Translate,Home

zondag 24 juli 2016

weekbabbel 24 juli - 31 juli 2016

              Ad de JONG  -  HEUKELUM               

                   
Hitte

Met de hitte van voorbije week gaan bij de doffers de ramen open. In het raam zit een kozijntje met gaas zodat ze niet in de ren kunnen en zo niet in de trek kunnen zitten. Wel krijgen ze zo voldoende lucht. Omdat de zon rond 13 uur van de voorkant van het hok gaat en de bovenkant (binnen) is bekleed met Dupanel platen is het in de middag buiten warmer dan in het hok. Heel wat beter voor de duiven maar ook voor de baas. Niks voor mij die tropische temperaturen. De duiven gaan met die warmte alleen in de morgen los. In de namiddag vliegen ze toch niet veel en om ze dan met die warmte op het dak te laten zitten. Nee , dan blijven ze maar lekker binnen. Gelukkig zou het in het weekend niet zo heet meer worden. Maar nu zaterdag bewolkt , wel in de loop van de middag prima weer. Helaas was dit te laat om de jongen nog te kunnen lossen.
Ik heb zaterdag zitten kijken op de computer naar de aankomsten bij de Verkerken uit Reeuwijk. In een uur tijd 58 in het hok van de 114 van Argenton. Ze staan op 3e en  6e NPO en 71 in de prijzen. Je kan hier alleen je petje voor afzetten wat die mannen al jaren presteren. Dit jaar hebben ze ook weer super uitslagen behaald , echte topmelkers , gefeliciteerd Gerard en Bas. In Zeeland hebben de Gebr. Scheele ook formidabel gepakt , 1e en 2e NPO top mannen jullie hebben een topkolonie. Goeie duiven , een goed hok en een zeer grote inzet van de liefhebber(s) is nodig om van deze prachtige uitslagen te behalen. Het komt niet zomaar aanwaaien zoals sommige soms denken.

Op eigen hok

Nadat de zomer jongen een keer in Vuren zijn gebracht en snel thuis kwamen zijn ze voorbije maandagmorgen met de vroege jongen naar Almkerk 14,5 km gebracht. Ze zijn gelijk gelost om 8.50 uur. Toen er een koppel aankwam zaten daar 15 latere bij. Een kwartiertje later kwamen er vijf. Later nog één en rond 16 uur twee. In het begin van de avond nog één. Er zijn er tot nu toe 28 van de 31 terug. Ze doen mee met de trend die er zo’n beetje in heel Nederland is. Van vorige week Oudenaarde zijn er nog vijf onderweg waarvan vier duivinnetjes. Meestal komen de duivinnen beter na dan de doffertjes maar deze keer niet. Hier in de club zijn er nogal wat weg van Oudenaarde. Ik had verwacht dat men deze week naar Quievrain zou gaan. Maar nee , weer naar het westelijk gelegen Oudenaarde. Enkele jaren geleden toen ik nog naar de vergaderingen van Afdeling 7 ging zou men wisselen in losplaatsen (zuidwest / zuid). Had deze week liever naar Quievrain of naar Isnes gegaan wat zuid ligt tov van Afdeling 7 en dezelfde afstand heeft als Oudenaarde.
Donderdagavond zijn 9 doffers de mand in gegaan naar Issoudun ongeveer 588 km voor mij. Het moest er weer eens een keer van komen , uitgesteld naar zondag. Het 6e weekend dit jaar uitgesteld… nieuw record !! Na een extra lange rust pauze zijn ze zondag om 7.30 uur in vrijheid gesteld , we hopen op een tijdduif , later meer.
Op vrijdagavond zijn 30 jongen mee gegaan naar Oudenaarde 152 km. Er zitten er nog 12 thuis , enkele die weg waren en terug gekomen zijn ( vanmorgen om 9 uur kwam er nog één ) blijven zitten voor de natour. Ook die vorige week later kwamen en een duivinnetje die nu op zaterdag het tweede ei heeft gelegen waren thuis gebleven. De jongen zijn ook uitgesteld naar de volgende dag.  Hier nu om 9.30 windstil en net als gisteren nevel. Een mooie weer site is www.weerslag.nl  Het zal wel rond de middag zijn eer het hier ook is opgeklaard. Hopelijk hebben de jongen voordat ze vertrekken vers water gehad en hebben ze gedronken. De jongen zijn om ?? gelost. We zullen zien wat het wordt , later vandaag een update hoe het is gegaan.

Update : De jongen van regio B zijn om 10.45 uur gelost. Goed gedaan jongens zo kwamen ze weer tussen de duiven van Peronne Afdeling 5 terecht. Had dit s’morgens al voorspeld !!
Toen de eerste jongen rond vlogen kwam er een koppel ganzen doorheen en dan kan je het wel vergeten dat ze omlaag komen. De eerste zat om 12.28.08 op het dak , deze kwam als 4e naar binnen. De eerste zat nu om 12.29.47 in de klok goed voor de 10e in de club. In 6,5 minuut waren de prijzen verdiend 1 : 3.  Het eerste kwartier kwamen ze goed en daarna was het druppelen. Er waren er die ander half uur op de volgende moesten wachten. Weer frustraties bij veel liefhebbers en ook weer duiven die niet terug zijn op zondag. Nu maandagmorgen nevelig en grijs niet goed om jongen terug te krijgen. Zelf nog 6 van de 30.

De snelste oude uit Issoudun vlogen rond de 1300 meter per minuut. Hier was een jaarling de eerste en deze had de 3e in de club. Van de 9 staan er 4 in de uitslag. Zondag waren er 6 binnen. Maandagmorgen kwamen de andere 3 om 7.30 , 7.45 en 8.30 uur , dus alle weer terug. Deze week inmanden voor Cahors ( hier gaan er geen op mee) en vijdag volgens programma de jongen naar Niergnies. Maar afwachten of ze er naar toe gaan , we zullen het zien. Goede gezondheid en hou je haaks.

Ons email adres is :  addejongheukelum@hotmail.com
U kan van alles bekijken op  http://www.addejongheukelum.blogspot.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten