Translate,Home

zondag 27 december 2015

weekbabbel 27 december 2015 - 3 januari 2016

               Ad de JONG  -  HEUKELUM

                                 Lokker Ton bij het Freuleke

U allen een Veilige Jaarwisseling en een gezond 2016 toegewenst.

Laatste week 2015

Hopelijk heeft u fijne Kerstdagen gehad , het jaar is alweer bijna voorbij , dit jaar 53 weken. Voorbije week het gazon gemaaid want het gras was erg lang. Nu is Maja de robot weer aan het maaien. Het gras bleef maar groeien met het zachte weer van de laatste tijd. Iedere dag zijn er warmte records. Het is de warmste Kerst vanaf de metingen , niet normaal dus. Maar we zijn er nog niet !
Als we terug kijken wat er dit jaar gebeurd is dat is te veel om op te noemen. Oorlogen , aanslagen en moorden zien we iedere dag op het journaal. Droevig om naar te kijken. Ook kan er dit jaar in uw naaste omgeving of in uw gezin wat ernstigs zijn gebeurd. Misschien is er een dierbare overleden. Ik wens u veel sterkte. Op sport gebied is er ook veel gebeurd in 2015. Wat heeft ons kleine landje veel kampioenen in veel verschillende sporten. Als je al deze Kampioenen op zou schrijven dan krijg je een hele lange lijst. Geweldig toch waar een klein landje groot in kan zijn. Vorige week nog de handbal dames voor het eerst in de WK finale. “ Onze “ dames zijn met zilver naar huis gekomen , wat een top prestatie hebben zij geleverd , super. Op dit moment is het WK darten ook leuk om naar te kijken.
Voorbije dinsdag zaten de ringen voor 2016 in de bus. Het zijn mooie blauwe ringen met vleugeltjes die goed zijn te lezen. Over enkele jaren zouden het weer de ouderwetse gladde ringen worden. Niet dat je dan niks meer aan de clips heb , bij Firma Basch heeft men een knijpringetje in de maak waar de clips in kunnen. Dus je kan de clips blijven gebruiken.

Op eigen hok

Van Ton de Jong een lokker gekregen die in 2016 bij de jongen komt en hopelijk zorgt hij dat ze snel vallen en naar binnen komen. Hij is nu in het hokje waar de weduwduivinnen in zitten om aan het Freuleke te wennen.
In de eerste week van januari komen de eerste jongen uit , tenminste als het goed gaat. Ben nu al benieuwd wat voor kleur de jongen krijgen. Het ene jaar veel blauw en het andere jaar veel witpennen. Niet dat ik veel om de kleur geef , als ze later maar vroeg in de uitslag komen. Heb zelf geen rode of vale op het hok. Heb er wel eens enkele gehad maar deze zijn meestal snel van het toneel verdwenen. Had bij de overnacht kwekers enkele jaren geleden één rode gekweekt uit twee zwart witpen duiven. Enkele geslachten ervoor zat een rode doffer …  terugslag. Men zei me dat uit 2 zwarte geen rode kon komen en dat de duivin wel vreemd zou zijn gegaan. Nou dat kan niet. Dit koppel zat in een box. Ze zaten al enkele maanden in de box , toen de rode uit de 2e ronde kwam.
Ik ben van plan begin januari de vliegers te koppelen. Dit brengt veel werk met zich mee. U zal zeggen waarom ? Als ik ze koppel blijven ze opgesloten in de broedbak met een potje voor voer en water. Dus iedere keer water verversen en apart voeren. Wel gaat één koppel om beurten een uur los op het hok. Zo leren de duivinnen in welke bak ze thuis horen. Heb 16 bakken in ieder hok , ze komen niet iedere dag los meestal om de andere dag. Mits ik thuis ben natuurlijk. Dit doe ik tot dat er eieren in de schaal liggen zodat ik zeker weet dat de jongen uit die ouders komen. De meeste liefhebbers doen dit net na het koppelen en dan kan de duivin vreemd gaan. Krijg je een zeer goed jong uit een koppel dan bestaat de kans dat die een andere vader heeft. Mocht je zo’n top jong hebben en het koppel gaat op de kweek en er komt later nooit meer iets bruikbaars uit. Dan vraag ik me af komt het top jong wel uit die doffer. Veel succes , kweek mooie jongen waar u komende zomer van kan genieten.
We wensen u een gezond en al het goede wat wenselijk is voor 2016.
Goede gezondheid en hou je haaks.

Ons email adres is :  addejongheukelum@hotmail.com

U kan van alles bekijken op  http://www.addejongheukelum.blogspot.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten