Translate,Home

zondag 10 augustus 2014

weekbabbel 10 - 17 aug 2014

               Ad de JONG  -  HEUKELUM

                                          Vliegende jonge duiven

Kortere dagen

Je kan nu alweer goed zien dat de dagen korter worden. In de morgen uren vaak een beetje mistig en dat kan je hier goed zien. De A15 en de Betuweroute ligt hier 1800 meter zuidelijk van waar wij wonen. Je kan de auto’s en de trein zien rijden tenminste als het zicht goed is. Met de vluchten kan je zo ook zien of het zicht aan de grond goed is. Soms zie je op weersites staan hoeveel het zicht is  en dan denk ik nou hier niet , als ik niets zie rijden dan is het geen 1800 meter zicht. Nou zitten we hier in een kom en daarom kan het hier mistig zijn terwijl het een stukje verder op wel goed zicht is. Soms blijft een bui tussen de rivieren hangen en dan kan er veel regen vallen. Nu is het tegenwoordig toch raar met die buien. Vorige week in Haaften 38 mm regen en hier geen druppel en dan wij maar denken waar blijven onze duiven. Als uw topper in zo’n bui terecht komt dan is deze meestal veel te laat en daar kan deze duif dan ook niets aan doen. Als het mooi open weer is met een noordoosten windje dan is er geen excuus en dan zal de duif die op dat moment top is de wedstrijd winnen. Helaas hebben we maar weinig van dat mooie vliegweer. Kijk gisteren met die harde wzw wind met zeer hoge snelheden. De meeste duiven zijn door geschoten en moeten dan tegen de wind in terug komen. Hier nog één onderweg deze is al eens opgehaald in Asperen. Komt ze terug dan gaat de chip eraf en mag ze een doffertje zoet houden.  Als ze bij huis zijn dan hebben ze vanwege de wind moeite om te vallen en iedere seconde telt. Eén minuut buiten spelen kost heel wat plaatsen op de uitslag en we willen allemaal graag een vroege pakken , toch. 

Op eigen hok

Deze week 37 jongen mee naar Quievrain 186 km. Er zijn 3 duivinnetjes thuis gehouden die vrijdag het eerste of tweede ei moesten leggen vandaar 3 minder dan vorige week. Nadat ze om 10.45 uur waren gelost werden door de flinke wzw wind  hoge snelheden verwacht. Toen ik ze verwachte ging bij de overbuurman zijn sier / duiven de lucht in. Toen deze vlogen kwam er één naar ons en vloog een rondje en ging weer met de sier / duiven rondjes maken. Zei tegen de vrouw dat is er één van de vlucht en dat was ook zo , had hem niet aan zien komen. Toen deze eerste een minuutje had rond gevlogen kwam een groot koppel over (12.33 ). Toen ik floot kwamen er 4 uit terug die ook rond bleven klapperen. De eerste kwam ook mee vliegen en had ook nog geen zin om naar binnen te gaan. Door deze grappenmakerij veel tijd verspeeld. Komt de eerste goed naar binnen dan had deze mee gedaan om de hoofdschotel van de regio. Nu ze met bosjes vallen is het een hele slechte uitslag , dat ze niet goed naar binnen komen vanwege de sperwer is al in gecalculeerd , nu maakten ze het wel erg bont. De eerste elf waren doffertjes waarom geen duivin bij de eersten is een raadsel. Zo zie je maar weer het is iedere week weer een verassing. In de club werd nu begonnen met 15-16-17-19-20 enz. , in de regio B2 met 159-170-181-202-204- enz. dit tegen 2833 duiven. Ze gaan dit jaar dan maar mee om af te richten. Hopelijk komen ze volgend jaar als weduwnaar wel naar binnen. Gelukkig heb in het fondhokje nog een stel jongen die sinds 14 dagen buiten komen. Kijken of ze soms nog een keer op een natour vlucht mee kunnen. Anders deze winter gewoon los laten en af en toe als ik ergens naar toe gaat ze mee nemen. Een 20 jaar geleden toen we nog in Herwijnen woonden was er bij ons voor aan de weg bijna iedere week een man uit Zeist die zijn late jongen een africhting gaf. Deze late werden altijd zijn beste oude duiven zo vertelde mij eens. Zo zie je maar dat er vele wegen zijn die naar succes kunnen leiden. 
Maandagavond kan er mits het weer goed is ingekorfd worden voor de eerste africhting voor de natour. De week erop nog een africhting en dan zaterdag 23 augustus de eerste klok vlucht. Zal tegen die tijd nog wel zien wat er mee gaat. Als de jongen zo slecht binnen blijven komen kan het zo maar zijn dat ik ze op de natour mee geef als invliegduif. De afstand is bijna het zelfde als op de jonge duiven lijn. Alleen nationaal,  nou ja nationaal , alleen deze vlucht is wat verder dan de natour. Dit jaar wordt het Troyes wat veel oostelijker ligt dan normaal. Ze gaan gelijk los met afdeling 8 en 9 , met westen wind is het daar uitgerekend voor er hier een duif is.  

Heeft u vragen mijn email adres is :  jon72780@planet.nl

U kan van alles bekijken op  http://www.addejongheukelum.blogspot.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten