Translate,Home

zondag 16 juni 2019

weekbabbel 16 - 23 juni 2019

               Ad de JONG  -  HEUKELUM
                                    Na Melun een nachtje bij elkaar gelaten
Hooibouw

Het seizoen is in volle gang. De overnacht liefhebbers in het hele land mochten aan Nationaal st Vincent mee doen. Door 2248 liefhebbers werden 12.072 duiven mee gegeven. Dat ze vrijdag zijn gelost had ik niet gedacht daar er in de nacht van vrijdag op zaterdag veel regen zou vallen in België. Zelf heb ik er geen mee maar ik vind het een verkeerd besluit om op vrijdag te lossen. Het duurde vanwege de regen lang voordat de eerste duif gemeld werd. De eerst gemelde duif was van A & P Delnoy uit Vijlen die om 11.45 uur de 964 km wist te overbruggen. Langzaam aan kwamen er meer meldingen. Zoals op iedere vlucht is er een winnaar en dit is volgens de meldingen A van Houten uit s’Gravenzande geworden die om 11.49 uur hun duif op 1012 km klokte. De “ gewone “ liefhebbers hebben dit weekend hun korte vlucht concoursen en de jonge duiven specialisten mogen hun jongen met de kring africhten. Het is bijna weer vakantie tijd maar voor een duivenmelker is het dan juist hooibouw. Als je alle vluchten mee wil doen is het 3 of 4 keer in de week naar het verenigingsgebouw. Als eenmaal de jongen zijn gestart zullen er liefhebbers zijn die met de oude stoppen. Niet dat ze niet mee willen doen maar alles moet wel te betalen zijn. Zeker voor de meeste ouderen wat de grote meerderheid is. Hoe duurder men het maakt hoe minder liefhebbers die meedoen en daardoor minder duiven in concours wat het dan weer duurder maakt voor volgend jaar.
Op eigen hok

De jongen vliegen goed en ze zijn al enkele keren weggebracht. Ook de latere jongen die apart zitten vliegen ook goed. Deze hebben al een nachtje in de schuur in de manden gezeten en zijn in de tuin gelost. Ze waren eerst geluisd en ook zijn ze in de mand gevoerd. Er hingen natuurlijk drinkbakjes aan waar ze gebruik van hebben gemaakt. Ook de oudere jongen hebben zo enkele nachtjes in de schuur gestaan. De oudere jongen zijn aan het drijven alsof het oude doffers zijn. Gelukkig korven wij met de jongen in de club doffers en duivinnen apart in. Zet ik ze in de schuur in manden dan probeer ik ze ook apart te houden. Nu over de vluchten van deze week. Donderdagavond zijn er  9 mee gegaan naar Melun. Zaterdag in Frankrijk prima weer maar in België en Nederland moest eerst een regen gebied wegtrekken. Ze zijn om 9.00 uur gelost en eer ze in Nederland zijn is het weer hier ook opgeknapt. De eerste die hier naar binnen ging was de 18-835 op de klok stond 14.10 uur. Weer een lastige vlucht voor de duiven gelukkig was alles weer thuis.
De verwachtingen goed bekeken om de jongen mee te geven naar de eerste en enige africhting van de kring. Het zou na de middag opklaren wat ook langzaan aan gebeurde. Toch aangedurfd om 46 jongen mee te geven. De verwachte opklaringen kwamen te laat en daarom is er uitgesteld naar zondag. Nu gelijk voor de eerste keer in de auto 2 nachten mand. Ze zijn om 8.30 uur in Minderhout gelost. Het weer was vandaag prima , wolken en veel blauw aan de lucht. Wel een stevige zuidwestenwind zodat ze alle van noordoosten terug kwamen. Ze waren erg schrikkerig en bleven lang vliegen. Maar dat heb je zo voor de eerste keer met een massale lossing. Hopelijk komt er door de stress geen coli uitbraak wat zomaar kan gebeuren. Om 10.41 uur staan er 44 van de 46 op de klok. Hopelijk komen de andere 2 ook nog , kan ook zijn dat er 1 niet is gepiept. We zullen het later zien. Goede gezondheid en hou je haaks.

mail  addejongheukelum@hotmail.com                                                                                                      http://www.addejongheukelum.blogspot.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten