Translate,Home

zondag 25 augustus 2013

weekbabbel 25 aug. - 1 sept. 2013

               Ad de JONG  -  HEUKELUM

                          2013-1237283  4e TeletekstT Afd. 7 zuid tegen 4131 d

Einde seizoen nadert

Ja , nog enkele weken en dan behoort het vliegseizoen weer tot het verleden. De selectie die gedaan moet worden is de minst plezierige klus. Meestal weet je al wel welke een plaatsje voor volgend jaar heeft bemachtigd. Veel liefhebbers hoeven niet te selecteren vanwege de verliezen met de jongen. Ik denk dat als je duiven heb die je niet aan staan niet door moet houden. Soms zijn het mooie duiven die niets hebben gedaan en dan volgend jaar er toch maar jongen van aan houden. Ik denk dat je dan het paard achter de wagen spant en minder prijs duiven gaat kweken. Ze zeggen wel de goeie komen uit de goeie , er zullen heus wel uitzonderingen zijn. Maar dit zullen er niet zo veel zijn. Las pas nog in een reportage dat er weinig goeie worden geruimd , dit omdat er maar weinig echt goeie zijn. En dat is natuurlijk wel zo. Iedere liefhebber heeft een andere maatstaf voor een goeie en zal naar zijn eigen hok bestand moeten kijken.  Zeg altijd begin je met duiven ( jammer genoeg zijn dit er veel te weinig ) kijk dan eerst naar de prijzen die je in de club vliegt. Gaat dit goed ga dan naar een hoger niveau kijken. Duivensport is een kwestie van jaren vooruit kijken , Keulen en Aken zijn ook niet in één dag gebouwd. Nu de avonden steeds weer wat langer worden is het weer een leuke bezigheid om de koppels samen te stellen. De kwekers bedoel ik dan , deze heb ik staan in exel en dan is het geregeld schuiven en plakken. Bij de vliegduiven ligt dit hier anders , de oude doffers hebben hun eigen bak en blijven daar met zijn duivin. In de bakken waar geen oude doffers in zitten maar wel al een duivin. Daar blijft de duivin meestal in zitten , daar kan dan een jonge doffer bij. Makkelijk omdat de duivin de bak al weet te vinden en de jonge doffer er wel naar toe gaat.

Op eigen hok

Donderdagavond zijn 28 jongen mee gegaan voor de auto vlucht van Afdeling 7. Ze gingen dit keer naar Pt St Maxence voor hier 333 km. Vrijdagmiddag waren ze met de auto daar aangekomen gevoerd en water gegeven. Vanwege het te verwachten mindere weer voor zaterdag en zondag kwamen ze vrijdagavond terug naar Nijvel waar ook de natour vlucht naar toe was. Het auto concours werd een week opgeschoven maar het bleef wel een teletekst vlucht omdat er geen uit mogelijkheid was naar een andere vlucht. Voor de natour zijn 19 oude duiven gegaan. Deze werden om 7.45 uur gelost en hadden een matig vertrek en dan lost Afdeling 5 tien minuten later heel de afdeling , schande en een rode kaart voor Afdeling 5. Alles is mijns inziens door elkaar gekomen en door de oosten wind is alles ook nog eens naar de kust gedreven. Hier werd het wachten geblazen en het duurde en het duurde maar. Net voor 10.00 uur kwam er een oude aan even later nog één , ik dacht een duivin. Na enkele rondjes vielen ze gelijk , één bij de oude en de andere bij de jongen en wat bleek ….  Een jong en een oude gelijk terwijl de ouden 30 minuten eerder waren gelost in Nijvel 149 km , onbegrijpelijk toch. Vorige week kwamen de oude goed naar huis in de regio was het 2-10-17-enz. tegen 2712 duiven. Nu kwamen alle goede oude duiven veel te laat en ze waren echt top met het in manden. Kan je zien wat een lossing kan doen , met afslaan van de klokken waren nog wel wat natour duiven onderweg. In de uitslag van de natour werd in de club begonnen met 15-18-19-20-enz. er staan 9 duiven in de uitslag. In de regio werd pas begonnen met de 199e  prijs tegen 2588 duiven.
De jongen werden om 8.15 uur gelost in Nijvel en kwamen beter af. Wel was het dat bijna alle duiven lang bleven vliegen en kwam er een klein koppeltje over dan brachten ze die een eindje op weg en kwamen enkele minuten later weer terug. Om 10.00.50 uur liep het eerste  jong over de antenne. Deze komt uit een vorig jaar aangekochte doffer bij v d Kruk – van Tuil uit Tiel. De moeder van deze eerste komt uit 2 duiven van Henk Simonsz uit zijn Hermans –v d Branden duiven. Miel van de Branden had vorige week bij de Belgian Master race de 3e asduif.  Om 10.03 kwamen nog enkele oude naar binnen en de twee jongen die mee rond toerden hadden nog geen zin om naar binnen te gaan , ze kwamen om 10.08 pas naar binnen. In de club werd het 1 - 4 - 5 - 8 - 9 - enz . In de regio werd het plaats 2 en dan 93 en 94 hier kan je ook zien dat de meesten door de oosten wind naar de kust zijn geblazen en in de noordwest hoek van de regio zaten. In de Afdeling staat de 13-283 op de 5e plaats en hij staat op de 4e plaats op teletekst zuid. Wel een mooie opsteker voor een verloren seizoen , houd de moed er weer wat in zullen we maar zeggen.
Komende week de laatste jongen duiven vlucht. Een vlucht waar vroeger iedere liefhebber naar toe leefde namelijk Nationaal Orleans. Nu gedegradeerd tot een versnipperd concours en een gewoon afdeling concours. Meestal is het dat je het mooiste bewaar en koester maar helaas enkele zogenaamde kenners lieten de mooiste jonge duiven vluchten verdwijnen , jammer.
Wij hebben dit jaar met de jongen vluchten gehad met de volgende afstanden 112 - 149 - 149 - 181 - 256 - 292 - 149 en dan komende week 396 km Mantes la Jolie. Als ik dan bekijk dat Mantes la Jolie aan de westkant van Parijs ligt en dat afd. 5 – 6 en 12 lossen in Sens wat ten oosten van Parijs ligt. En dan al jaren praten over kruis lossingen , hoe dom moet je dan zijn om dit weer zo te plannen.

Heeft u vragen mijn email adres is :  jon72780@planet.nl

U kan van alles bekijken op  http://www.addejongheukelum.blogspot.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten