Translate,Home

zondag 22 september 2013

weekbabbel 22 - 29 september 2013

              Ad de JONG  -  HEUKELUM


Even ontwennen

Nu hier de vluchten voorbij zijn is het toch weer raar , niet meer naar het gebouw om in te korven en zaterdags geen vluchten meer. Wel even wennen , maar ach het went ook weer snel. De komende week zijn de vooruitzichten dat het aardig weer is , zodat er wat aan het hok gedaan kan worden. Nu tijd voor een likje verf of een nieuw raam er in. Je blijf als duivenmelker er het hele jaar wel mee bezig. Nu de avonden langer worden weer kijken hoe er komend seizoen gekoppeld gaat worden. Heb het hele spul in exel staan , dan is het nog wel eens kijken en schuiven.  
De ringen voor 2014 zijn weer besteld , hier in de club zijn er net zo veel besteld als vorig jaar. Het zijn wel weer de combi ringen , met de vleugeltjes. Had zelf liever de ouderwetse gehad. Ze zouden eigenlijk allebei te bestellen moeten zijn. In een winkel kan ik toch ook uit verschillende soorten van het zelfde product kiezen.

Op eigen hok

Oude doffers gaan nu niet naar buiten en zitten even in de “ gevangenis “ zie foto. De jonge doffers zitten nu een week in het weduwnaars gedeelte dit om een bak te zoeken. Heb op de klep een spoetnik gezet zodat ze daar in kunnen om te kijken waar ze het volgend jaar naar binnen horen te gaan. De oude zitten er nog niet bij , deze week proberen om er geregeld weer enkele bij te zetten. Kijken hoe het gaat , enkele oude willen graag twee bakken en dat heb ik liever  niet. Die blijf klieren gaat voorlopig nog een poosje uit het hok. Ze gaan nu al aardig ruien en dat hoort om deze tijd ook zo te zijn. Ze krijgen nu voer dat nog over is van de vluchten , meng het een beetje door elkaar. Geef ze het liefst wat zwaarder voer , nu ze goed ruien moeten ze nog harder werken dan met sommige vluchten. Dus vandaar zwaarder voer , de nieuwe pennen moeten toch ergens vandaan komen en dat kan niet alleen met gerst. Had vorig jaar 2 zakken rui , de gerst lieten ze allemaal liggen , zelfs als ze een dag geen eten kregen. Dus hier geen rui voer meer voor de duiven , misschien wel niet goed. Al jaren kwamen ze na de laatste vlucht niet meer los. Toch wil ik proberen als de oude doffers er weer bij zitten om ze enkele keren per week los te laten. Dan hoef ik in maart de jonge doffers niet meer over te wennen. Alleen als het goed weer is mogen ze naar buiten , met regen en storm blijven ze binnen. Met een ren er voor is het gemakkelijk om ze twee keer per week een bad te geven. Mooi om te zien hoe ze er dan in duiken en daarna op één vleugel in de zon , als die er is , gaan liggen. Men zegt wel tijdens de rui maak je de prijzen voor het volgend seizoen. Goed presteren met de duiven is 365 dagen per jaar de duiven een optimale verzorging geven.

Heeft u vragen mijn email adres is :  jon72780@planet.nl
U kan van alles bekijken op  http://www.addejongheukelum.blogspot.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten