetje kunnen gaan liggen. Het baden is denk ik ook wel belangrijk voor de nieuwe veren die in de maak zijn. Ook krijgen ze hier in de rui tijd veel snoepzaad. Een zacht verenkleed is nodig om volgend jaar een goede prestatie neer te kunnen zetten. Geeft u geen bad en zijn de duiven na de rui niet glad maar voelen ze wat stroef aan dan is het geen goed teken voor het komende vliegseizoen. Dat de rui tijd belangrijk is dat weet u als duivenliefhebber natuurlijk allang. We geven onze duiven het hele jaar de best mogelijke verzorging en zo hoort het ook als dierenliefhebbers.

Op eigen hok

Naar de één na laatste vlucht van dit seizoen zijn 10 oude doffers mee gegaan. Had zelf niet zo veel fut anders had ik ook nog wel wat jongen uitgezocht. Nu alleen oude doffers wat al een hele kluif was in verband met de rui. De nonnen zijn alle in de rui dus daarvan geen meer mee. Zaterdagmorgen gekeken op internet naar de snelheden van andere lossingen en de meeste zaten tegen of net boven de 1500 meter per minuut. Hier in de kring gaat de snelste weer 100 meter langzamer als bij de meeste andere lossingen. Hebben we hier zulke slechte duiven of wat is er nu weer aan de hand. Onze Afdeling stond op 2 losplaatsen nu st Quentin voor noord en Morlincourt voor zuid. In st Quentin 256 km zijn ze om 10.00 uur gelost en in Morlincourt 292 km om 9.45 uur. Dus mij lijkt dat de kopduiven van Morlincourt in de staart duiven van st Quentin zijn gekomen. In Leerdam zag men duiven zeer hoog over gaan , als onze kopduiven daar bij zaten en mee doorgaan kan je het wel schudden voor een vroege duif. Nu zal u zeggen dan moeten ze er maar uitkomen. Ja , dat hoopte ik ook , wij hebben maar domme duiven die als ze heel hoog in een koppel zitten mee door gaan. Hier kwam ook alles terug uit het noordnoordoosten. De eerste zat om 13.17 en de laatste stond op 13.40 weer op de display van de Mega klok. Waarom de duiven in Morlincourt niet wat later gelost , in de club was men er  in ieder geval niet over te spreken om Morlincourt een kwartier eerder te lossen dan in st Quentin. Ook meldde men dat de duiven zeer veel dorst hadden , ook ontbreken er nogal wat jongen. Ondanks alles gaan de prijzen er weer uit , de eerste maakt 1393 meter en dan 3 op 1372 meter. Hier kwam de 07-861 als eerste ,  het werd de vierde prijs in de club.  In de club en regio staan er 7 van de 10 in de uitslag dus toch weer 70 %.

Volgende week voor velen gelukkig de laatste vlucht , dan al op donderdag inkorven voor 342 km en dan met die rui. Hier in de club had men liever één nacht mand gehad en dan liever wat later los. Denk dat er met één nacht mand ook meer deelname zal zijn. Er zullen wel genoeg deelnemers zijn om in te mogen korven maar de animo wordt duidelijk minder. Nu is men blij dat het seizoen voorbij is en komende lente staat men weer te trappelen om te beginnen. Zo zijn duivenmelkers nou eenmaal , dat is altijd al zo geweest en zo zal het ook altijd wel blijven.  

Heeft u vragen mijn email adres is :  jon72780@planet.nl
U kan de weekbabbel en andere zaken bekijken op  http://www.addejongheukelum.blogspot.nl/
Deze blog is nog onderhanden.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten