Translate,Home

zondag 27 januari 2013

weekbabbel 27 januari - 3 februari 2013

                        
Kweken na de vorst
 
Wel mooi die winterse plaatjes vindt u niet maar zoals het nu lijkt is de winter in ieder geval voorlopig voorbij. Ik zeg dan gelukkig want ik hou niet zo erg van die kou. Een graadje of 23 boven nul met een zonnetje erbij vind ik heerlijk en dan op vluchtdagen een kopwindje zou helemaal mooi zijn. Laten we hopen dat we dit jaar veel van die fijne dagen krijgen dan zijn het mooie vluchten. Maar afwachten wat het wordt dit jaar met het weer.
Had zelf de weduwnaars kort nog niet gekoppeld toen de vorst periode begon. Hoorde van meer liefhebbers dat ze vanwege de kou het koppelen even uitstelden. Nu de vorst weer uit de lucht is met temperaturen tot in de dubbele cijfers zullen velen nu wel gaan koppelen. Als u korte vluchten speelt en eerst jongen groot wil brengen is het tijd om het nu te doen. Tenminste als je niet op nest wil spelen , zelf speel ik niet op nest en gaan ze vanaf begin mee op weduwschap. Soms moet je wel eens wat bijstellen , zo is dus het koppelen hier een maandje opgeschoven. In onze hobby gaat veel tijd zitten en voor dat je het weet zit je weer in de sleur van iedere week inkorven. Het vliegseizoen is een hele belasting voor een gezin. Het is mooi als het hele gezin achter pa de duivenmelker staat. Laten we in ieder geval hopen dat er dit jaar weinig of geen vluchten uitgesteld worden.  
 
Bij deze wil ik Arjan Beens en Jelmer Klinkenberg feliciteren met hun eerste plaats op de Olympiade. Zelf had ik de 861 ( uit 2 Eyerkamp duiven) op kunnen geven voor de midfond , volgens mijn berekening had hij 8e gestaan. Niet dat die er heen mocht want er mogen er drie naar toe. Deze duif heeft het wel gepresteerd , dus eigenlijk “ een beetje dom “ van me om hem niet op te geven.   
 
Op eigen hok
 
Net toen het hier min 18,5 graden was hadden er enkele gelegen en als ik ze zo bekijk is bij enkele van deze koppels één ei niet goed , zeg maar bevroren. Ik bekijk de eieren als ze een dag of 6 – 7 zijn als ze van het nest af zijn om te eten , verder laat ik ze rustig zitten. Heb geen eieren verlegd ze zullen nog wel voor een tweede keer op eieren komen. Het is nog vroeg er komen nog jongen genoeg denk ik zo. Heb voor de jongen <kort> een hok van 2,40 bij 2,00  hier kunnen er een goeie 50 jongen in. Dat is wel voldoende denk ik zo. Het gaat niet om de massa maar om de bruikbare duiven die je probeert te kweken voor het volgend seizoen.  Over goeie praat ik maar niet die zijn er maar heel weinig daarom hou ik het maar bij bruikbare duiven. Als er een goeie bij zit zoals Shakira was / is dan ben je toch spekkoper. Wel ben ik als de jongen er weer zijn erg nieuwsgierig wat voor kleur ze zijn. Het ene jaar veel blauwe het andere jaar weer veel witpennen. Het is soms een verassing wat voor kleur uit een koppel komt. De kwekers zitten apart dus het is 100% zeker dat ze ook uit dat koppel komen. Heb weleens twee blauwe op elkaar gehad en daar kwamen geregeld lichte schalies uit terwijl in de eerste 4 geslachten alles blauw of blauwwitpen was. Nu is licht schalie misschien een soort blauw , ze kwamen in ieder geval zeker uit dat koppel.
 
Kijk bij duivennet voor een mooi zomerjong van mij dat bij de Julianabode Gorinchem te koop staat bij koop 21. U kunt tot 1 februari bieden , ook kunt u zaterdagmiddag 2 februari naar Gorinchem komen. Altijd een gezellige middag daar bij die blieken.
 
Heeft u vragen mijn email adres is :  jon72780@planet.nl
U kan de weekbabbel en andere zaken bekijken op  http://www.addejongheukelum.blogspot.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten