Translate,Home

zondag 27 oktober 2013

weekbabbel 27 oktober - 3 november 2013

              Ad de JONG  -  HEUKELUM

                              Deze zomer Femke en Mirjam .…. prachtig toch

Slechte week voor duivensport

Deze week kwam er een bericht naar buiten dat er mestmonsters van duiven zijn onderzocht in Zuid Afrika. De KBDB (Belgische Duivenbond) had daar mengmonsters en wellicht ook  individuele monsters naar toe gestuurd. Van de 20 monsters werden er nu 6 positief getest , terwijl ze in Gent niet positief waren. In Gent schijnt men niet alles te onderzoeken , in Zuid Afrika op meer dingen , vandaar het verschil. In België waren dit monsters van hard spelende liefhebbers en winnaars van bepaalde vluchten. Eén monster bevatte zelfs cocaïne , niet te bevatten. Het wil natuurlijk niet zeggen dat iedereen verboden middelen gebruikt. Ik zou zeggen gelukkig niet , maar het is weer een grote smet op de duivensport. Die weer breed uitgemeten wordt in de media , in het Algemeen Dagblad wordt de “ Million Dollar Pigeon Race “ er bij gehaald. Nou dat heeft er niks mee te maken daar gaan jonge duiven naar toe en die krijgen echt geen verboden middelen. De winnaar is daar ook een echte winnaar. Sommige liefhebbers zijn al jaren bezig om een duif te kweken die snel naar huis toe wil en dan kan je toch niet iedereen als zondaar bestempelen. De media duikt er altijd op als er een fraude geval of iets negatiefs over de duivensport is te vermelden. Maar dat de duivensport tonnen geld voor goede doelen bij elkaar bracht en brengt daar staat nooit veel of niks van in de landelijke bladen.
Zoals de meesten onderhand wel weten ben ik vroeger veehouder geweest. In het begin gaven de koeien 4.000 kg melk in één jaar. Door goed te fokken , mede door de inbreng van de Holstein stieren ging de productie naar 10.000 kg melk per jaar. We zaten toen aan de top in ons gebied met alleen eigen gefokt vee. Nu ben ik al 13 jaar geen veehouder meer en nu zitten de topbedrijven op 12.000 kg per jaar. Hier wil ik mee zeggen dat door goed fokken en te kweken met duiven je ook snellere duiven kan kweken en dan heb je geen doping nodig. Je moet het kweken wel een beetje in de vingers hebben en het nodige geluk hebben. Maar ja , zonder geluk vaart niemand wel.     

Op eigen hok

We hebben de voorbije week een prachtige week gehad met temperaturen tot 23 graden maar de komende dagen wordt het echt herfst met maandag zelfs storm. Hopelijk gebeuren er geen ernstige ongelukken nu de bomen nog vol in het blad staan. Met harde wind blijven de doffers lekker binnen nu ze nog ruien heb je soms zo een gewonde en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Ja , ze gaan met lekker weer geregeld los , er zitten soms wel zeven eksters op het gazon en dan heb je meestal niet veel last van roofvogels. Ik hoop dat ze hier een vaste plek hebben gevonden. Zaterdagmorgen zijn de duiven in de ren , in de zon lekker in bad geweest , altijd weer een leuk gezicht dat gespetter. Voorbije week de kweekduiven bekeken hoe ik denk dat ze gekoppeld gaan worden. Had ze al wel op papier samengesteld en nu toch enkele weer anders gezet. Is de tijd van koppelen daar dan kan het best zo zijn dat er nog wat veranderd , dit door een aankoop of dat ik er toch één voor de kweek zet die nu nog in de vliegploeg zit. Heb voor het komend jaar geen echte overnachtduiven. Heb wel eens duiven die van een dagfond vlucht de volgende morgen vroeg weer thuis zijn en zo één kan dan eventueel naar een overnacht. Het is geen prioriteit de overnacht , zal tegen die tijd nog wel zien.

Heeft u vragen mijn email adres is :  jon72780@planet.nl

U kan van alles bekijken op  http://www.addejongheukelum.blogspot.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten