Translate,Home

zondag 10 mei 2015

weekbabbel 10 - 17 mei 2015

               Ad de JONG  -  HEUKELUM

                                       Nestgenoot Amira voor 2e keer 1e duif.

Duivensport fijne hobby ?

Wat een gedoe met de afdeling 5 en 12. Afdeling 5 kreeg dinsdag te horen dat de lossingsvergunningen voor het hele jaar zijn ingetrokken. Zowel 5 als 12 kunnen dit jaar niet mee doen aan de nationale kampioenschappen. Niet normaal toch , 2300 liefhebbers hun sport ontnemen kan net zo min als de teletekst vluchten af pakken. Donderdag mocht afdeling 5 toch dit weekend een vlucht uit Maxence houden. Maar de lossing heb ik niet op teletekst zien staan. Begrijp dat ze toch wel hadden gevlogen. U kan lezen in een verslag van de NPO hoe het een en ander zo ver is kunnen komen. Mocht dit helemaal uit de hand lopen dan zie ik nog dat er een nieuwe duivenbond komt. Hopelijk komt het niet zo ver. Dat er na 2 dagen weer wel gevlogen mag worden is een goede hoop dat de teletekst vluchten ook nog doorgaan dit jaar. Of blijven de “ wijze  mannen “ de kop in het zand steken en de wens van 90% van de liefhebbers naast zich neer leggen. Beter ten hele gekeerd dan ten halve gedwaald , toch. Wat nu deze week is gebeurd is weer niet goed voor de imago van de duivensport.

Verluchting

Het blijkt dat de verluchting in het hok na de verandering nog niet helemaal goed is. De hoge heg achter het hok is weg en de meest westen wind komt voor de grote schuur van de buurman langs vol op het hok te staan. Had de houten blokjes die tussen de pannen lagen al weg gehaald. De wind sloeg nog  te veel naar beneden richting de duiven. Heb zaterdagmorgen proberen het wat te verbeteren , tenminste dat hoop ik. Het zal dit jaar wel sleutelen worden om het goed te krijgen. Zeg weleens meer je moet eerst een goed hok , dan goede duiven en ook een fitte baas die de duiven een goede verzorging geeft. Is dit cirkeltje niet rond dan vallen de prestaties ook vaak tegen. Nu maar weer afwachten of het hok zo al wat beter is geworden.

Op eigen hok

Begin van de week heeft de afdeling 7 besloten om niet op donderdag Nanteuil maar vrijdagavond in te manden voor Maxence omdat de weersverwachting voor zaterdag mogelijk niet goed zou zijn.  Dinsdag al weten wat het zaterdag wordt , met al die computers weet men het vaak nog niet goed te voospellen van 12 uur tot de middag !! Had gelijk Nanteuil op het programma gezet met vrijdag inkorven , die 9 km verder dan Maxence  is een lachertje dat het niet op vrijdag kan. Nanteuil schijnt de mooiste losplaats van Frankrijk te zijn. Heb zelf ook voor zo’n vluchtje liever één nacht mand , ook mooi voor de overnacht liefhebbers die ze op nest hebben. Ze zijn dus vrijdagavond in de korf gegaan en om 10 uur kon men vertrekken uit Meerkerk de aanvoerplaats. Het is wat ik hoor een 4 uur rijden naar Maxence en als ik dan goed reken is men om 2 uur op de los plaats. Op de site van de afdeling stond dat men om ongeveer 4 uur zou arriveren. Dan vraag ik me af waar heeft men die 2 uur gezeten , ergens zitten eten !!  Men gaat er ook prat op dat bij aankomst de duiven gelijk van water worden voorzien , waardeloos. In de nacht drinken de duiven praktisch niet. Geef ze om 7 uur water dan horen de duiven dit en gaan ze veel eerder drinken dan gelijk na aankomst in de nacht. Ze waren dus in Maxence en daar zijn ze om 9.45 uur in vrijheid gesteld , onderweg hadden ze een harde stormachtige vlagerige zuidwestenwind die later draaide naar het westen. Er waren hoge snelheden te verwachten en dat gebeurde ook. Hier was de eerste een duivin nestgenoot Amira die om 12.53.13 binnen was. Ze kwamen redelijk achter elkaar maar door de harde wind konden ze slecht vallen en duurde het even voor ze naar binnen gingen. De vele duiven die door waren gevlogen moesten er flink tegen aan toen ze terug moesten komen tegen de harde wind. Toen ik de  klok ging afslaan om 15 uur waren er nog 3 onder weg die er snel waren om 15.11 stond de twintigste en laatste op de klok , die ik op test had gezet. In de club werd begonnen met de 3e , in B2 met de 35e tegen 3084 duiven en in Totaal B stond de eerste op plaats 73 tegen 5764 duiven. Door de hoge snelheden viel het nog niet helemaal tegen al kan het natuurlijk veel beter. Hopelijk nu een beter hok , ze kunnen het komende zaterdag weer laten zien uit Maxence. De zomer jongen van vorig jaar heb ik zaterdagmiddag naar Oosterhout gebracht dit ook vanwege de storm op zaterdag. Hier nu zondagmorgen prachtig bijna windstil weer. Je zou haast zeggen  had het gisteren maar geregend dan hadden de duiven vandaag heel wat beter weer gehad. Maar goed ze zijn nu net om 10.15 uur gelost in Quievrain 186 km. Kan een mooi vluchtje worden om ervaring op te doen. We zullen zien hoe ze komen vandaag.


Heeft u vragen mijn email adres is :  jon72780@planet.nl

U kan van alles bekijken op  http://www.addejongheukelum.blogspot.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten