Translate,Home

zondag 20 december 2015

weekbabbel 20 - 27 december 2015

               Ad de JONG  -  HEUKELUM

                               Bloemen 20 december 2015

                  Wij wensen U allen mooie Kerstdagen

Groene Kerst

Dit jaar zeker een groene Kerst daar is geen twijfel over mogelijk. Ook waarschijnlijk de warmste december ooit. De natuur is wel een beetje van slag , veel knoppen staan al heel ver en deze week zag ik zelf een vlinder rond vliegen. Nog nooit gezien om deze tijd van het jaar. Maar we zijn er nog niet. Het is wel eens eerder voor gekomen dat het zacht was en dat het eind januari pas ging vriezen. De meeste elfsteden tochten zijn in februari gehouden. Niet dat je daar op dit moment aan denk maar het kan nog zo maar gebeuren. Komt er in het noordoosten een hoge druk gebied te liggen dan is het zo dikke jassen en dassen weer. Er is niks veranderlijker dan het weer. Dat weten wij duivenmelkers ook wel. Duiven thuis houden omdat het weer niet goed zou worden en zaterdag goed vliegweer. Heb ook weleens de duiven weg willen brengen , zet ze de avond te voren op m’n gemak in de manden. Niet gedaan en de volgende dag prima weer. Dus met al die computers van tegenwoordig zit men er ook nogal eens naast. Dan zeg men het is een verwachting en dat is het natuurlijk ook.
We hebben allemaal weer mooie koppels op papier gezet en verwachten goede jongen. Dit is ook maar een verwachting en dat weten we wel. Soms heb je een koppel klaar zitten om jongen van een “ goed “ koppel groot te brengen. Met overleggen bleek dat de eieren al uit waren en de jongen bleven liggen. En laat dit nu zeer bruikbare duiven zijn. Soms heb je een duif die zelf niet hard heeft gevlogen maar de nestgenoot wel. Ze komen wel uit goede ouders , deze mindere vlieger kan zomaar de kweker zijn. U denkt toch niet dat alle duiven die te koop worden aangeboden allemaal goede zijn. Ook uit goede koppels is het niet allemaal bruikbaar wat er uit komt , al wil men graag dat u dat gelooft.
De voorbije week werd er gevoetbald voor de beker. Bij de laatste acht zitten 2 amateur clubs , nog nooit gebeurd. Hieraan zie je dat de Nederlandse top niet meer is van wat het vroeger was. In Europa is alleen PSV door dus niet al te best. Twente wat een mooie club is zit in zeer zwaar weer. De gemeente staat voor 32 miljoen euro garant. Zou een gemeente dat ook voor een duivenclub of andere vereniging doen … denk het niet.

Op eigen hok

Makkelijke winterkweek dit jaar vanwege het extreme zachte weer. Tenminste als de duiven top gezond zijn. Hier is het leggen bijzonder vlot gegaan. Als het nu met dit zachte weer niet goed gaat dan is er mogelijk wel wat aan de knikker. Duurt het te lang en te onregelmatig dat ze op eieren komen dan is dit zeker niet goed. Als je al twijfelde voor het koppelen dan had je het best een maand er voor ze na laten kijken bij een duivenarts. Soms denk je dat je duiven goed zijn maar is dit wel zo ( bedrijfsblind noemen ze dat ). Als een vriend bij je komt en bij de duiven kijkt en hij durft te vertellen als hij iets aan de duiven ziet dan moeten de bellen gaan rinkelen. Dus gaat het nu met dit weer niet naar wens doe ze van elkaar en probeer de oorzaak op te sporen. Het is nog vroeg en later opnieuw koppelen kan ook nog best. Dan gaat het misschien als een trein en komt er een mooie ronde jongen in de schaal te liggen waar u veel plezier van kan beleven. Een goede duif zit altijd in het zondagse pak zoals men dat zo mooi kan zeggen. Als de eieren er liggen maar hopen dat ze goed zijn. Helaas van een vast koppel de 896 x 147 één ei kapot naast de schaal. En ze gingen niet meer op het andere ei zitten !! Vorig jaar ging het bij dit koppel allemaal goed. Ook een duivin van 2005 die was gekoppeld aan Arno (2006) wilde het nog niet. Heb nu vandaag de 20e een andere duivin bij Arno gedaan. Zo zie je dat het ieder jaar weer anders is. Vandaag of morgen de eieren eens bekijken voor de lamp of ze goed zijn. Zijn ze goed dan zie je een mooie spin ( rode draden ) en dan is het ei goed. Wel uitkijken als je het ei pakt dat de duif het niet kapot pikt. Is me ook wel overkomen. Wel jammer maar tegenwoordig lig ik er niet meer wakker van. Heb vroeger van de kwekers met flinke vorst de eerste eieren wel eens naar binnen willen brengen. Ja , willen brengen , ik struikelde en daar lagen de eerste eieren van een koppel of acht kapot op de grond. Dit doe ik dus nooit meer ook niet met flinke vorst.
Een tip : mocht ik eieren overleggen dan schrijf ik met een zacht potlood enkele keren bv de laatste 3 cijfers van de duivin op het ei. Vroeger deed ik dat met een fijn schrijver maar met potlood gaat het ook goed. Ook wordt het op papier opgetekend naar welke bak de eieren gaan. Vroeger had ik een boekhoud leraar die zei :  “ Die schrijft die blijft “.
Goede gezondheid en hou je haaks.

Ons email adres is :  addejongheukelum@hotmail.com

U kan van alles bekijken op  http://www.addejongheukelum.blogspot.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten