Translate,Home

zondag 11 augustus 2013

weekbabbel 11 - 18 augustus 2013

                            Ad de JONG  -  HEUKELUM

Vroeg lossen 

Tot mijn verbazing waren 10 augustus de duiven van Oost Brabant in Sezanne al om 7.00 uur gelost ( is 6.00 uur weet u nog) terwijl het een mooie dag zou worden. Eric van ZIMOA die naar veel afdelingen de verwachting door geef , zei dat er niet te vroeg gelost kon worden vanwege stratus. Op teletekst gaf men aan dat er inversie tot een uur of negen was. Toen er al om 7.00 uur gelost werd schreef Eric op praathuis als dat maar goed gaat. Deze man heeft het praktisch altijd bij het rechte eind , super Eric. Wat ik zo begrijp is het voor velen niet goed gekomen , dramatisch verloop en laat in de middag nogal wat achter blijvers. Nu zijn veel duivenmelkers vrijdagavond al gestrest voor de vlucht van de volgende dag. En o wee als ze niet vroeg gelost worden , dan beginnen ze al te koeren … waarom zijn ze nog niet gelost ?  Velen kunnen het geduld niet opbrengen zodat de duiven op het beste tijdstip gelost worden. Zoals u inmiddels wel weet ben ik niet voor het vroege lossen. Zei vroeger al vluchten uit België niet voor 10 uur los ( is nu 11 uur weet u nog ). Mits er geen slecht weer of regen front aan komt dan indien mogelijk wel vroeg los. In april is het vaak in de vroege morgen uren nog te koud en is later los veel beter voor de duiven. Voor de baas is het weekend … dan kan je uitslapen , hokken schoon maken , duivinnen klaar zetten, bakkie koffie drinken , dus lekker ontspannen de morgen beleven. Dan hopelijk met mooi weer lekker de duiven opwachten en hopen op mooie aankomsten en een vroege duif. Dan kan je zeggen…. duivensport fijne hobby.

Op eigen hok

Maandag 6 augustus zijn er 19 oude duiven mee gegaan naar de eerste africhting met de regio. Ze werden om 11.30 uur gelost , mooi gewacht dat ze niet tussen andere duiven terecht kwamen. Zeker gunstig voor de latere jongen die mee waren. Had de jongen ook mee willen geven maar omdat ze zich zelf een maandagmorgen hadden afgericht zijn ze thuis gehouden. Had maandagmorgen de 34 jongen om 7.30 uur los gelaten en om 9.00 uur waren er 12 , drie kwartier later weer gekeken en toen waren er 15. Nog geen verspeeld op de eerst 4 vluchten … zou het dan nu raak zijn. Regelmatig kwam er één of twee uit het oosten. Om 12.10 kwam de laatste dus een hele opluchting dat ze weer terug waren , daarom ze nu niet mee gegeven. De oude die mee waren kwamen vlot naar huis , de eersten kwamen allen ook nu weer uit het oosten , hier geen enkel koppel over zien komen. Ze hebben in ieder geval een prachtige africhting gehad dit vanwege het mooie weer , de commissie heeft goed gekeken naar de andere lossingen en geen verliezen , prima gedaan.
Vrijdagavond zijn de 34  jongen de mand in gegaan voor de eerste Franse vlucht. Het konvooi ging naar st Quentin 256 km voor hier. Zaterdag werden ze om 8.50 uur gelost met in Frankrijk een zw windje later draaiend naar west. De eerste duif kwam ondanks de westen wind uit het nw terug , de anderen kwamen alle uit het oosten. Ze kwamen wel goed , als er wat rond vlogen en er één naar het dak kwam vielen er enkele bij en gingen ze naar binnen. Dus in begin gingen ze met groepjes van 4 a 5 naar binnen. Ze hadden wel wat sneller naar binnen kunnen gaan , toch wel tevreden. In de club werd begonnen met de 2e en er  staan er 17 in de uitslag .In de regio staan er 15 op papier en hier werd begonnen met de 19e tegen 1746 duiven. Komend weekend hebben de jongen een vlucht uit Morlincourt 292 km en is het al op donderdag in manden. De verwachting is eind deze week weer warmer ( 25+ ) dan kunnen ze in de rui gaan vallen met 2 nachten mand. Hier zijn er die ondanks het verduisteren en het nu bijlichten al die het dek laten vallen. Nog even kijken of die mee gaan naar Morlincourt anders worden het er wat minder. Maandagavond is het in manden voor de 2e africhting voor de natour en dan mogen ze vrijdagavond mee voor de eerste natour vlucht , zal wel Wolvertem 112 km worden. Allen succes op de laatste discipline de natour of nalijn zoals men ook wel noemt.

Heeft u vragen mijn email adres is :  jon72780@planet.nl

U kan van alles bekijken op  http://www.addejongheukelum.blogspot.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten