Translate,Home

zondag 17 maart 2013

weekbabbel 17 - 24 maart 2013

                              Ad de JONG  -  HEUKELUM


Mooi weer achter de wolken

Zoals op deze foto mooi is weergegeven , dat vind ik tenminste , zijn er donkere wolken in de duivensport. Kijk maar naar de afname van het aantal leden. Dit is in alle sporten te zien niet alleen in de mooie duivensport. We zijn de laatste jaren al gewend over het kisse bassen over het berekenen van de uitslagen wat de NPO (ons) veel geld kost. Onze Afdeling 7 rekent al jaren met Compuclub ( zou dit jaar 40% duurder worden) en wat ik nu begrijp gaan ze dit jaar een schaduw uitslag laten maken door Pigeonvillage. Dan denk ik zijn ze daar niet goed wijs geworden , heeft men niks geleerd de voorbije jaren van dit bedrijf. Hebben ze daarom voor dit jaar de vrachtprijzen met 5 – 7 eurocent per duif verhoogd , voor de te verwachten chadeclaims !! Had liever dat men voor het vervoer offertes had laten maken door vervoersbedrijven. Er zijn vooral deze tijd wel meer vervoeders die de containers van A naar B willen brengen. Wij moeten op iedere vlucht de duiven aanvoeren en de manden maandag weer op halen. Heel veel werk voor de steeds kleinere verenigingen. Bovenop de vrachtprijs komt € 0,10 per duif bij voor aanleveren. Door aan te leveren zouden we in onze Afdeling goedkoper gaan vliegen nou niets is minder waar. Als ik kijk wat het per duif kost eer ze in de container zitten dan zijn we zeker één van de duurste.
Zal enkele prijzen 2013 geven voor enkele afstanden :
Grimbergen                    117 km € 042 + € 0,10 = € 0,52
Morlincourt                    292 km € 0,70 + € 0,10 = € 0,80 (vrijdag inmanden)
Sens                               430 km € 0,78 + € 0,10 = € 0,88
Derby der junioren                     € 0,96 + € 0,10 = € 1,06
Dagfondvluchten                       € 0,96 + € 0,10 = € 1,06
Overnacht vluchten                   € 1,70 + € 0,10 = € 1,80
Bergerac ochtenlossing             € 2,25 + € 0,10 = € 2,35
Alle vervoersprijzen kan u nu nog vinden op site van de Afdeling 7.
En dan vraagt men zich af waarom er veel stoppen en er minder duiven komen , er zijn veel oudere leden die het niet meer kunnen betalen en stoppen. Hoor hier in de club ook leden die er minder gaan houden omdat het te duur wordt. Bij vervoer in Afdeling 7 is vorig jaar flink winst gemaakt en hiervan gaat veel geld naar de Afdeling voor de feestavond. Zeg al meerdere jaren 19.30 uur begin van de feestavond en GEEN eten , een stukje kaas of worst is toch ook prima. Heb van verschillende gehoord dat het eten niet zo geweldig was en dan twee slokken cola of half kopje thee voor € 2,50 per stuk. Als ik een feestje zou geven in ieder geval niet naar deze zaal. Nu waren we de week ervoor bij fondclub Utrecht verwend met het eten in het dorpshuis Asperen daar was het eten top en de consumpties waren ook veel goedkoper. Misschien dit keer iets negatief maar vind dat het voor zoveel mogelijk leden betaalbaar moet kunnen blijven.

Op eigen hok

De weduwnaars en de nonnen zijn ondanks de kou toch weer enkele keren uit geweest. Eerst gaan de doffers er uit en daarna de nonnen , vorige jaren gingen eerst de nonnen los maar nu blijven wat jaarling nonnen vliegen en buiten op de ren lopen. Zal ze wat korter houden zodat ze weer in het gareel gaan komen. De doffers daar en tegen komen al aardig naar binnen , enkele jaarling doffers hebben wat langer werk maar deze moeten nog worden over gewend , hopelijk gaat het iedere keer weer wat beter. Toen ze een woensdag middag los waren is er een jaarling tegen het kamer raam geklapt en dood. Een mooie doffer waarom dit is gebeurd is gissen , wel heel jammer. Kleindochter Mirjam heeft duifjes getekend , uitgeknipt en op het raam geplakt , super gedaan Mirjam , het zal vast helpen. Helaas zijn de vooruitzichten dat het komende week nog steeds koud blijft. Ben wel blij dat er een gat in de ozon laag zit en de aarde hierdoor op warmt , wat voor koude zouden we anders hebben gehad. Het kan best dat het weer op aarde veranderd. Vroeger leerde ik op school dat in de ijs tijd de Utrechtse heuvelrug is ontstaan door opstuwende ijs massa’s. En dat de stenen van de hunnenbedden in Drente met het ijs zijn meegekomen. Nu zijn veel geleerden gestrest over de verandering die er zou gebeuren met het weer. Niks raars eigenlijk want heel vroeger gebeurde dit ook. Hopelijk zijn nu de veranderingen zo dat we veel mooi weer en daardoor veel mooie duivenvluchten krijgen. Iets wat we allemaal hopen in deze slechte economische tijden. De jongen zitten gewoon nog in hun hok , ze worden nog niet verduisterd en toch zie ik al wat pluimen van een komende rui. Ook zag ik al enkele pennetje liggen niet dat dit heel erg is. Vroeger toen ik verduisterde begon ik dat te doen als de klok werd verzet naar de zomertijd. Dus dat zou over enkele weken het geval zijn. Toen verduisterde ik van 19 uur tot 9 uur de volgende morgen , dus 10 uur dag en 14 uur nacht. Ieder hok is anders dus op een ander hok kan het best een uurtje langer dag zijn. Dit zal je zelf uit moeten vinden hoe op je eigen hok de duiven het best in de veren blijven. Het ligt er ook aan of je hok op open vlakte of in bebouwing staat , of er veel of weinig bomen rond het hok staan. Zo zijn er nog wel meerdere verschillen te bedenken kijk goed of de duiven het naar hun zin hebben en er altijd glad en strak bij zitten. Dan is het meestal wel in orde en kan je met een gerust hart je duiven inmanden.

Heeft u vragen mijn email adres is : jon72780@planet.nl
U kan van alles bekijken op http://www.addejongheukelum.blogspot.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten