Translate,Home

zondag 19 januari 2014

weekbabbel 19 - 26 januari 2014

               Ad de JONG  -  HEUKELUM

                                         Kweekkoppel met jongen in box.

Duivensport kijken

Er is veel sport op de televisie te zien zoals snooker , schaatsen , tennis en nu weer voetbal. En over enkele weken de Olympische winterspelen. Eigenlijk jammer dat er bijna nooit iets over de duivensport op de tv komt. Wel enkele jaren geleden de promotie filmpjes van de NPO bij omroep MAX en soms als er eens een dure duif wordt verkocht of er een slechte vlucht is. Maar verder is er weinig te bekijken wat duiven betreft. Op internet kan je bij verschillende liefhebbers de aankomsten bekijken. Maar daar moest je weer voor gaan betalen. De NPO zou naar verschillende liefhebbers in verschillende afdelingen kunnen gaan om de aankomsten van de duiven te laten zien op internet. Ook kan je een webcam bij een kweekkoppel plaatsen zodat je de groei van de jongen kan mee beleven. Zo staan er ook webcams bij verschillende dieren en daar wordt veel naar gekeken. Zo kunnen niet liefhebbers wekelijks (gratis) van de aankomsten genieten en de kweek van jongen volgen. Na verloop van tijd  vind men duivensport toch wel een leuke sport en gaan eens bij een duivenmelker kijken en zo kan het balletje gaan rollen. Ook voor kinderen is het prachtig om met dieren om te gaan. En zo ziet men dat het geen sport is van oude mannetjes in stoffige jassen.
De NPO kan zo iets beter doen dan maar blijven procederen met het geestes kindje de Pigeon Village van de vroegere voorzitter. Deze maand is er weer een recht zaak tegen de NPO. Op de site van de NPO kunt u er van lezen in “ op de hoogte ”. Hopelijk is dat gezeur eens gauw afgelopen , het kost ons als leden veel geld al die procedures. Zou wel eens willen weten wat dit ons leden al wel niet heeft gekost.

Op eigen hok

Bij de kwekers kunnen de jongen er zo’n beetje af. Met dit zachte weer hebben ze het goed gedaan. Het verenkleed is als ik er eens één beet pak lekker zacht , een goed teken. Dit jaar tot nu toe niet zo veel blauwen. Wel tot nu toe 1/3 wit pennen mogelijk de volgende ronde weer anders. Maar ach , wat geeft het als ze maar goed vliegen. De kleur staat er op de uitslag toch niet bij. Bij de weduwnaars die per koppel één jong groot mogen brengen beginnen ze uit te komen. Niet dat ze geen twee jongen groot kunnen brengen maar anders worden het er een beetje te veel. Eén oude doffer die weer in andere bakken ging kijken heb ik uit het hok gedaan dan maar geen jong groot brengen. Later als ze weer van elkaar gaan mag hij weer terug naar z’n bak die nu natuurlijk dicht zit. Nu ze weer uit beginnen te komen is het deze week goed kijken waar ik een ring om moet schuiven. De tijd gaat snel ,  het is zo weer februari en dan kan je al weer goed zien dat de dagen langer worden. Als de jongen er af zijn kan de dierenarts komen om ze tegen paramixo te enten. Liever laat ik ze niet enten met koud weer. Vorig jaar was het veel te koud de eerste maanden van het jaar en zeker ook aan het begin van het seizoen. Toen waren ze begin december al geënt. Om deze tijd was het vorig jaar in  Herwijnen het koudste plekje van Nederland met – 20,2 graden. Gelukkig is het ene jaar het andere niet en is het nu een stuk aangenamer. Vroeger hadden we half maart de melkkoeien overdag wel eens buiten , niet dat er toen al veel gras was maar het was zacht en prachtig weer. Ik hoop dat we vanaf nu van lieverlee beter weer krijgen , geen vorst meer zodat we een mooie seizoensstart krijgen. Voordat je het weet gaat het vliegseizoen weer van start.

Heeft u vragen mijn email adres is :  jon72780@planet.nl

U kan van alles bekijken op  http://www.addejongheukelum.blogspot.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten