Translate,Home

zondag 28 juli 2013

weekbabbel 28 juli - 4 augustus 2013

Ad de JONG  -  HEUKELUM
De oude schalie van 1997 zit in een kweekbox en is deze week vader geworden..

Naar jaar 2013

Om het wat netjes te houden , het is een naar jaar voor veel duivenmelkers. Hadden we 2013 niet beter over kunnen slaan ….. ha ha. Er vallen steeds meer duiven ten prooi aan een roofvogel zowel ouden als de jongen. Er zijn ook nog wel oude duiven onderweg van de vluchten. Met de jonge duiven vluchten blijven er ook te veel onderweg. Esther van de duiven ophaaldienst komt dagen te kort om ze weer bij hun baas terug te brengen. Meestal na enkele onweersbuien komen er weer terug net of ze eerst opgefrist moeten worden voordat ze hun kompas weer richting huis hebben staan. Waarom er zoveel nog onderweg zijn , er moet wel wat zijn , maar wat ?  Telefonie , aardstralen , zonuitbarstingen , aardbevingen of toch iets sluimerends onder de duiven. Ook gekende kampioenen die een hele medische begeleiding hebben en waar de duiven super gezond zijn krijgen klappen. Hier in de club van de eerste vlucht nog wel wat onderweg , van de tweede vlucht weer wat weggebleven. Zelf kom ik er nog goed vanaf 37 geent voor paramixo , voor de vluchten 2 weg van het hok en 1 niet terug gekomen van de enige africhting die we gehad hebben met de regio. Op de eerste twee vluchten telkens 34 mee en bij mij zijn ze alle van deze twee keer terug gekomen. Dus ik was 2x spekkoper , maar misschien ben ik de volgende keer aan de beurt die de klappen krijg. De moed zakt bij veel liefhebbers in de schoenen. Sommigen laten ze zitten voor de natour en anderen denken er aan om te stoppen met de sport en dat moeten we helemaal niet hebben , ieder liefhebber is nodig. Volgend jaar zal het best wel weer een stuk beter gaan. Heb wel eens meer gezegd dat we gezonde boerenduiven moeten hebben die kilometers maken en die maken de jongen al helemaal niet. Misschien komen ze als jaarling daardoor vaak wat te kort mocht het wat zwaarder zijn zoals de laatste weken. Vroeger werd geopperd door de WOWD dat op de verdere vluchten de meeste jongen werden verspeeld en dat was helemaal niet waar. Dus werden de mooiste jonge duiven vluchten afgeserveerd. Wat op deze verdere vluchten de beste waren werden later de beste oude duiven. Tegenwoordig veel verliezen op de africhtingen en korte vluchtjes. Zullen we in de toekomst alleen nog vluchtjes vanaf het eind van de straat mogen doen.   

Op eigen hok

Deze week bloedheet in het hok , heel vroeg kunnen de duiven even los. Weer snel naar binnen de schuiven dicht en de ramen open. Hier staat het hok op het zuidoosten dus met de middag is de zon al van de voorkant af. De ouden gaan dan lekker in hun bak liggen , bij deze staat de mechanische verluchting aan. Ze zitten niet op de trek want dat is uit den boze. De jongen kunnen in de ren hier ook de schuiven dicht maar hier staat de mechanische verluchting niet aan als ze in de ren kunnen. Hier zitten ze dan wel in de trek als ze in het geopende raam zitten. Ben nu ook bij gaan bijlichten zowel bij de oude als bij de jongen anders is het met de schuiven dicht wel wat donker in het hok en zouden ze zomaar in de rui kunnen vallen. De tijdschakelaar staat van 6.30 uur tot 22.00 uur en is nu heel de dag aan., gewoon een spaarlamp.
Zaterdagavond zijn alle 34 jongen in gemand voor de derde vlucht. Dit keer is de reis weer naar Nijvel 149 km. Ja , we houden het bij flut vluchtjes volgende week maar liefst 32 km verder Pommeroeul. Ook zijn zaterdagavond 23 weduwnaars mee gegaan , deze wil ik op de natour spelen en die vorige week niet mee geweest waren hadden alle een pen gestoten. Een pen stoten is natuurlijk niet erg maar blijven ze deze week weer thuis dan gooien ze soms nog meer. Nu hebben ze een mooi waaivluchtje gehad. Ze werden gelijk met de jongen gelost om 8.30 uur en met thuiskomst lekker feest , de weduwnaars rond klapperen en de jongen er tussen en deze aan het koppeltje duiken. Was wel een prachtig gezicht maar ja om vroeg in de uitslag te staan moeten ze wel op de display staan. Maar ach,  het is dit jaar toch een verloren jaar als ze nu maar mooi afgericht kunnen worden voor het volgend seizoen. In de vereniging werd dit keer begonnen met de 3e prijs  en 12 op papier. In de regio is begonnen met de 8e  prijs tegen 1780 duiven. Ook op deze derde vlucht zijn alle 34 jongen weer terug gekeerd. Nu gelukkig enkele dagen iets mildere temperaturen en vanaf donderdag weer 30 graden , het is een verwachting we zullen het beleven. Kijken hoe het volgend weekend zal gaan met de vluchten , een naar jaar zoals al gezegd.

Heeft u vragen mijn email adres is :  jon72780@planet.nl

U kan van alles bekijken op  http://www.addejongheukelum.blogspot.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten